Transplant de plămâni la o pacientă de 20 de ani care a stat șase săptămâni pe ventilație mecanică în urma infecției cu SARS-CoV-2
O femeie tânără, ai cărei plămâni au fost afectați iremediabil de noul coronavirus, a fost supusă cu succes unui dublu transplat de plămâni la un spital din Chicago. Medicii spun că este pentru prima dată când o astfel de operație a fost efectuată cu succes la un pacient cu COVID-19 în Statele Unite.
Este o procedură extremă care oferă speranțe persoanelor ai căror plămâni au fost grav afectați de infectarea cu noul coronavirus.
Femeia care a suferit transplantul, în vârstă de aproximativ 20 de ani, a stat șase săptămâni cuplată la un ventilator și la un aparat pentru oxigenarea extracorporeală.
Imediat ce ea a fost testată negativ la noul coronavirus, doctorii au supus-o transplantului de plămâni, care i-a salvat viața.
Luna trecută, o astfel de procedură a fost aplicată în premieră și în Europa, la spitalul AKH din Viena, unde medicii au realizat primul transplant de plămâni ca metodă de a salva o bolnavă de COVID-19. Potrivit echipei de chirurgi, pacienta avea plămânii atât de afectați de infecția cu SARS-CoV 2, încât nu avea șanse de supraviețuire fără acest transplant. Când a fost internată cu simptome de COVID-19, pacienta de 45 de ani nu avea alte afecțiuni, dar starea ei s-a deteriorat rapid.
În lume, nu este pentru prima dată când se recurge la o astfel de metodă extremă pentru a salva viața unui pacient cu COVID-19. În martie a fost realizată în premieră o astfel de intervenție, în China.
Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, a explicat la Digi24 că situația extremă în care ajung acești bolnavi este cauzată de „furtuna de citokine”, o reacție exagerată a sistemului imunitar al organismului, care blochează practic funcția respiratorie a plămânului. Provocarea pentru medici nu este transplantul în sine, ci monitorizarea evoluției ulterioare a pacientului. Acești pacienți trebuie urmăriți săptămâni, chiar și luni după intervenția chirurgicală, pentru că poate apărea rejectul de grefă (respingerea transplantului de către organism - n.r.), motiv pentru care acești pacienți trebuie să facă un tratament cu imunosupresoare, a spus Beatrice Mahler.
Editare web: Luana Păvălucă
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News