Un judecător din SUA a condamnat un tânăr de culoare la 76 de ani de închisoare. Singurul martor e orb
Dexter Saffold a depus mărturie acum cinci ani într-un proces în care era implicat un tânăr de culoare. Saffold a povestit haosul pe care l-a „văzut” într-o benzinărie din carierul South Side, din Chicago, în anul 2011. Mărturia lui a dus la condamnarea acestui tânăr la 76 de ani după gratii. Problema? Saffold, singurul martor ocular, este… orb, scrie Chicago Sun Times.
Dexter Saffold i-a spus judecătorului Nicholas Ford că a văzut cum un bărbat îl împușcă mortal pe un altul și rănește grav o altă persoană, tot bărbat. Apoi a arătat cu degetul spre presupusul autor al faptei - Darien Harris, un tânăr de culoare care se afla la masa acuzațiilor, fiind cercetat pentru crimă.
Nu a existat nicio dovadă fizică pe care anchetatorii să o găsească la fața locului și care să-l incrimineze direct pe Harris. În acest atac armat a murit Rondell Moore, iar Quincy Woulard a fost rănit.
Totuși, judecătorul, care a condus procesul fără un juriu, a considerat declarația lui Saffold convingătoare și chiar l-a catalogat drept „un martor onest”. Pe baza acestei mărturii, judecătorul a considerat că Harris este vinovat și l-a condamnat la 76 de ani de închisoare pentru crimă.
Ce nu știau însă nici judecătorul, nici avocații apărării este că Saffold a fost declarat oficial orb de medici și de guvernul american. Asta pentru că suferă de glaucom în stare avansată.
La patru ani de la procesul care l-a trimis după gratii, Harris, în vârstă de 26 de ani, își susține în continuare nevinovăția. Tânărul încearcă acum să-i convingă pe judecători să redeschidă procesul și să-i redea libertatea, în lumina noilor dezvăluiri.
Nu numai că judecătorul inițial al cazului și avocații tânărului nu știau de boala de care suferă bărbatul, dar Saffold a declarat sub jurământ că nu are nicio problemă de vedere.
La iveală a ieșit și un alt martor, care nu a fost citat să depună mărturie în primul proces și care susține că detectivii au făcut presiuni asupra lui să identifice drept făptaș persoana greșită.
Acum autoritățile statului Illinois, din care face parte orașul Chicago, trebuie să decidă dacă vor rejudeca sau nu acest caz.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News