Live Text Minskul l-a convocat pe ambasadorul Ucrainei, după racheta căzută în Belarus. Kiev acuză Rusia de provocare pentru a-și implica aliatul
Au sunat alarme de raid aerian în capitala ucraineană Kiev, joi dimineața. Alarme s-au auzit şi în regiunile sudice Herson şi Nikolaev şi regiunea de vest a Jitomir. Apărarea antiaeriană a transmis că rușii au atacat cu 69 de rachete și că 54 dintre ele au fost doborâte. Anterior, preşedinţia ucraineană anunţase că până la 120 de rachete ruseşti au fost lansate asupra ţării. Trei oameni au fost răniți în Kiev, printre ei fiind și o fată de 14 ani. Liovul, un oraş important situat în vestul Ucrainei, a rămas fără energie electrică, în proporție de 90%. Mai multe explozii au fost raportate și la Saratov, în Rusia, în zona aeroportului de unde decolează o parte din avioanele care lansează rachete spre Ucraina. Şeful serviciilor secrete din Ucraina, Kyrylo Budanov, spune că lupta în Ucraina este într-un impas, deoarece nici Ucraina, nici Rusia nu sunt capabile să facă progrese semnificative. O afirmație similară făcuseră și analiştii de la Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW), care se referiseră însă doar la Bahmut.
LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI
Ucraina „nu exclude o provocare deliberată” a Rusiei, după ce o rachetă antiaeriană a Kievului a căzut în Belarus
ACTUALIZARE 23:22 Kievul „nu exclude o provocare deliberată” a Rusiei pentru „a implica Belarus în război” după ce Minskul a anunţat joi că a doborât o rachetă antiaeriană ucraineană, a anunţat Ministerul ucrainean al Apărării, relatează AFP.
„Partea ucraineană nu exclude o provocare deliberată a statului terorist rus, care a calculat o astfel de rută pentru rachetele sale de croazieră pentru a provoca interceptarea lor în spaţiul aerian de deasupra teritoriului Belarus”, a precizat Ministerul Apărării de la Kiev într-un comunicat.
Kievul s-a declarat, de asemenea, „gata să efectueze o anchetă în Ucraina asupra incidentului produs pe 29 decembrie pe cerul de deasupra teritoriului Belarus”, a adăugat ministerul, precizând că doreşte să coopereze cu „experţi” internaţionali ale căror „state nu sunt asociate cu susţinerea” Rusiei, conform Agerpres.
Minskul l-a convocat pe ambasadorul Ucrainei
Mai devreme joi, Minskul l-a convocat pe ambasadorul ucrainian şi i-a transmis că doreşte „efectuarea imediată a unei anchete aprofundate asupra circumstanţelor tirului cu rachetă, pedepsirea vinovaţilor şi luarea de măsuri globale pentru a împiedica pe viitor astfel de incidente, care ar putea avea consecinţe catastrofale”.
Un purtător de cuvânt al Ministerului belarus de Afaceri Externe, Anatoli Glaz, a spus, potrivit The Guardian:
„Partea belarusă vede acest incident ca fiind extrem de serios.
Am cerut ca partea ucraineană să efectueze o investigație amănunțită, ... să-i tragă pe cei responsabili la răspundere și să ia măsuri comprehensive pentru a preveni recurența unor astfel de incidente pe viitor”.
Presa de stat din Belarus a publicat imagini video cu resturile rachetei ucrainene doborâte deasupra spațiului său aerian. Rămășițele au căzut joi lângă satul Gorbaha, districtul Ivanovski, în regiunea Brest.
#Belarusian state media published a video of the missile wreckage, which fell today near the village of Gorbaha, Ivanovski district, Brest region. pic.twitter.com/1gk9EXknS1
— NEXTA (@nexta_tv) December 29, 2022
Putin va putea trimite la închisoare pe viață rușii acuzați de sabotaj, inclusiv pe cei care ar plănui o lovitură de stat
ACTUALIZARE 23:02 Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat joi o lege care pedepseşte actele de sabotaj cu sentinţe care pot merge până la închisoarea pe viaţă, relatează DPA.
Un individ poate primi această pedeapsă nu numai pentru executarea unui act de sabotaj - ca poate fi, de pildă, un complot pentru o lovitură de stat sau alte „acte subversive” - ci şi pentru finanţarea, planificarea şi recrutarea persoanelor care să comită astfel de acţiuni, transmite Agerpres.
După izbucnirea războiului din Ucraina, au avut loc o serie de atacuri asupra birourilor de recrutare districtuale şi a altor infrastructuri din Rusia.
Vladimir Putin şi Xi Jinping, discuție prin videoconferinţă despre „probleme regionale acute”
ACTUALIZARE 17:39 Preşedintele rus Vladimir Putin va discuta vineri cu omologul său chinez Xi Jinping prin videoconferinţă despre o serie de subiecte bilaterale şi regionale, relatează Reuters.
