Live

Sute de lideri din domeniul securității naționale și foști oficiali militari și-au exprimat public susținerea pentru Kamala Harris

Data actualizării: Data publicării:
Kamala Harris, vicepreședintele SUA și candidată la alegerile prezidențiale din noiembrie. Foto- Profimedia Images

Peste 700 de lideri din domeniul securității naționale și foști oficiali militari au susținut-o public pe democrata Kamala Harris pentru cursa electorală prezidențială,  într-o scrisoare publicată duminică, numind-o o candidată care „apără idealurile democratice ale Americii”, scrie The Guardian. De asemenea, aceștia au afirmat că rivalul său republican, Donald Trump, este „nepotrivit” pentru această funcție.

Scrisoarea, semnată de amiral în retragere al US Navy Michael Smith, membru în retragere al marinei americane, și de sute de alte persoane, a criticat remarcile fostului președinte cu privire la „desființarea” Constituției SUA, în legătură cu minciuna sa potrivit căreia alegerile din 2020 au fost furate și sugestia sa de a deveni un „dictator” dacă va fi reales.

Grupul semnatar al scrisorii a condamnat, de asemenea, lipsa de remușcări a lui Trump pentru atacul din 6 ianuarie de la Capitoliu.

Scrisoarea reprezintă un nou impuls pentru vicepreședinte și candidatura sa la Casa Albă. De când Joe Biden a renunțat la candidatura sa pentru realegere în iulie, Harris a menținut un oarecare avans față de Trump și a obținut rezultate mai bune în statele cruciale necesare pentru victorie. Ea și-a asigurat, de asemenea, sprijinul unor republicani-cheie anti-Trump.

„Contrastul față de Trump e clar”

Oficialii de securitate și militari au scris în scrisoarea lor că Harris „înțelege realitatea descurajării militare americane, promițând să păstreze statutul armatei americane drept cea mai letală forță din lume”.

„Contrastul față de Trump este clar: în timp ce vicepreședinta Harris este pregătită și strategică, el este impulsiv și slab informat”, se arată în scrisoare.

Printre cei care au semnat scrisoarea se numără fostul secretar de Stat și candidat la Președinție în 2016, Hillary Clinton, Jeff Bleich, care a fost ambasadorul SUA în Australia în Administrația Barack Obama și fostul director al CIA, John Deutch.

În noua sa carte, Clinton și-a exprimat entuziasmul față de perspectiva ca o femeie să devină președinte.

„Când îmi imaginez cum Kamala stă în fața Capitoliului în ianuarie anul viitor, depunând jurământul de președinte ca prima noastră femeie în această funcție, inima îmi tresaltă”, a spus ea. „După ani grei de diviziuni, va dovedi că cele mai bune zile ale noastre urmează, și că facem progrese pe lungul nostru drum către o uniune perfectă.”

Scrisoarea făcută publică a criticat, de asemenea, relația lui Trump cu liderii de peste hotare, inclusiv președintele Chinei, Xi Jinping, liderul nord-coreean, Kim Jong-un, și președintele rus, Vladimir Putin.

Semnatarii l-au criticat, de asemenea, pe Trump pentru decizia sa de a critica liderii din Marea Britanie, Israel, Australia, Canada și Germania.

„Trump denigrează marea noastră țară și nu crede în idealul american conform căruia liderii noștri ar trebui să reflecte voința poporului”, se arată în scrisoare. „Trump este primul președinte din istoria Americii care subminează în mod activ transferul pașnic al puterii, fundamentul democrației americane.”

Scrisoarea în favoarea lui Harris vine imediat după o altă susținere, la începutul acestei luni, din partea unui grup de 10 oficiali militari americani în retragere, inclusiv generalul în retragere Larry Ellis, care a condamnat comentariile lui Trump de denigrare a membrilor armatei.

Harris câștigă teren în fața lui Trump

Sondajele NBC și CBS arată că Harris câștigă teren în fața lui Trump, potrivit Reuters.

Având în vedere că Trump a exclus o a doua dezbatere cu Harris, CBS News – care rămâne cel mai bine cotat post de știri din țară, ar oferi echipelor de campanie o ultimă audiență, cu 29 de zile înainte de ziua alegerilor. 

Echipa lui Harris este în discuții active cu emisiune „60 Minutes”. Surse din anturajul lui Donald Trump spun că un interviu este în curs de stabilire.



 

 

Editor : M.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO ”Marele trădător al Ucrainei”, gest care a produs revoltă la Kiev: ”Ești un câine rus! Ține minte, părinții tăi locuiesc aici”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cea mai mare susținătoare a lui Donald Trump a mâncat hrană pentru câini. „Este uimitoare”

Kamala Harris îl invită pe Trump la încă o dezbatere, în octombrie. Replica miliardarului

Semnal de alarmă privind „derapajele” fiscale din anii electorali în România. Economist BNR: „Așa ceva nu se întâmplă nicăieri”

Lavrov susține că Putin are simțul umorului. „A fost o glumă” când a spus că o susține pe Kamala Harris

Partenerii noștri