Live

Susținătorii Ucrainei din Congres îi cer lui Joe Biden să își energizeze discursul pentru finanțarea Kievului: Trebuie să fie mai vocal

Data actualizării: Data publicării:
Volodimir Zelenski, alături de Joe Biden. Foto: Profimedia

Susținătorii Ucrainei din Congres vor ca Biden să își energizeze discursul cu privire la Ucraina și să își îmbunătățească argumentele pentru care SUA ar trebui să aloce mai multe fonduri Kievului pentru a contracara Rusia, în contextul în care sprijinul cetățenilor americanilor pentru ucraineni este în continuă scădere, transmite CNN.

Oficialii de la Casa Albă sunt încrezători că cererea lui Joe Biden pentru alocarea suplimentară a 24 de miliarde de dolari pentru Ucraina va obține în cele din urmă sprijinul Congresului, iar oficialii administrației arată că rămân angajați în efortul de a susține cauza Kievului, cu toate că susținerea publică pentru a aloca și mai mulți bani este discutabilă

Unii dintre cei mai puternici susținători ai acordării de sprijin pentru Ucraina din Congres arată că administrația prezidențială trebuie să facă mult mai mult pentru a explica ce beneficii strategice aduce finanțarea unor cauze externe. Printre aceștia se numără liderul republicanilor, Mitch McConnell, care a făcut tot posibilul să încerce să atenueze îngrijorarea că republicanii își pierd interesul față de Ucraina.

Chiar și liderii republicani din Senat au sperat că Biden va face mai mult pentru a reflecta cât mai bine în spațiul public importanța asistenței financiare americane.

"El trebuie să fie mai vocal în ceea ce privește motivul pentru care este necesară (susținerea Ucrainei - n.red.)", a declarat un alt republican.

"Nu cred că este prea greu de susținut cauza știind că rușii comit crime de război și că reprezintă o amenințare pentru aliații noștri", a întărit acesta.

Reducerea sprijinului cetățenilor americani pentru cauza ucraineană s-ar putea resimți cel mai mult în Camera Reprezentanților, controlată de republicani, unde, în iulie, 70 de republicani au votat pentru un amendament care ar fi eliminat tot ajutorul militar american acordat Ucrainei.

Chiar dacă acum cifra celor care susțin finanțarea suplimentară asigură trecerea noii propuneri, președintele Camerei, Kevin McCarthy, va trebui să decidă dacă va pune proiectul de lege pe ordinea de zi. Dacă va face acest lucru, s-ar putea să piardă sprijin politic. Orice solicitare pentru alocare de fonduri suplimentare ar trebui să fie însoțită de argumente puternice împotriva risipei sau furtului din bani publici.

"Americanii vor să știe că banii lor sunt cheltuiți bine și eficient și vor să li se aduca aminte mereu de ce înfrângerea Rusiei nu aduce beneficii doar Ucrainei, ci și nouă", a declarat un consilier republican familiarizat cu discuțiile.

Însă dezbaterea în societatea americană devine din ce în ce mai intensă, pe măsură ce războiul nu dă semne că s-ar opri curând. Cursa pentru arme, muniție și avantaje tactice sporește presiunea asupra Occidentului pentru a ajuta Ucraina, dar se suprapune pe reducerea sprijinului american pentru această cauză.

În timp ce majoritatea americanilor au fost în favoarea susținerii Ucrainei în ultimul an și jumătate, un sondaj recent al CNN arată că 55% dintre americani spun că Congresul nu ar trebui să mai autorizeze alocarea de fonduri suplimentare pentru a sprijini Ucraina în războiul cu Rusia. Sondajul publicat în această lună a constatat cea mai largă opoziție publică în rândul republicanilor, 71% dintre aceștia spunând că Congresul nu ar trebui să dea bani Ucrainei.

Editor : Andreea Smerea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Ucraina nu este poligon de testare”. Zelenski spune că are nevoie de o apărare aeriană mai bună după atacurile cu drone ruseşti

Rachete nord-coreene „made in USA”. Toate componentele electronice ale rachetelor Phenianului folosite în Ucraina sunt occidentale

Un aliat al lui Donald Trump, declarație tranșantă despre Putin: „Ne înșelăm singuri dacă vom crede că putem negocia cu un tiran”

Zelenski vrea „propuneri” de la Trump pentru încheierea războiului cu Rusia: „Avem toate şansele să reuşim anul viitor”

Partenerii noștri