Live

Sub amenințarea Chinei, SUA vor reactiva baza aeriană din Pacific de unde au lansat atacurile nucleare asupra Japoniei

Data publicării:
Ambele bombardiere americane care au aruncat bombele nucleare asupra Japoniei au decolat de pe baza aeriană din Tinian. Colaj foto: Profimedia Images

Forțele aeriene americane plănuiesc să reactiveze o bază aeriană construită pe o insulă din Pacific de unde Statele Unite au lansat atacurile nucleare asupra Japoniei, scrie CNN. Washingtonul caută să își diversifice în acest mod opțiunile militare pe care le are la dispoziție în cazul izbucnirii unui conflict armat cu China.

Comandantul american al Forțelor Aeriene din Pacific, generalul Kenneth Wilsbach, a declarat într-un interviu pentru Nikkei Asia că North Airfield de pe insula Tinian va deveni o bază „extinsă” odată ce lucrările se vor încheia. Baza aeriană a fost abandonată în 1946 și, între timp, a fost acoperită de junglă.

Tinian face parte din Comunitatea Insulelor Mariane de Nord, teritoriu al Statelor Unite din Oceanul Pacific aflat la aproximativ 6.000 de kilometri vest de Hawaii. Această insulă de 100 de kilometri pătrați are doar 3.000 de locuitori.

Baza aeriană North Field în 1945. Captură foto: Twitter

Tinian și insulele învecinate, Saipan și Guam, au o istorie marcată de operațiunile militare desfășurate de forțele aeriene americane.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, toate cele trei insule ocupate de japonezi au fost cucerite de SUA și au fost mai apoi folosite pentru a lansa atacuri aeriene devastatoare cu bombardiere B-29 Superfortress asupra Japoniei.

Baza aeriană North Field în 2020. Captură foto: Twitter

Cel mai devastator raid aerian din întreaga istorie a conflictelor militare a fost lansat pe data de 10 martie 1945 de pe cele trei insule: în urma bombardamentului, care a vizat orașul Tokyo, au murit 100.000 de oameni și în jur de 1 milion au fost răniți.

În timpul bombardamentelor neîncetate lansate asupra Japoniei în 1945, North Field din Tinian, o bază aeriană dotată cu patru piste de 2.400 de metri lungime și un personal de 40.000 de persoane, a devenit cel mai mare și aglomerat aeroport din lume.

Insula Tinian și momentul în care lumea a intrat în era nucleară

North Field și-a câștigat pentru totdeauna locul în istorie pe data de 6 august 1945, atunci când la primele ore ale dimineții, bombardierul B-29 denumit „Enola Gay” a intrat pe Pista Able având la înarmată cu bomba atomică ce avea să fie aruncată asupra orașului Hiroshima câteva ore mai târziu și să ucidă 70.000 de oameni doar din explozia inițială, marcând momentul în care lumea a intrat în era nucleară.

Trei zile mai târziu, un alt B-29 denumit „Bockscar”, avea să decoleze din Tinian și să arunce o bombă atomică asupra orașului Nagasaki, în urma exploziei inițiale având să moară alți 46.000 de oameni.

Echipajul bombardierului B-29 'Enola Gay' după raidul lansat asupra orașului Hiroshima. Foto: Profimedia Images

Bugetul forțelor aeriene americane pentru anul fiscal 2024 arată că s-au cerut investiții de 78 de milioane de dolari pentru realizarea proiectelor de construcție pe insula Tinian.

Proiectul de reabilitare face parte din strategia militară a Statelor Unite numită Agile Combat Empolyment (ACE), despre care se spune într-un document de descriere a doctrinei Forțelor Aeriene că este menită să „schimbe operațiunile de la infrastructuri fizice centralizate la o rețea de locații mai mici și împrăștiate ce pot complica planurile adversarilor și oferă mai multe opțiuni pentru comandanții forțelor întrunite”.

Locul din care bombele nucleare au fost încărcate în bombardierele B-29. Foto: Profimedia Images

Cea mai mare parte a prezenței militare americane în Pacific este concentrată în jurul câtorva baze militare mari, precum Andersen Air Force Base din Guam și Kadena Air Base din Okinawa, Japonia.

Un atac lansat asupra acestor baze ar putea lăsa Statele Unite fără capacitatea de a contraataca un adversar. Și pe măsură ce armata Chinei devine tot mai puternică, forțele aeriene americane încearcă să își împrăștie trupele și avioanele cât mai mult pentru ca acestea să fie mai greu de distrus.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban este convins că în urma alegerilor din SUA „trecem de la vremea războiului la o eră a păcii"

Cel mai mare mister din istoria aviației. Autoritățile din Malaezia reiau căutările zborului MH370, dispărut acum mai bine de 10 ani

SUA au expulzat 270.000 de migranţi ilegali într-un an, mai mulți decât în mandatul lui Trump

Pakistanul devine „o amenințare emergentă pentru SUA”. Care este motivul

Partenerii noștri