Live

Suedia vrea să permită poliţiei să folosească recunoaşterea facială

Data actualizării: Data publicării:
Camere de supraveghere. Foto: Shutterstock

Guvernul suedez a anunţat luni că doreşte să permită poliţiei să utilizeze programul de recunoaştere facială în timp real de la camerele de supraveghere din spaţiile publice pentru a identifica suspecţii în cazul anumitor infracţiuni, potrivit AFP.

Acest anunţ se înscrie în prelungirea legislaţiei adoptate recent de cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene pentru a reglementa sistemele de inteligenţă artificială (IA).

Reglementarea europeană interzice „utilizarea identificării biometrice la distanţă în timp real în spaţii publice”, dar cu excepţii pentru suspecţii de anumite infracţiuni sau în caz de ameninţare teroristă.

Guvernul suedez a cerut în decembrie o anchetă privind extinderea recurgerii la camerele de supraveghere, în special pentru utilizarea recunoaşterii faciale.

Suedia a dorit această anchetă, de o durată neobişnuit de scurtă de şase luni, pentru că ţara are nevoie să avanseze „considerabil” în utilizarea camerelor de supraveghere în lupta împotriva criminalităţii, a explicat ministrul justiţiei Gunnar Strommer într-o conferinţă de presă.

Concluziile acesteia au fost prezentate luni.

„Recunoaşterea facială în timp real în locuri publice ar trebui să fie autorizată pentru a combate criminalitatea în măsura în care reglementările UE cu privire la IA o permite”, a declarat presei Kazimir Aberg, care a condus respectiva anchetă.

Textul european permite utilizarea acesteia pentru prevenirea unei ameninţări teroriste sau în scopul căutării ţintite a victimelor, notează AFP, citată de Agerpres.

Aceasta poate fi utilizată, de asemenea, pentru a localiza suspecţi în cazuri de terorism, viol, atingere gravă adusă persoanelor, trafic de fiinţe umane etc.

Aberg consideră că această tehnologie ar trebui să fie permisă doar pentru infracţiuni care se pedepsesc cu cel puţin patru ani de închisoare şi după emiterea unei permisiuni din partea unei autorităţi judiciare.

Această tehnologie ar trebui să fie utilizată doar pentru acte specifice de anchetă şi nu ca măsură preventivă, a adăugat el.

Ministrul suedez a salutat această propunere, pe care a calificat-o drept una completă, şi a indicat că guvernul va preciza detaliile planului său, fără a oferi însă un calendar. 

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

A dat pasă la portar din penalty, în minutul 9! Echipa lui a pierdut, iar la final a explicat gestul. VIDEO Imagini virale

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Activista Greta Thunberg s-a abonat la manifestații propalestiniene. A doua confruntare cu poliția în doar o săptămână

„Regina gunoaielor” este judecată în Suedia. Cum a scăpat de 200.000 de tone de deșeuri toxice

Prințesa Sofia a Suediei este însărcinată pentru a patra oară

Fără expunere la ecrane, sub vârsta de doi ani - recomandarea unei țări din Europa. Psiholog: „România să învețe să protejeze viitorul”

Partenerii noștri