Un lider al Yakuza e acuzat în SUA de trafic de materiale nucleare. „E înfricoşător să ne imaginăm consecinţele dacă ar fi reuşit”
Justiţia americană a anunţat miercuri că a inculpat un lider al unei bande Yakuza - sindicatul de crimă organizată din Japonia - pentru trafic de materiale nucleare provenind din Myanmar, relatează AFP.
Takeshi Ebisawa, descris drept un „lider al sindicatului de crimă organizată Yakuza”, este acuzat, de asemenea, că a încercat să revândă acest material pentru a finanţa o achiziţie ilegală de arme în beneficiul unui grup de insurgenţi din Myanmar, al cărui nume nu este specificat.
Potrivit rechizitoriului dezvăluit de un tribunal din Manhattan, el fusese deja inculpat împreună cu Somhop Singhasiri în aprilie 2022 pentru trafic de arme şi ambii fuseseră plasaţi în arest preventiv, scrie Agerpres.
Ei sunt „acuzaţi că s-au asociat pentru a vinde materiale nucleare de uz militar şi stupefiante de mare risc provenind din Myanmar, şi pentru a cumpăra arme militare în beneficiul unui grup armat de insurgenţi”, a declarat Matthew Olsen, un important oficial al Ministerului de Justiţie al SUA.
„Este înfricoşător să ne imaginăm consecinţele dacă aceste încercări ar fi reuşit”, a spus el.
Procurorii susţin că Takeshi Ebisawa a transportat „într-o manieră neruşinată” materiale care conţineau uraniu şi plutoniu de calitate militară, precum şi droguri, provenind din Myanmar.
Din 2020, el s-a lăudat unui agent sub acoperire că are acces la cantităţi mari de materiale nucleare şi că urmărea să le vândă. Takeshi Ebisawa a oferit fotografii cu materialul nuclear, alături de contoare Geiger, care măsoară radioactivitatea.
Într-o operaţiune care a implicat agenţi sub acoperire, autorităţile thailandeze i-au ajutat pe anchetatorii americani să confişte substanţe sub formă de pulbere galbenă, descrise de acuzat drept „yellowcake”, sau uraniu concentrat.
Un laborator american „a stabilit că compoziţia izotopică a plutoniului descoperit în probele nucleare este de calitate militară, ceea ce înseamnă că plutoniul - dacă este produs în cantităţi suficiente - ar putea fi utilizat într-o armă nucleară”, se arată într-un comunicat al Ministerului Justiţiei american.
Unul dintre acuzaţi, judecat alături de Takeshi Ebisawa, ar fi susţinut că are la dispoziţie mai mult de două tone de Thoriu-232 şi mai mult de 100 kg de uraniu U308, un compus de uraniu prezent de obicei în „yellowcake”.
El riscă o pedeapsă minimă de 25 de ani de închisoare pentru tentativă de achiziţie de rachete sol-aer şi până la 20 de ani de închisoare pentru trafic internaţional de materiale nucleare.
Data procesului nu este încă cunoscută.
Editor : A.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News