„În primul rând, vor discuta despre relaţiile bilaterale Rusia-China”, a declarat joi presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
„Şi, bineînţeles, va fi foarte important să se discute şi despre probleme regionale mai acute, cele care sunt apropiate Rusiei sau Chinei”, a adăugat Peskov, fără a oferi detalii.
Ucraina spune că a doborât 54 dintr-un total de 69 de rachete lansate joi de Rusia
ACTUALIZARE 14.30 Apărarea antiaeriană ucraineană a reuşit joi să doboare 54 dintre cele 69 de rachete lansate asupra Ucrainei, a anunţat pe reţelele de socializare comandantul-şef al forţelor armate, Valeri Zalujni.
"Conform unor date provizorii, au fost lansate în total 69 de rachete, iar 54 de rachete inamice au fost doborâte", a scris el Telegram.
Anterior, preşedinţia ucraineană anunţase că până la 120 de rachete ruseşti au fost lansate asupra ţării.
La rândul său, şeful administraţiei militare a Kievului, Serghei Popko, a spus că apărarea antiaeriană ucraineană a reuşit să doboare toate cele 16 rachete ruseşti care au vizat joi capitala.
Kosovo: Rusia alimentează tensiunile dintre sârbi și kosovari pentru a distrage atenția de la războiul din Ucraina
ACTUALIZARE 14:28 Kremlinul alimentează tensiunile dintre Serbia și Kosovo ca să distragă atenția de la invazia Ucrainei, a declarat miercuri prim-viceprim-ministrul din Kosovo, Besnik Bislimi, pentru un post de radio britanic, scrie Politico.
„Există o tendință din partea Rusiei să devieze sau să distragă atenția de la Ucraina” prin dechiderea unor conflicte în alte țări, a spus Bislimi pentru Times Radio.
Situația dintre Serbia și Kosovo, o fostă provincie a Serbiei care și-a declarat independența în 2008, nerecunoscută de Belgrad, s-a înrăutățit în ultima săptămână.
Belarusul susţine că o rachetă antiaeriană ucraineană S-300 s-a prăbuşit pe teritoriul său
ACTUALIZARE 14:18 O rachetă antiaeriană ucraineană S-300 a căzut pe teritoriul Belarusului, joi, în timpul unuia dintre cele mai mari atacuri cu rachete ale Rusiei împotriva Ucrainei de la începutul războiului.
Racheta lansată de un sistem de apărare antiaeriană S-300 "provenită de pe teritoriul ucrainean" a căzut joi dimineaţă pe teritoriul Belarusului, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Apărării de la Minsk.
Incidentul a avut loc între orele 10 și 11 dimineața (07:00-08:00 GMT) – într-un moment în care Rusia lansa zeci de rachete către Ucraina.
Pictures from the Ukrainian s-300 missile that landed in Belarus pic.twitter.com/ofVMaSSfn6
— Faytuks News Δ (@Faytuks) December 29, 2022
Explozii în Rusia, în zona aeroportului din Saratov
ACTUALIZARE 12.00 A sunat alarma antiaeriană și în Rusia. Mai multe explozii au fost raportate la Saratov, în zona aeroportului de unde decolează de obicei o parte din avioanele care lansează rachete spre Ucraina.
Ukraine strikes back. Air defense at Engels-2 airbase in Saratov is active. #Ukraine #Russia #Saratov pic.twitter.com/GUNkNypcb1
— (((Tendar))) (@Tendar) December 29, 2022
Deocamdată nu este cunoscută cauza deflagrațiilor, dar ele vin la câteva ore de la noul val de bombardamente rusești în Ucraina, și pot fi riposta Kievului la acestea.
Aerodromul militar a mai fost locul unor explozii, inclusiv luna aceasta. Imediat după Crăciun, o dronă a traversat teritoriul rusesc sute de kilometri înainte de a fi distrusă. Baza Engels, de lângă Saratov, este mai departe de Ucraina decât de Moscova. Rușii îi acuză pe ucraineni că folosesc drone din era sovietică, modernizate, pe post de rachete de croazieră.
90% din Liov a rămas fără energie electrică
ACTUALIZARE 11.30 "Inamicul atacă Ucrana pe mai multe fronturi, cu rachete de croazieră trase din avioane şi de pe nave", au transmis Forţele Aeriene ucrainene pe reţele sociale.
Cu doar câteva zile înainte de Anul Nou, Liovul, un oraş important situat în vestul Ucrainei, a rămas fără energie electrică, în proporție de 90%, scrie The Guardian.
Explozii au fost raportate și în Harkov.
Apărarea aeriană din regiunea Kiev a doborât 16 rachete rusești.
