Live

Situație tensionată la Casa Albă. Personalul a fost sfătuit să stea acasă sau să-și ascundă legitimațiile, din cauza demonstrațiilor

Data actualizării: Data publicării:
Casa Alba. Foto: GettyImages

O parte dintre angajații de la Casa Albă au primit e-mailuri prin care li se cere să nu vină la serviciu duminică, dacă este posibil, și să nu se apropie de zona complexului prezidențial din cauza demonstrațiilor care sunt în desfășurare, relatează CNN. Casa Albă este în alertă de securitate ridicată, se spune în email.

ACTUALIZARE LUNI, 1 IUNIE, ORA 6:00 Angajații care trebuie neapărat să vină luni la serviciu la Casa Albă sunt sfătuiți să-și ascundă legitimațiile și permisele de liberă trecere până ajung la un punct de intrare al Secret Service. De asemenea, când pleacă de la serviciu trebuie să nu poarte la vedere aceste documente. Sunt instrucțiuni pe care personalul Casei Albe le-a primit printr-un e-mail văzut de CNN. Mailul îi încurajează pe angajați să lucreze de acasă, acolo unde se poate și să evite deplasarea la serviciu din cauza protestelor.

Duminică noaptea aveau loc confruntări în apropiere de Casa Albă între poliție și protestatari furioși, care aprinseseră și un foc.


Într-adevăr, potrivit imaginilor difuzate de postul de televiziune, un număr mare de polițiști sunt desfășurați în preajma Casei Albe, inclusiv pe pajiștea din fața sediului Administrației prezidențiale. 

Poliția se pregătește de noi confruntări cu demonstranții în fața Casei Albe Foto: Profimedia

De câteva zile, protestatarii se adună și demonstrează în fața Casei Albe și au fost confruntări între ei și Secret Service, serviciul care asigură paza Președinției americane. 

Potrivit New York Times, de teama violențelor, președintele Donald Trump a fost dus de urgență, vineri, pentru scurt timp, într-un buncăr din Casa Albă, folosit în trecut în cazul atacurilor teroriste.

Pe de altă parte, câteva monumente simbolice din Washington D.C., inclusiv Memorialul Lincoln și Memorialul dedicat eroilor din Al Doilea Război Mondial, au fost vandalizate în timpul protestelor de sâmbătă seara, fiind acoperite de înscrisuri cu graffiti. 

Graffiti pe Memorialul Lincoln din Washington Foto: CNN

În zona stradală dinspre aripa de nord a Casei Albe, angajații de la salubritate măturau duminică dimineață cioburile de la geamurile magazinelor și birourilor și curățau pereții de înscrisurile cu graffiti care îi adresau injurii președintelui Donald Trump.

După ce sâmbătă după-amiază au fost proteste pașnice la Washington, situația s-a schimbat în cursul serii, când oamenii au trecut la distrugeri. Potrivit primarului, cei care au făcut asta păreau să fie un grup organizat, care avea unelte și un plan bine pus la punct. 

Peste 60 de agenți sub acoperire ai Secret Service și agenți speciali au fost răniți de vineri noapte până duminică dimineață în zona Casei Albe în urma protestelor declanșate de moartea americanului de culoare George Floyd. Personalul Secret Service a fost lovit cu pietre, cărămizi, sticle, petarde, dar în același timp agenții au fost agresați și fizic, fiind „expuși la fluide corporale” în vremuri de pandemie, se arată într-un comunicat al Secret Service. 11 angajați ai Secret Service au fost duși la spital cu răni ușoare.

Potrivit comunicatului, nimeni nu a reușit să treacă până acum de gardul Casei Albe și niciun oficial nu a fost în pericol. Agenții au făcut doar o arestare lângă Casa Albă, sâmbătă noaptea.

Donald Trump cere ca mișcarea „Antifa” să fie declarată teroristă

Președintele Donald Trump a dat vina pe stânga radicală pentru degenerarea protestelor în acte de violență. Duminică, a anunțat că va cere ca mișcarea antifascistă Antifa să fie declarată organizație teroristă.

„Statele Unite vor trece Antifa în categoria organizaţiilor teroriste”, a scris pe Twitter Donald Trump, care în ultimele zile a atribuit acestei mişcări şi altor „extremişti radicali” excesele care au făcut să degenereze în revolte manifestaţiile iniţial paşnice.

Într-o serie de mesaje pe Twitter, preşedintele american a felicitat, de asemenea, forţele de ordine pentru că au reuşit să preia controlul situaţiei, sâmbătă seară, la Minneapolis.

„Anarhiştii conduşi de Antifa, mai ales, au fost blocaţi rapid. Trebuia ca primarul să facă acest lucru din încă din prima seară şi nu ar mai fi existat nicio problemă”, a scris Trump. Șeful Casei Albe s-a referit la Jacob Frey, primarul democrat al acestui mare oraş din nordul ţării, de unde a pornit mișcarea contestară după arestarea şi uciderea lui George Floyd, imagini ale incidentului făcând înconjurul lumii.

Poliţistul alb implicat în moartea bărbatului, Derek Chauvin, care în aceste înregistrări poate fi văzut stând cu genunchiul pe gâtul lui George Floyd, a fost arestat vineri şi pus sub acuzare pentru omor.

Procurorul general al SUA, William Barr, a informat într-un comunicat că poliţia federală, FBI, a primit misiunea de a-i identifica pe instigatorii la dezordine. „Violenţa organizată şi condusă de Antifa şi alte grupuri similare (...) ţine de terorismul intern şi va fi tratată ca atare”, a precizat el în comunicat, citat de Agerpres.

Redactor: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

De nicăieri! A urcat în ring imediat după ”lupta secolului” și i-a spus în față lui Usyk: ”Pentru jaful de data trecută” VIDEO

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Administrația Biden pregătește ultimul pachet de ajutor militar dedicat Ucrainei. Ce include acesta

Cum au încercat consilierii lui Joe Biden să ascundă declinul mintal al președintelui SUA

Trump numeşte consilier un apropiat ieșit din închisoare. „A fost tratat oribil”

Ce a promis Trump că va face în prima săptămână la Casa Albă, pe lângă pace în Ucraina „în 24 de ore”

Partenerii noștri