Live

Vicepreședintele Mike Pence, criticat după ce a făcut legătura între Soleimani și atentatele de la 11 septembrie 2001

Data publicării:
Mike Pence Foto: Guliver/GettyImages

Vicepreşedintele Statelor Unite, Mike Pence, a făcut, într-un mesaj pe Twitter, o legătură între generalul iranian Qasem Soleimani, ucis vineri într-un raid american în Irak, şi responsabilii atentatelor de la 11 septembrie 2001 de la New York, o afirmaţie considerată îndoielnică sau înşelătoare de numeroase medii americane, scrie Agerpres.

Qasem Soleimani „a ajutat deplasarea clandestină în Afganistan a 10 dintre cei 12 terorişti care au comis atacurile teroriste de la 11 septembrie din Statele Unite”, a afirmat Mike Pence, vineri, pe Twitter, când a postat o serie de mesaje ce vizau să justifice decizia SUA de a-l ucide pe general.

În primul rând, Pence a dat naștere unei confuzii când a spus că 10 dintre cei 12 teroriști au fost „ajutați” de Soleimani. Or, atacurile de la 11 septembrie au fost comise de 19 teroriști, nu de 12. Purtătoarea sa de cuvânt, Katie Waldman, a precizat ulterior că vicepreședintele vorbea numai de cei 12 teroriști care au trecut prin Afganistan și nu a vrut să spună că au fost numai 12 în total. Dar ea a repetat că „10 dintre cei 12 au fost ajutaţi de Soleimani”.

Cotidianul New York Times a subliniat însă că generalul Qasem Soleimani - care conducea deja la acea dată Forţa Quds a Gardienilor Revoluţiei, însărcinată cu operaţiunile externe ale Iranului - nu este menționat nicăieri în raportul comisiei parlamentare americane de anchetă asupra evenimentelor de la 11 septembrie. Raportul a explicat că, deşi „există serioase dovezi că Iranul a permis tranzitul membrilor Al-Qaida spre şi dinspre Afganistan înainte de 11 septembrie”, anchetatorii nu au găsit nicio dovadă directă că Iranul era la curent cu pregătirea atentatelor. „În momentul trecerii lor prin Iran, agenţii Al-Qaida probabil nu erau nici ei la curent cu detaliile viitoarei operaţiuni”, se spune în raport.

Este, deci, tehnic corect să se spună că Iranul a „ajutat” la călătoria lor, dar fără să se lase impresia că aceasta s-a făcut „ajutând cu bună-ştiinţă la ceea ce urma să devină 11 septembrie”, a scris și Washington Post, care constată la rândul său că nu există niciun indiciu că Soleimani ar fi luat parte direct la „acest ajutor”.

Pe de altă parte, 15 dintre cei 19 autori ai atentatelor de la 11 septembrie erau din Arabia Saudită, o monarhie sunnită, care este marele rival al Iranului şiit.

Mike Pence, prin această asociere, a vrut să apere administraţia Trump și să ofere argumente pentru raidul aerian de vineri de la Bagdad, punând accentul pe „atrocităţile” comise de Soleimani, au conchis jurnaliștii americani.

Editor web: Luana Păvălucă

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Gigi Becali a reacționat imediat: ce informații a primit despre Călin Georgescu, în urmă cu o lună: "Un prieten mi-a spus!"

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Angela Merkel apără legăturile Germaniei cu Rusia din mandatul său și blocarea accesului Ucrainei în NATO. Ce spune despre Trump

Vedetelor de la Hollywood le este „frică” de Trump, spune Sebastian Stan, actorul român din „The Apprentice”

Reuters: Don Jr, fiul lui Donald Trump, îşi ajută tatăl să aleagă cel mai controversat cabinet din istoria timpurilor moderne

Donald Trump a anunțat ultima desemnare din guvernul său. Brooke Rollins, aleasă în postul de secretar pentru agricultură

Partenerii noștri