Primarul Kievului a transmis că 40% dintre locuitorii din capitala ucraineană nu au energie electrică după atacul cu rachete. Angajații companiei de electricitate lucrează pentru ca în oraș să fie restabilită alimentarea cu energie.
Trei răniți după atacul din Kiev
ACTUALIZARE 11.09 Primarul Kievului, Vitaliy Klitschko, a comunicat că trei persoane au fost rănite în Kiev, după atacul cu rachete din această dimineață.
Printre aceștia, este și o fată de 14 ani, a spus el.
Ambasador britanic: "Rusia nu vrea pace cu Ucraina, Rusia vrea subjugarea Ucrainei"
ACTUALIZARE 11.00 Ambasadorul britanic în Ucraina, Melinda Simmons, a transmis un mesaj pe Twitter după atacul masiv al rușilor asupra Ucrainei, din această dimineață.
Ea a spus că acest atac arată că "Rusia nu vrea pace cu Ucraina, Rusia vrea subjugarea Ucrainei".
🇷🇺 missiles launched across 🇺🇦 including Kyiv and Lviv. Civilians injured. 🇷🇺 rejects @ZelenskyyUa peace plan. Russia does not want peace with Ukraine. Russia wants the subjugation of Ukraine.
— Melinda Simmons (@MelSimmonsFCDO) December 29, 2022
Ambasadorul Ucrainei la Berlin: "Pacea nu pică din cer"
ACTUALIZARE 10.20 "Pacea nu pică din cer", a declarat ambasadorul Ucrainei în Germania, Oleksii Makeev, are a cerut mai mult sprijin pentru ţara sa în respingerea invaziei Rusiei, scrie Agerpres, care citează DPA.
"Pacea nu pică din cer. Trebuie luptat pentru asta. Şi asta este ceea ce facem noi, ucrainenii, în numele tuturor europenilor", a declarat Makeev ziarelor din grupul german Funke Media Group în comentarii care urmează să fi publicate joi. Ucrainenii ar aprecia "mai mult curaj şi hotărâre din partea aliaţilor şi partenerilor noştri", a spus ambasadorul.
Ca obiective pentru 2023, Makeev a numit "eliberarea completă a ţării noastre de ocupanţii ruşi, restaurarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, întoarcerea compatrioţilor noştri la casele lor, reconstrucţia ţării noastre şi progrese în continuare în integrarea în UE şi NATO".
De asemenea, el şi-a reiterat pledoaria pentru livrări suplimentare de arme, "pentru a salva şi mai mulţi civili în Ucraina".
21 de rachete rusești doborâte deasupra Odesei
ACTUALIZARE 10.15 Maksym Marchenko, guvernatorul Odesei, a transmis pe Telegram că apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 21 de rachete care fuseseră lansate asupra regiunii.
El a transmis că două persoane au fost salvate dintr-o casă avariată din Kiev după atacurile rusești cu rachete
La rândul său, primarul Kievului, Vitali Klitschko, a transmis pe Telegram că până acum, două persoane au fost salvate dintr-o casă avariată și au fost internate în spital. Salvatorii continuă operațiunile de căutare a supraviețuitorilor.
O mașină parcată pe o stradă în centru a fost avariată de resturile unei rachete.
Consilier prezidențial: Ucraina, atacată cu peste 120 de rachete
ACTUALIZARE 9.45 Unul dintre principalii consilieri ai preşedintelui ucrainean, Mihailo Podoliak, a susținut pe Twitter că peste 120 de rachete au fost lansate în Ucraina în această dimineață de Rusia, cu scopul de a distruge infrastructura critică și de a ucide civili în masă.
Așteptăm noi propuneri din partea "acționarilor păcii" pentru "reglementarea pașnică" și "garanțiile de securitate pentru Federația Rusă", a adăugat el, ironic.
Rușii au atacat Ucraina cu peste 100 de rachete, din aer și de pe mare
ACTUALIZARE 9.20 Ucraina a anunţat un nou atac cu rachete al Rusiei joi dimineaţă, după ce mai multe explozii au fost auzite în diverse oraşe, autorităţile spunând că a fost vorba de acţiuni ale sistemelor de apărare antiaeriană pentru doborârea de rachete, relatează The Guardian.
Consilierul prezidenţial Oleksii Arestovici a scris pe Facebook că au fost lansate peste 100 de rachete ruseşti, din aer și de pe mare, şi că în întreaga ţară au putut fi auzite alarmele de raiduri aeriene.
Ihor Terekhov, primarul din Harkov, a scris pe Telegram că s-au produs "o serie de explozii în oraș" și că urmează să se constate care au fost obiectivele lovite și dacă sunt victime.
Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a confirmat pe Telegram că au avut loc "mai multe explozii în capitală". Administrația militară a orașului Kiev a transmis pe Telegram mesajul: "Kiev! Apărarea aeriană funcționează! Păstraţi-vă calmul! Stați în adăposturi până se opresc alarmele de raid aerian!".
