SUA autorizează vaccinul Pfizer-BioNTech împotriva COVID, la presiunile lui Donald Trump
Agenția Federală americană pentru Medicamente (FDA) a dat undă verde pentru administrarea vaccinului Pfizer-BioNTech împotriva COVID-19, deschizând calea pentru o campanie masivă de vaccinare în toată ţara. Prima vaccinare va fi efectuată, după cum a promis preşedintele în exerciţiu Donald Trump, în mai puţin de 24 de ore.
La presiunea şefului statului de a accelera autorizarea de urgenţă, Agenţia Americană pentru Medicamente a anunţat într-o scrisoare că a aprobat administrarea vaccinului. Statele Unite devin astfel a şasea ţară care aprobă acest ser de producție germano-americană, după Regatul Unit, Canada, Bahrein, Arabia Saudită şi Mexic.
Agenţia Europeană pentru Medicamente ar urma să emită un aviz până la sfârşitul lunii decembrie.
„Astăzi ţara noastră a realizat un miracol medical”, a spus Donald Trump într-un scurt videoclip postat pe Twitter. „Am început deja să trimitem vaccinul către toate statele” din ţară, a adăugat el. „Primul vaccin va fi administrat în mai puţin de 24 de ore”, a adăugat președintele. Asta, deşi vaccinul mai are nevoie de aprobare din partea Centrului de Control şi Prevenire a Bolilor, care își va anunţa decizia probabil sâmbătă.
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) December 12, 2020
Înainte ca FDA să facă anunțul, liderul de la Casa Albă a dat semne vădite de nerăbdare și a cerut imperativ și iritat aprobarea vaccinului. Într-o ieșire furioasă, tot pe Twitter, Trump a scris: „Aprobați nenorocitele alea de vaccinuri, acum!”. Mesajul îi era adresat directorului autorității federale care se ocupă de autorizarea vaccinurilor.
While my pushing the money drenched but heavily bureaucratic @US_FDA saved five years in the approval of NUMEROUS great new vaccines, it is still a big, old, slow turtle. Get the dam vaccines out NOW, Dr. Hahn @SteveFDA. Stop playing games and start saving lives!!!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) December 11, 2020
Numărul deceselor provocate de pandemie în America a trecut de 300 de mii, adică mai mulţi morţi decât soldaţii americani căzuţi în al Doilea Război Mondial.
În campania electorală, Donald Trump promisese că un vaccin va fi disponibil până în alegerile prezidențiale din 3 noiembrie, ceea ce, spre dezamăgirea lui, nu s-a întâmplat. Însă asta nu înseamnă că Donald Trump nu consideră că ar trebui să primească laude și să-i fie recunoscut meritul pentru apariția vaccinurilor anti-Covid, după cum el însuși a scris, vineri, tot pe Twitter.
Editor : Luana Pavaluca
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News