Live

SUA oferă o recompensă de 10 milioane de dolari pentru cei care pot oferi informaţii despre hackeri străini

Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Statele Unite oferă o recompensă de până la 10 milioane de dolari pentru informaţii care pot duce la identificarea sau localizarea hackerilor cibernetici care lucrează pentru guverne străine şi care vizează infrastructura critică a SUA. Potrivit Departamentului de Stat, informaţiile ar trebui să fie referitoare "la ameninţări de extorcare în cadrul atacurilor de timp ransomware" sau la intruziunea în "calculatoare protejate", relatează Reuters.

Departamentul de Stat al SUA a precizat într-un comunicat că "unele operaţiuni cibernetice rău intenţionate care au vizat infrastructura critică a SUA este posibil să fi încălcat CFAA (Computer Fraud and Abuse Act)" şi că a "deschis un canal pe Dark Web pentru furnizarea de informaţii în aşa fel încât siguranţa şi securitate potenţialelor surse să fie protejată". Potrivit sursei citate, aceste surse potenţiale "ar putea fi plătite în criptomonedă".

"Încurajăm pe oricine are informaţii privind atacuri cibernetice rău intenţionate împotriva infrastructurilor americane esenţiale (...) sub conducerea sau controlul unui guvern străin" să utilizeze acest site, precizează Departamentul de Stat.

Informaţiile ar trebui să fie referitoare "la ameninţări de extorcare în cadrul atacurilor de timp ransomware" sau la intruziunea în "calculatoare protejate", aparţinând în special guvernului american sau instituţiilor financiare, "în scopul obţinerii de informaţii" şi "provocării de daune".

Atacurile cibernetice, subiect de îngrijorare în SUA

Atacurile cibernetice au devenit un subiect de preocupare major în SUA după o serie de atacuri cu "ransomware", programe rău intenţionate care criptează datele ţintelor lor şi cer adesea milioane de dolari în schimbul cheii de decriptare.

Aceste atacuri au paralizat spitale, primării şi numeroase întreprinderi, printre care şi operatorul unui oleoduct gigant, arătând fragilitatea infrastructurilor americane faţă de aceste atacuri, atribuite frecvent unor hackeri rusofoni sau care acţionează din Rusia.

Cu prilejul unui summit la Geneva cu omologul său rus Vladimir Putin, preşedintele american a fixat linii roşii, respectiv o listă de 16 entităţi de "neatins", în special în domeniul energiei sau al distribuţiei de apă, promiţând să acţioneze dacă acestea vor fi încălcate.

Miniştrii securităţii interne şi justiţiei au anunţat, de altfel, joi, crearea unui site de internet, accesibil tuturor de această dată, StopRansomware.gov, care adună date pentru a ajuta firmele şi colectivităţile să se protejeze şi să reacţioneze în caz de atac de tip ransomware.

Ministrul justiţiei, Merrick Garland, citat într-un comunicat, a subliniat că echipele sale "utilizează toate instrumentele aflate la dispoziţia lor pentru a înfrunta această ameninţare". Dar, a adăugat el, "nu o putem face singuri, este esenţial ca şefii de companii din toate industriile să devină conştienţi de pericol".

Editor : A.A.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Fostul președinte taiwanez îndeamnă SUA să acorde prioritate ajutorării Ucrainei în detrimentul țării sale: „Noi încă mai avem timp”

Donald Trump a anunțat ultima desemnare din guvernul său. Brooke Rollins, aleasă în postul de secretar pentru agricultură

Rachete nord-coreene „made in USA”. Toate componentele electronice ale rachetelor Phenianului folosite în Ucraina sunt occidentale

Un aliat al lui Donald Trump, declarație tranșantă despre Putin: „Ne înșelăm singuri dacă vom crede că putem negocia cu un tiran”

Partenerii noștri