Live

Suedia acuză Iranul că a instigat la protestele ample de acum un an față de arderea Coranului. Cum a procedat Teheranul

Data actualizării: Data publicării:
Steag al Suediei incendiat în timpul uniui protest la teheran față de arderea Coranului în timpul unor manifestări din Suedia Foto Profimedia (arhivă)

Protestele anti-iraniene din Suedia au crescut în ultimii ani, iar Teheranul este învinuit pentru instigarea unei reacții internaționale. Autoritățile suedeze au acuzat Iranul că este responsabil pentru mesajele text trimise către mii de persoane care au cerut răzbunare pentru arderea cărții sfinte a islamului, potrivit Euronews.com.

Oficialii de la Stockholm susțin că Garda Revoluționară paramilitară iraniană a efectuat „o încălcare a securității datelor” și a reușit să trimită „aproximativ 15.000 de mesaje text în limba suedeză” cu privire la seria de arderi publice ale Coranului, care au declanșat proteste majore în Suedia și nu numai, în august 2023.

Procurorul principal Mats Ljungqvist a declarat că o anchetă preliminară a agenției suedeze de securitate internă, SAPO, a arătat că „statul iranian, prin intermediul Corpului Gardienilor Revoluției Islamice Iraniene, IRGC, a efectuat o încălcare a securității datelor la o companie suedeză care administrează un important serviciu de SMS”.

Compania suedeză implicată nu a fost nominalizată. Autoritățile iraniene nu au comentat imediat acuzațiile.

Proteste în care a fost ars Coranul

Procurorul Ljungqvist a reamintit că, în august 2023, presa suedeză a raportat că un număr mare de persoane din țară au primit mesaje text în limba suedeză în care se cerea răzbunare față de persoanele care ardeau Coranul. El a explicat că expeditorul mesajelor era „un grup care își spunea echipa Anzu”.

Televiziunea suedeză SVT a publicat o fotografie a unui mesaj text în care se spunea că „cei care au profanat Coranul trebuie să aibă opera acoperită cu cenușă” și care îi numea pe suedezi „demoni”.

Protestele în care se ardeau exemplare din Coran au fost organizate în temeiul legii privind libertatea de exprimare, care este protejată de Constituția suedeză. Poliția a aprobat mitingurile.

Cu toate acestea, incidentele au lăsat Suedia sfâșiată între angajamentul său față de libertatea de exprimare și respectul față de minoritățile religioase, iar mai multe persoane au fost reținute în timp ce protestele au continuat să stârnească indignarea musulmanilor conservatori din întreaga lume.

În luna mai, SAPO a acuzat Iranul că folosește rețele criminale stabilite în Suedia ca intermediari pentru a ataca obiective israeliene și evreiești din țara scandinavă.

Destabilizare și polarizare

Într-o declarație separată, directorul operațional al SAPO, Fredrik Hallström, a spus că intenția mesajelor text a fost, de asemenea, de a „picta imaginea Suediei ca țară islamofobă și de a crea diviziune în societate”.

El a acuzat „puterile străine” că încearcă să „exploateze vulnerabilitățile” și a declarat că acestea „acționează acum din ce în ce mai agresiv, iar acest lucru este o evoluție care probabil va escalada”. El nu a numit nicio țară anume.

Între timp, ministrul justiției de la Stockholm, Gunnar Strömmer, a declarat agenției suedeze de știri TT că „faptul că un actor statal, în acest caz Iranul, conform evaluării (SAPO), se află în spatele unei acțiuni care vizează destabilizarea Suediei sau creșterea polarizării în țara noastră este, desigur, foarte grav”.

Ca multe țări occidentale, Suedia nu are legi privind blasfemia și nu există nicio lege care să interzică în mod specific arderea sau profanarea Coranului sau a altor texte religioase.

„Din moment ce actorii acționează pentru o putere străină, în acest caz Iranul, facem evaluarea că lipsesc condițiile pentru urmărirea penală în străinătate sau extrădarea în Suedia pentru persoanele suspectate că ar fi în spatele încălcării”, a declarat Ljungqvist.

În timp ce încheierea anchetei preliminare „nu înseamnă că hackerii suspectați au fost complet eliminați”, ancheta ar putea fi redeschisă, a explicat el.

Editor : B.E.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Statele Unite trimit forțe suplimentare în Orientul Mijlociu, pe măsură ce tensiunile cresc

Iranul dezvăluie noile drone Shahed-138B, cu o rază de acțiune de 4.000 km. Intrebarea e dacă ar putea fi folosite în Ucraina

Gărzile Revoluționare iraniene interzic dispozitivele de comunicații, după exploziile pagerelor membrilor Hezbollah din Liban

Catastrofă în Iran. Cel puțin 51 de morți după ce o mină a explodat. Nu se știe câte persoane mai sunt blocate în subteran

Partenerii noștri