Live

Szijjarto, schimb de replici cu Zelenski: Nu președintele ucrainean decide dacă e adecvat comportamentul Ungariei în NATO

Data publicării:
Peter Szijjarto, ministrul de Externe al Ungariei. Foto: Profimedia Images

Șeful diplomației ungare, Peter Szijjarto, a intrat într-un schimb de replici cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Szijjarto i-a spus lui Zelenski că nu este el acela care „trebuie să decidă dacă Ungaria are un comportament adecvat ca stat membru al NATO”.

Szijjarto a făcut afirmația, duminică, ea fiind un răspuns la o declarație a președintelui ucrainean - Zelenski a spus că „comportamentul Ungariei, ca stat membru NATO, nu este adecvat”. Legat de acest aspect, şeful diplomaţiei ungare a scris: „Din fericire, nu el este cel care trebuie să decidă”, conform hirado.hu.

Politicianul ungar a mai spus că „ungurii deja au plătit un preț extrem de mare din cauza războiului din Ucraina”.

Szijjarto a adăugat și că dacă această declaraţie înseamnă că preşedintele ucrainean le mulţumeşte respectuos ungurilor pentru faptul că „i-au lăsat să intre şi au avut grijă de peste un milion de refugiaţi din Ucraina” şi le mulţumeşte respectuos pentru că „au trimis continuu ajutoare”, atunci răspunsul este: „Cu plăcere, sunt bineveniţi şi pot conta pe noi în viitor”, a scris Szijjártó pe pagina sa de Facebook.

Relații tensionate între Ungaria și Ucraina

Ungaria păstrează relații tensionat cu Ucraina, mai ales în condițiile în care oficiali ungari păstrează relații bune cu regimul criminal de la Kremlin și vizitează des Moscova pentru discuții cu Lavrov sau cu dictatorul rus. Oficialii ungari, inclusiv Szijjarto, au făcut deseori afirmații în sprijinul propagandei Kremlinului.

La începutul lunii martie, șeful diplomației de la Budapesta acuza UE că a „căzut într-o psihoză a războiului” și că „există o competiție între cine va furniza mai multe arme Ucrainei”. Ungaria este una dintre țările care au refuzat să ofere ajutoare guvernului de la Kiev pentru a-l ajuta să lupte cu invadatorii ruși.

Viktor Orban a vorbit inclusiv de un „război indirect” al Europei împotriva Rusiei, reluând una dintre cele mai trâmbițate teze ale propagandei Kremlinului care susține că poartă „un război existențial împotriva Occidentului”.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”O isterică și-a părăsit soțul după ce l-a stors de bani”. I-a cerut divorțul după 19 ani de căsătorie: ”Așa va rămâne”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Bugetul Ucrainei pentru 2025 include 1,3 miliarde de dolari doar pentru producția de arme. Practic, războiul ocupă peste 26% din PIB

Imagini cu pregătirea unei rachete nucleare R-30 Bulava de către ruși au fost realizate din satelit

George Simion, acuzat că s-a întâlnit cu ofițeri ai serviciilor secrete rusești. Cum se apără candidatul AUR

O nouă provocare pentru armata Ucrainei: Rusia pregătește un asalt masiv pe frontul de sud, în regiunea Zaporojie

Partenerii noștri