Conform unui corespondent al Reuters şi unor relatări din media locale, au fost auzite explozii în Kiev, Jîtomir şi Odesa.
Loud explosions in central Kyiv
— Oliver Carroll (@olliecarroll) December 29, 2022
Au fost anunţate întreruperi ale alimentării cu electricitate în regiunile Odesa şi Dnepropetrovsk, pentru a minimaliza potenţialele pagube ale infrastructurii energetice.
Șeful serviciilor secrete din Ucraina: Lupta este într-un impas
ACTUALIZARE 8.00 Şeful serviciilor secrete din Ucraina, Kyrylo Budanov, spune că lupta în Ucraina este într-un impas, deoarece nici Ucraina, nici Rusia nu sunt capabile să facă progrese semnificative.
O afirmație similară făcuse anterior Institutul American pentru Studiul Războiului despre Bahmut, susținând că "forţele ruse sunt în impas".
Budanov a extins însă afirmaţia la întreaga ţară, potrivit The Guardian.
Budanov spune că lupta în Ucraina este într-un impas, deoarece nici Ucraina, nici Rusia nu sunt capabile să facă progrese semnificative.
"Situaţia este blocată... Nu se mişcă", a spus Budanov într-un interviu.
El a spus că Rusia se află într-un impas, dar că Ucraina „nu poate să o învingă în toate direcţiile în mod cuprinzător” în timp ce aşteaptă arme.
Institutul American pentru Studiul Războiului: Rusia a ajuns într-un impas la Bahmut
ACTUALIZARE 7.50 Analiştii de la Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) cred că Rusia a ajuns într-un impas la Bahmut, cu „mai mulţi indicatori care susţin evaluarea că forţele ruse din jurul Bahmutului au ajuns în punctul culminant", scrie The Guardian.
Miercuri, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că "doar câţiva" civili au rămas în oraşul aflat în prima linie, aflat în provincia estică Doneţk. Într-o postare pe Telegram, liderul Ucrainei a spus despre oraş că "nu există loc care să nu fie acoperit cu sânge".
Într-o actualizare publicată la ora 20.15, ISW a scris: "Doctrina militară americană defineşte punctul culminant drept „punctul în care o forţă nu mai are capacitatea de a-şi continua operaţiunile, ofensivă sau de apărare" şi "când o forţă nu poate continua atacul trebuie să adopte o poziţie defensivă sau să execute o pauză operaţională".
Dacă forţele ruse din Bahmut au ajuns într-adevăr la capătul capacităţilor lor, ele ar putea, totuşi, să continue să atace agresiv. Forţele ruse pot continua să efectueze atacuri ineficiente la Bahmut, deşi este foarte puţin probabil ca aceste atacuri să facă câştiguri semnificative din punct de vedere operaţional.
Alarme de raid aerian în Kiev şi Herson
ACTUALIZARE 7.30Au sunat alarme de raid aerian în capitala ucraineană Kiev, joi dimineața, în jurul orei 6. Alarme s-au auzit şi în regiunile sudice Herson şi Nikolaev şi regiunea de vest a Jitomir, scrie The Guardian.
"A fost anunţată o alertă aeriană în capitală! Vă rugăm să mergeţi în adăpost!", a postat pe Telegram administraţia militară a oraşului Kiev.
Până în prezent, nu au existat atacuri confirmate.
Un nou coordonator ONU pentru Iniţiativa privind transportul de cereale prin Marea Neagră
ACTUALIZARE 7.20 Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a numit un nou coordonator pentru Iniţiativa privind transportul de cereale prin Marea Neagră, un acord între ONU, Ucraina, Rusia şi Turcia care a atenuat din iulie criza alimentară globală.
Sudanezul Amir Mahmoud Abdulla, aflat în funcţie din august, este înlocuit de kuweitianul Abdullah Abdul Samad Dashti, amiral în retragere al forţelor armate ale ţării sale, a anunţat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU.
"Secretarul general îi este recunoscător domnului Abdulla pentru supravegherea sa, activitatea intensă şi implicarea pentru aplicarea Iniţiativei, în special în momentele dificile", a subliniat biroul responsabilului ONU, scrie Agerpres.
Succesorul său, Abdullah Abdul Samad Dashti, militar de carieră în marină, a fost de asemenea ataşat militar al Kuweitului în Belgia şi reprezentantul ţării sale la NATO în ultimii ani.
Această Iniţiativă privind transportul de cereale prin Marea Neagră (denumirea oficială a acordului privind exporturile de cereale ucrainene din porturile ucrainene) face parte dintr-un acord încheiat la 22 iulie care a contribuit la atenuarea crizei alimentare globale cauzate de război.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News