Schema prin care Coreea de Nord a obținut zeci de milioane de dolari de la companii americane
Un tribunal federal american din St. Louis a pus sub acuzare 14 nord-coreeni care ar fi făcut parte dintr-o conspirație de lungă durată menită să extorcheze fonduri de la companii americane și să canalizeze bani către programele de înarmare ale Phenianului, scrie BBC News.
Schema de fraudare mai amplă ar implica mii de lucrători nord-coreeni din domeniul IT care folosesc identități false, furate și împrumutate de la persoane din SUA și din alte țări pentru a fi angajați și a lucra de la distanță pentru firme americane.
Actul de acuzare afirmă că inculpații și alte persoane care lucrează cu ei au generat cel puțin 88 de milioane de dolari pentru regimul nord-coreean pe o perioadă de șase ani.
Misiunea Coreei de Nord la ONU nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii din partea BBC News.
Procurorii spun că suspecții au lucrat pentru două companii controlate de Coreea de Nord - Yanbian Silverstar, cu sediul în China, și Volasys Silverstar, cu sediul în Rusia.
Potrivit Departamentului de Justiție al SUA, aceștia făceau parte dintr-un grup de 130 de lucrători nord-coreeni din domeniul IT angajați de cele două firme, unde erau denumiți intern „războinici IT”.
Suspecților li s-ar fi ordonat să solicite de la angajatorii lor americani salarii de 10.000 de dolari pe lună.
Pe lângă salariul lunar, aceștia ar fi strâns, de asemenea, fonduri pentru regimul nord-coreean furând informații valoroase despre companie și amenințând că le vor dezvălui dacă angajatorul nu va plăti.
Grupul se confruntă acum cu fraude informatice, spălare de bani, furt de identitate și alte acuzații.
În afară de utilizarea identităților furate pentru a evita detectarea, procurorii au declarat că nord-coreenii au plătit persoane rezidente în SUA pentru a primi, configura și găzdui laptopuri furnizate de angajatorii americani.
Aceștia îi instruiau apoi pe acești rezidenți din SUA să instaleze programe de acces la distanță, ceea ce le permitea să pară că lucrează din SUA, când de fapt se aflau în străinătate.
Anchetatorii cred că suspecții se află în Coreea de Nord, ceea ce face puțin probabil ca aceștia să ajungă vreodată în fața justiției.
Cu toate acestea, Departamentul de Stat al SUA a anunțat că va oferi o recompensă de până la 5 milioane de dolari pentru oricine poate oferi mai multe informații despre suspecți, precum și despre Yanbian și Volasys.
Oficialii americani nu au numit companiile americane vizate în schemă.
„Deși am destructurat această grupare și i-am identificat conducerea, acesta este doar vârful icebergului”, a declarat agentul special responsabil Ashley T. Johnson de la FBI St. Louis Field Office.
„Guvernul Coreei de Nord a instruit și detașat mii de lucrători IT pentru a pune în aplicare aceeași schemă împotriva companiilor americane în fiecare zi.”
Editor : B.E.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News