Live

Ţara care a devenit „buncărul” americanilor în caz de catastrofe

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Profimedia Images

„Tu unde te-ai retrage în caz că vine apocalipsa? ” Americanii preferă Noua Zeelandă. În Queenstown, de ani buni au apărut zvonuri despre străinii care investesc în buncărele rezistente la apocalipsă, scrie CNN.

Agenţii imobiliari locali spun că recent a fost scoasă la vânzare o casă ce joacă rolul de „buncăr pentru miliardari“. Locuitorii Queenstown sunt sceptici cu privire la faptul că buncărele sunt atât de răspândite pe cât se zvoneşte. Spre deosebire de Statele Unite sau Europa, unde sunt frecvent fotografiate şi descrise, există dovezi reduse care să arate că au fost instalate cu adevărat buncăre.

Totuşi, reputaţia oraşului Queenstown, de refugiu pentru bogaţii lumii în caz de catastrofe sau chiar apocalipsă, nu este în întregime nejustificată. De ani buni, Queenstown a fost o destinaţie atractivă pentru străinii bogaţi care ar putea avea motive să caute un buncăr ferit de conflictele politice majore aflate la mii de kilometri distanţă. Acum, când pandemia de coronavirus a făcut ravagii la nivel mondial, Queenstown stârneşte din nou interesul ca fiind locul perfect pentru a scăpa de catastrofe - cu sau fără un buncăr secret.

O piaţă a buncărelor secrete

„Nu vindem frică. Vindem precauţie“. Acesta este sloganul unei companii americane de buncăre, Rising S, ce face reclamă la astfel de locuri de refugiu, ce pot fi dotate cu bucătării funcţionale, toalete, electricitate datorită energiei solare şi supraveghere, care au preţuri începând de la aproximativ 39.500 de dolari şi ajungând la milioane.

„Toată lumea îşi doreşte amprenta personală, la fel ca în cazul construirii unei case. Ei caută ceva care se le protejeze familiile, ceva suficient de sigur, în care să poată trăi o perioadă îndelungată“, a spus directorul general Gary Lynch, adăugând că firma a vândut aproximativ 1.400 de buncăre în istoria sa de 18 ani. Când este întrebat unde sunt amplasate buncărele din Noua Zeelandă, el susţine că sunt „peste tot“.

Un oraş pentru bogaţi

Pe hârtie, Queenstown este atractiv pentru străini, chiar şi fără buncăre secrete. În oraşul de 40.000 de persoane, mai mult de 25% din locuinţele private sunt neocupate, scrie Mediafax.

Queenstown se situează adesea printre cele mai populare locuri din Noua Zeelandă pentru cumpărătorii străini. În primul trimestru al acestui an, 4,1% din proprietăţi au fost cumpărate de persoane care nu deţineau cetăţenia din Noua Zeelandă şi nu aveau vize de rezident. În ultimii ani, aproximativ 10% din vânzările din regiune au fost făcute de cumpărători străini. 

Deşi multe voci susţin că povestea buncărelor nu e reală, e posibil să existe unele elemente de adevăr. Arhitectul Muir spune că a lucrat la multe „proprietăţi subterane“. Însă astfel de locuinţe ar fi dorite nu atât pentru siguranţă în caz de dezastre cât pentru respectarea restricţiilor în ceea ce priveşte înălţimea impusă de autorităţi pentru menţinerea esteticii oraşului.

Agentul imobiliar de lux Bas Smith a dat exemplu o proprietate de 16 milioane de dolari din Wyuna Preserve - o zonă exclusivistă din Queenstown - care are un subsol de 600 de metri pătraţi şi care include un cinematograf. Nu este un buncăr în sine, dar ar putea fi văzut aşa, spune el.

Multe persoane spun însă că Noua Zeelandă este un loc în care un buncăr nu este tocmai necesar. Aici, vulcanii şi cutremurele reprezintă un pericol mult mai mare decât o catastrofă nucleară sau tulburări civile. Ideea unui buncăr în Noua Zeelandă este „mai mult o metaforă pentru un refugiu sigur - alegerea unui loc care are un guvern sigur, o economie sigură“, a spus Smith. „Şi este departe de orice“, a continuat el.

Terry Spice, un specialist imobiliar de lux din Arrowtown, un oraş pitoresc în apropiere de Queenstown, spune că a văzut o creştere a interesului din partea oamenilor care îşi doresc propriul „bilet de refugiu sigur“. Smith spune că primeşte 70 de întrebări pe zi de la oameni de peste ocean. Totuşi, „niciunul dintre aceştia nu spune că se pregăteşte pentru sfârşitul lumii. Ei se referă la presiune geopolitică şi la faptul că Noua Zeelandă este un loc fain de locuit pentru că este mai departe de orice“.

Noua Zeelandă, atracţie pentru americani în pandemia de coronavirus

Şi pandemia de coronavirus poate fi unul din motivele alegerii refugiului în Noua Zeelandă, într-un fel. Mai mulţi locuitori din zona Queenstown au spus că americani care nu locuiau în mod normal acolo au petrecut perioada de izolare impusă de Covid-19 în Noua Zeelandă.

Și asta în condiţiile în care Noua Zeelandă are deseori zile în care nu raportează cazuri noi, în timp ce Statele Unite continuă să raporteze mii de noi cazuri de coronavirus în fiecare zi.

Redactare Georgiana Marina

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Fostul președinte taiwanez îndeamnă SUA să acorde prioritate ajutorării Ucrainei în detrimentul țării sale: „Noi încă mai avem timp”

Donald Trump a anunțat ultima desemnare din guvernul său. Brooke Rollins, aleasă în postul de secretar pentru agricultură

Rachete nord-coreene „made in USA”. Toate componentele electronice ale rachetelor Phenianului folosite în Ucraina sunt occidentale

Un aliat al lui Donald Trump, declarație tranșantă despre Putin: „Ne înșelăm singuri dacă vom crede că putem negocia cu un tiran”

Partenerii noștri