Live

Tanzania a anunțat încheierea epidemiei cauzate de virusul mortal Marburg. Cum se transmite și ce simptome prezintă cei infectați

Data publicării:
Foto: Profimedia

Tanzania a declarat vineri încheierea epidemiei cauzate de virusul Marburg, un "verişor" al Ebola care provoacă la rândul său o febră hemoragică, după două luni de la începutul infectărilor, a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează AFP.

"În total, nouă cazuri (opt confirmate şi unul probabil) şi şase decese au fost înregistrate în timpul epidemiei ce a fost declarată pe 21 martie", a precizat OMS într-un comunicat.

"Ultimul caz confirmat s-a dovedit a fi negativ la cel de-al doilea test de depistare a virusului Marburg pe 19 aprilie, declanşând astfel numărătoarea inversă obligatorie de 42 de zile pentru a declara încheierea epidemiei", au explicat reprezentanţii OMS, citați de Agerpres. 

"Graţie acestor eforturi, Tanzania a putut să pună capăt epidemiei şi să limiteze efectele potenţial devastatoare ale unei boli profund infecţioase", a declarat Matshidiso Moeti, director general al OMS pentru Africa, citată în comunicat.

Virusul Marburg este un patogen foarte periculos, care cauzează o febră puternică, adeseori însoţită de hemoragii ce ating mai multe organe, reducând astfel capacitatea organismului de a funcţiona corect.

El face parte din familia filovirusurilor, căreia îi aparţine şi virusul Ebola, care a provocat deja mai multe epidemii încheiate cu decese în Africa.

Gazda naturală a virusului Marburg este un liliac african frugivor, care este purtător, dar nu se îmbolnăveşte.

Virusul poartă numele oraşului german Marburg, unde a fost identificat pentru prima dată în 1967, într-un laborator ai cărui angajaţi au intrat în contact cu maimuţe infectate şi importate din Uganda.

Animalele pot transmite acest virus primatelor care trăiesc în proximitatea lor, inclusiv oamenilor. Transmiterea inter-umană se realizează apoi prin contact sangvin sau prin alte fluide corporale.

Potrivit OMS, rata de mortalitate a cazurilor confirmate a variat de la 24% la 88% (cu o medie puţin sub pragul de 50%) în timpul precedentelor epidemii, în funcţie de tulpina virusului şi de tratamentul acordat pacienţilor.

Deocamdată nu există niciun vaccin şi niciun tratament antiviral, însă câteva tratamente experimentale, inclusiv derivate sangvine, imunoterapii şi terapii medicamentoase, sunt în curs de evaluare, a precizat OMS.

De asemenea, 12 persoane au murit din cauza febrei hemoragice Marburg în Guineea Ecuatorială în timpul unei epidemii declanşate pe 7 ianuarie.

Alte epidemii şi cazuri izolate au fost semnalate în trecut în Africa de Sud, Angola, Kenya şi Republica Democrată Congo.

Editor : A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Epidemia de Mpox este în continuare o urgență de sănătate publică, a anunțat OMS

Clădire prăbușită în capitala comercială a Tanzaniei: cel puțin patru morți și 42 de răniți

Cum au ajutat țigările, ciocolata și pizza la combaterea unei epidemii de tuberculoză (BBC)

Cât de periculos este virusul Marburg, comparat cu boala Ebola. Ce spune medicul infecționist despre o posibilă infectare și în România

Partenerii noștri