Live

Video&Foto Româncă stabilită în Liban: „Țara e distrusă, oamenii sunt speriați, înfometați și dorm pe străzi”

Ioana Ciurlea Data actualizării: Data publicării:
Distrugeri provocate unui imobil rezidențial dintr-un cartier din Beirut unde au fost bombardamente. Foto: Profimedia Images

Sub teroarea războiului, o româncă stabilită în Liban povestește cum de o săptămână bombardamentele armatei israeliene nu s-au oprit, iar oamenii trăiesc cu teama că locuințele lor ar putea fi lovite de rachete sau bombe. „Tresărim de fiecare dată când auzim un zgomot mai puternic”.

Într-o corespondență din nordul Libanului, Georgiana Nabbout, o româncă stabilită acolo are grijă acum de refugiații din sudul țării și povestește că situația este disperată, oamenii sunt infometați, speriați și au ajuns să doarmă pe marginea autostrăzii.

 

„Situația din Liban este cât se poate de tensionată. Sudul și Beirutul au fost distruse în mare parte, clădirile sunt la pământ, iar noi aici în nord avem raiduri zilnice, efectiv ne trezim la sunetul avioanelor, tresărim de fiecare dată când auzim un zgomot mai puternic, pentru că nu știm exact despre ce este vorba, dacă este un avion inamic sau orice altceva”, povestește românca. 

Ea a adăugat că „întreaga țară este paralizată de această stare de incertitudine, de angoasă, de frică”.

Bombardamente sunt toată noaptea, toată ziua, nu știu dacă de săptămâna trecută s-au oprit. Se spune că și în sud au intrat trupe inamice terestru, dar ei au ca țintă această grupare teroristă Hezbollah. În nord situația este extrem de dificilă pentru că majoritatea refugiaților care au venit din sud s-au adăpostit în școli, în case, dorm chiar și în containere, pe saltele subțiri, de 10 cm, iar eu și cu echipa mea am reușit să mergem să lucrăm puțin pe intervenție.

Ea a explicat că face parte dintr-o echipă de voluntari  care aparține de Biserica Protestantă. „ Facem tot ce putem, de la oferirea de alimente, haine, medicamente, până la produse de igienă”.

 „Disperarea este mare! Ca româncă, sigur că mă gândesc în fiecare zi că mi-ar fi fost mai bine în țara mea, însă acum este momentul când știm că trebuie să ne sprijinim unii pe alții. Știm că Dumnezeu este cu noi, știm că nu suntem singuri și încercăm să facem față așa cum putem”, a adăugat Georgiana Nabbout.

Sperăm că se va termina războiul cât se poate de repede și ne rugăm, ne rugăm în fiecare zi. Situația este mai mult decât deplorabilă, țara este distrusă, oamenii sunt speriați, sunt înfometați, dorm pe străzi. Majoritatea populației care a fost bombardată în Beirut nu și-a mai găsit loc de adăpost în nord și a ajuns să doarmă pe o parte și pe alta a autostrăzii.

Israel a lansat în urmă cu mai bine de o săptămână o campanie aeriană neîncetată asupra Libanului, lovind peste 3.600 de ținte care au legătură cu mișcarea șiită libaneză pro-iraniană Hezbollah, înainte să lanseze și ceea ce a numit o „operațiune terestră limitată”.

De atunci, cel puțin 1.400 de persoane au fost ucise și 900.000 au fost strămutate de când Israelul și-a accelerat campania transfrontalieră, potrivit guvernului libanez.

„În afară de Gaza, aceasta este cea mai intensă campanie aeriană israeliană de care avem cunoștință în ultimii douăzeci de ani”, a declarat Emily Tripp, director al Airwars, un monitor britanic al conflictelor, citat de The Washington Post.

Editor : Ș.A.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Familia dată afară din garsoniera primită de la Gigi Becali a spus în ce relații se mai află cu patronul FCSB-ului

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Civilii ruși nu înțeleg de ce sunt loviți.” Rusia lansează atacuri în regiunea Kursk chiar și în locuri unde nu sunt trupe ucrainene

Rutte a mers la Kiev în prima vizită, în calitate de secretar general al NATO. „Moscova trebuie să primească un semnal clar”

„După atacul cu rachete, Israelul ar putea fi gata să riște un război total cu Iranul”, scrie New York Times

„Statele arabe din Golf susțin Palestina, însă nu s-ar supăra să vadă Israelul confruntând Iranul”

Partenerii noștri