Live

Teritoriul care trece de la o țară la alta de două ori pe an. Insula Fazanilor urmează să schimbe din nou proprietarul

Data actualizării: Data publicării:
Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Insula Fazanilor, un mic teritoriu lung de 200 de metri, unul dintre puținele așa-zise „condominii” teritoriale urmează să schimbe din nou proprietarul – insula trece de la Spania la Franța în fiecare an, o metaforă fizică a păcii între cele două foste rivale istorice.

Insula Fazanilor este cel mai mic teritoriu aflat în custodie comună din lume. De două ori pe an, teritoriul schimbă suveranitatea de la Franța la Spania. Cel mai recent transfer are loc chiar azi.

Orașele Irun din Spania și Hendaye din Franța sunt responsabile de administrarea teritoriului pe parcursul celor șase luni în care fiecare țară este suverană asupra acestuia.

Din 1 februarie și până pe 31 iulie, Spania deține controlul condominiului – un termen folosit pentru acest tip de aranjament politic, în care mai multe state suverane se pun de acord să împartă egal controlul. În următoarele șase luni, insula trece la Franța.

Acest aranjament durează de secole întregi, el fiind agreat pentru prima oară după un armistițiu între Franța și Spania la finalul Războiului de Treizeci de Ani (1618-1648), una dintre cele mai importante conflagrații din istoria Europei, încheiată cu Pacea de la Westfalia, cea care a dat naștere sistemului modern de relații internaționale și conceptului de suveranitate sau de stat-națiune.

Războiul de Treizeci de Ani a fost unul dintre ultimele războaie religioase ale Europei, un conflict generalizat care a devastat Germania și a inclus printre combatanți Spania Habsburgică, teritorii ale Sfântului Imperiu Roman, inclusiv Boemia (n. red. - Cehia de astăzi) și Franța.

Astfel, această mică insulă a devenit o veritabilă metaforă fizică a păcii între marile puteri.

Mica insulă franco-spaniolă a avut multe nume de-a lungul secolelor. În vremea romanilor, ea se numea Pausoa, cuvânt în bască pentru „pasaj” sau „pas”. Ulterior, francezii au tradus numele în „paysans” cu înțelesul de „țăran”. Până la urmă, numele a evoluat la „Faisans”, cu înțelesul de „fazan”.

Vizitatorii au voie să meargă pe insulă în doar foarte puține momente. Printre ele, în zilele în care are loc transferul de la o țară la altă – atunci are loc o ceremonie pompoasă cu steaguri, delegați, diplomați și tururi.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Am făcut parte din acest coșmar”. Mărturia șocantă a unuia dintre bărbații acuzați de viol în cazul Pelicot, care a revoltat Franța

Avioanele franceze Mirage destinate Ucrainei vor fi modificate pentru atac la sol

Interzicerea telefoanelor le dă bătăi de cap directorilor de școli din România. „Hotelul Mobilelor” și alte soluții găsite în Europa

„Au făcut un pact cu diavolul”. O companie uriașă a plătit „taxă de protecție” grupării ISIS ca să își continue afacerile în Siria

Partenerii noștri