Live

Uraganul Milton a ucis 4 oameni în Florida, unde a provocat mai multe tornade, înainte să atingă uscatul

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Uraganul Milton a traversat joi statul american Florida, provocând tornade care au ucis patru persoane, distrugând mai multe case şi întrerupând alimentarea cu energie electrică pentru milioane de oameni, înainte de a se îndepărta de uscat şi de a ajunge în Oceanul Atlantic, informează Reuters şi AFP, preluate de Agerpres. 

Cu toate acestea, zona Tampa Bay pare să fi scăpat fără inundaţiile catastrofale de care se temeau autorităţile americane. 

Cel puţin patru decese au fost raportate în comitatul St. Lucie de pe coasta atlantică a Floridei, când două tornade au spulberat o comunitate alcătuită majoritar din pensionari, a raportat presa locală, citând oficiali ai comitatului. 

„Două tornade confirmate au atins uscatul înainte de sosirea uraganului Milton, miercuri, pe 9 noiembrie”, precizează un mesaj publicat pe site-ul comitatului St. Lucie. „Medicul legist din St. Lucie a confirmat că aceste tornade au cauzat patru decese”, potrivit aceluiaşi mesaj. 

Alte tornade au fost observate în centrul, sudul şi estul Floridei înainte ca uraganul Milton să atingă uscatul, cauzând distrugeri importante în anumite zone, precum în Fort Myers, unde mai multe acoperişuri au fost smulse de vânt. 

„Această furtună a produs multe tornade”, a confirmat joi guvernatorul republican Ron DeSantis pentru postul TV CNBC. 

Uraganul Milton „a provocat, de asemenea, inundaţii în locuri cum ar fi Daytona Beach şi Saint Augustine”, pe coasta estică a peninsulei Florida, a precizat guvernatorul, precum şi în centrul statului american, la Orlando, unde parcul de distracţii Disney World a rămas închis din motive de precauţie. 

Totuşi, cel mai rău scenariu pare să fi fost evitat, în special pe ţărmul vestic. „Submersia marină nu a fost la fel de gravă ca în timpul uraganului Helene de acum câteva săptămâni”, a spus Ron DeSantis, menţionând că Milton a scăzut în intensitate şi şi-a schimbat uşor traiectoria înainte de a atinge ţărmul. 

„Multă şansă” 

Oraşul costier Sarasota, situat în vestul peninsulei, şi-a reluat activităţile joi dimineaţă, când rezidenţii au ieşit din casele lor pentru a constata amploarea distrugerilor. Crengi de copaci şi panouri de semnalizare rutieră s-au prăbuşit pe unele străzi. „Cred că am avut multă şansă”, a declarat o locuitoare din Sarasota, Carrie Elizabeth. „Vom avea nevoie de mult timp pentru a curăţa zona, dar totul ar fi putut fi mult mai rău”, a adăugat ea. 

Mai la nord, în oraşul Saint Petersburg, situat în Golful Tampa, uraganul Milton a smuls acoperişul stadionului local de baseball şi a cauzat prăbuşirea unei macarale. 

Totodată, peste 3,3 milioane de gospodării erau private de curent electric joi dimineaţă în toată Florida, potrivit site-ului de specialitate poweroutage.com. 

Milton a atins coasta de vest a Floridei miercuri seară cu forţa unui uragan de categoria 3 - pe o scară cu 5 niveluri - şi a generat vânturi puternice în timp ce se îndrepta spre interiorul acestui stat american înainte de a ajunge în Oceanul Atlantic joi dimineaţă. 

Deşi a părăsit peninsula, uraganul Milton continuă să producă vânturi puternice şi „ploi abundente” în centrul şi estul Floridei, a avertizat Centrul Naţional pentru Uragane (NHC) din Statele Unite. 

Milton era aşteptat să atingă uscatul ca „unul dintre cele mai distrugătoare uragane din Florida din ultimul secol”, avertizase preşedintele Joe Biden în cursul serii de miercuri. 

Acest uragan a generat cel puţin 19 tornade, a declarat guvernatorul Ron DeSantis, provocând pagube în numeroase comitate şi distrugând aproximativ 125 de case, majoritatea dintre ele fiind locuinţe mobile. 

Aceeaşi regiune - sudul Statelor Unite - a fost devastată în urmă cu două săptămâni de uraganul Helene, care a ucis cel puţin 237 de persoane, dintre care 15 în Florida. 

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Uraganul Milton a făcut ravagii în Florida. Milioane de case au rămas fără curent electric, vântul a suflat cu peste 160 km/h

Uraganul Milton a atins ţărmul în Florida. „Furtuna este aici”

Uraganul Milton, precedat de tornade: sudul Floridei a fost măturat miercuri de mai multe vortexuri distrugătoare

Republicana Marjorie Taylor Greene, teorii ale conspirației în așteptarea uraganului Milton: „Ei pot controla vremea”

Partenerii noștri