Live

Trump crede că fiica sa, Ivanka, ar fi „dinamită” ca ambasadoare la ONU

Data publicării:
Donald Trump și Ivanka Trump Foto: Guliver/Getty Images

Președintele Donald Trump crede că fiica sa, Ivanka, în prezent consilier la Casa Albă, ar fi „excelentă” pentru postul de ambasador al Statelor Unite la ONU, funcție devenită vacantă în urma demisiei neașteptate a lui Nikki Haley. Numirea fiicei sale Ivanka în postul de ambasadoare a Statelor Unite la ONU „ar fi dinamită”, a afirmat marţi Donald Trump întrebat despre zvonurile care o vedeau în locul lui Nikki Haley, ambasadoarea SUA la ONU, care a demisionat, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Preşedintele american a adăugat însă imediat că suspiciunile de nepotism ar împiedica probabil o asemenea desemnare. Iar Ivanka Trump a exclus această posibilitate într-un mesaj pe Twitter: „E o onoare să fiu în slujba Casei Albe alături de atât de mulți colegi merituoși și știu că președintele va nominaliza un înlocuitor formidabil pentru ambasadoarea Haley. Dar nu voi fi eu”, a scris Ivanka Trump.

„Avem multe nume”, le-a spus Donald Trump jurnaliştilor. El a amintit numele lui Dina Powell, fostă responsabilă a Consiliului Naţional de Securitate al preşedinţiei SUA. E „o persoană la care mă voi gândi”, a promis președintele american.

„Vă voi spune ceva: oamenii care ştiu ştiu Ivanka ar fi dinamită. Ştiţi însă că aş fi acuzat de nepotism, puteţi crede asta?”, a declarat Donald Trump, vizibil încântat să se joace în faţa jurnaliştilor cu ideea unei numiri a fiicei sale de 36 de ani în acest post-cheie al administraţiei, după cum notează AFP.

„Cred că Ivanka ar fi excepţională. Ceea ce nu înseamnă că o voi alege pe ea (...) Nu cred că există cineva care să aibă mai multă încredere în lume decât ea”, a continuat Donald Trump.

Luând prin surprindere întreaga clasă politică americană, ambasadoarea SUA la ONU, Nikki Haley, şi-a anunţat marţi dimineaţă demisia, care va deveni efectivă la sfârşitul anului. Ea a fost una dintre personalităţile proeminente ale începutului de mandat al lui Donald Trump.

De ce a demisionat Nikki Haley?

Preşedintele Donald Trump i-a acceptat demisia ambasadoarei la ONU, Nikki Haley. A chemat-o la el,  în Biroul Oval, a chemat și presa și a declarat public că Haley a făcut „o treabă incredibilă” la ONU, relatează News.ro.

Nikki Haley și Donald Trump în Biroul Oval Foto: Guliver/GettyImages

Fostă guvernatoare a statului South Carolina, Nikki Haley a fost invitată să ocupe altă funcție în administrația Trump. „Poţi să-ţi alegi”, i-a spus Donald Trump, de față cu presa.

Nikki Haley a fost confirmată în postul de ambasadoare a Statelor Unite la ONU în ianuarie 2017. Trump a declarat că Haley i-a spus în urmă cu şase luni că vrea să renunțe la post.

Ea a declarat presei că, în pofida unor speculaţii, nu intenţionează să candideze la preşedinţie în 2020 şi că va face campanie pentru Trump, care şi-a anunţat intenţia de a candida pentru al doilea mandat.

„Vă mulţumesc, domnule preşedinte, a fost o adevărată onoare”, i-a spus ea.

Haley „a fost foarte specială pentru mine, a făcut o treabă incredibilă, este o persoană foarte importantă, fantastică, dar şi o persoană care înţelege”, a declarat Trump. „Ea a învăţat să-i cunoască pe actori. A cunoscut China, India, pe toată lumea”, a spus el. „Iar ei o plac. Şi, poate mai important, o respectă”, a adăugat Trump.

„Am făcut o treabă fantastică împreună”, a continuat el. „Am rezolvat o mulţime de probleme şi suntem pe cale să rezolvăm multe alte probleme. Sperăm să te întorci la un moment dat, da?”, a mai spus Trump. „Poate în altă funcţie, poţi să-ţi alegi”, a adăugat el. Haley a râs.

Trump a adăugat că îl va nominaliza pe viitorul ambasador la ONU în următoarele două-trei săptămâni.

Anunțul demisiei ambasadoarei apare după ce Haley a exercitat timp de o lună preşedinţia Consiliului de Securitate al ONU.

Din prezentarea de profil de pe Twitter a lui Haley a dispărut deja orice trimitere la funcţia sa de ambasadoare.

Ea s-a aflat în centrul unui conflict cu Casa Albă în aprilie, când un consilier al lui Trump a acuzat-o că a anunţat prematur o nouă serie de sancţiuni impuse Rusiei. Consilierul pe probleme economice Larry Kudlow le-a spus unor jurnalişti că Haley „a luat-o înainte” în dezvăluirea măsurilor respective şi i-a catalogat intervenţia drept „o confuzie de moment”. Haley i-a replicat câteva ore mai târziu, la Fox News. „Cu tot respectul, eu nu devin confuză”.

Fiica unor imigranţi indieni, Haley l-a criticat frecvent pe Trump în campania sa prezidenţială, pe când era guvernatoarea statului South Carolina. 

Ea a îndemnat, în decembrie 2017, ca femeile care l-au acuzat pe Trump de agresiune sexuală  „să fie ascultate”.

Haley a sugerat, de asemenea, la un moment dat, că retorica lui Trump poate să declanşeze un război mondial.

Potrivit corespondentului BBC la New York, Nick Bryant, Haley a format un parteneriat împreună cu secretarul general al ONU Antonio Guterres vizând să apere ONU de agenda antiglobalizare a lui Trump. Faimoasa sa declaraţie „sunteţi cu noi sau împotriva noastră” i-a surprins pe mulţi diplomaţi, însă ea este considerată o aliată a internaţionalismului, potrivit corespondentului BBC.

Congresmeni republicani au lăudat-o pe Haley după aflarea veştii.

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor a declarat că ea „a fost o voce clară, coerentă şi puternică a intereselor Americii şi a principiilor democratice pe scena mondială. Ea şi-a provocat prietenii şi inamicii să fie mai buni”, a adăugat el.

Senatorul Lindsey Graham din South Carolina a apreciat că Haley a fost „un adevărat agent al reformării” la ONU.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce își dorește, de fapt, Putin de la alegerile din SUA. Motivul pentru care Trump nu mai pare un pariu câștigător

Alegeri SUA 2024. Un influencer pro-Trump recunoaște că a primit bani de la un propagandist rus pentru a posta clipuri false

Cum se pregătește Donald Trump să conteste alegerile dacă le pierde

Alegeri SUA 2024. Pe lângă prezidențiale, americanii sunt chemați la urne pentru mai multe referendumuri și votarea Congresului

Partenerii noștri