Rudy Giuliani, avocatul personal al lui Donald Trump, dat în judecată de compania care a asigurat sistemul de vot la alegerile din SUA
Compania Dominion Voting Systems, căreia îi aparțin echipamentele pentru vot folosite la alegerile din Statele Unite, l-a dat în judecată pe Rudy Giuliani, avocatul personal al lui Donald Trump, pe care îl acuză de defăimare pentru că, prin aparițiile sale la televiziune, dar și pe podcastul său, a răspândit „Marea Minciună” despre fraudele care ar fi avut loc la alegeri. Compania îi cere despăgubiri de peste 1,3 miliarde de dolari, relatează CNN.
„Exact cum Giuliani și aliații săi au și intenționat, Marea Minciună s-a viralizat pe social media și a indus ideea că Dominion le-a furat oamenilor voturile. În timp ce unele minciuni - minciuni mai mici - înfloresc pe social media, dar mor odată cu următorul flux de știri, cu Marea Minciună lucrurile au stat altfel. Răul făcut afacerii și reputației Dominion este fără precedent și ireparabil, din cauză că milioane de oameni au crezut-o fără să clipească” - afirmă compania în plângerea depusă luni dimineață la tribunal.
Compania arată că Giuliani a răspândit informații false despre Dominion, cum că ar fi o companie deținută de comuniștii din Venezuela și că rolul ei ar fi să deturneze rezultatul alegerilor. Giuliani nu a folosit, însă, astfel de argumente atunci când s-a adresat justiției în numele lui Trump, pentru a contesta rezultatul votului, subliniază Dominion.
Compania, înființată în Canada, detaliază cum în data de 6 ianuarie, cu câteva ore înainte de asaltul susținătorilor lui Trump asupra Capitoliului, Giuliani a continuat să facă afirmații despre presupuse fraude prin postările pe contul său de Twitter, prin aparițiile pe canalul de YouTube și prin propriul discurs rostit cu această ocazie. El le-a spus susținătorilor lui Trump că știe un expert care a examinat mașinile de vot aparținând Dominion și că acest expert ar fi văzut cum au fost schimbate voturile. „Aceste alegeri au fost furate”, a conchis Giuliani.
Dominion precizează că i-a trimis lui Giuliani două scrisori prin care i-a cerut să retracteze aceste afirmații false, dar avocatul nu a reacționat, ci, dimpotrivă, a continuat să răspândească astfel de informații false.
Dominion spune că în felul acesta, milioane de alegători americani și-au pierdut încrederea și, în plus, angajații companiei au fost hărțuiți. Compania estimează că sute de contracte cu state și localități sunt acum în pericol, iar proiecțiile arată o scădere a profiturilor sale în următorii cinci ani cu 200 de milioane de dolari.
Acesta este al doilea proces pentru defăimare pe care Dominion l-a intentat în ultimele săptămâni, în efortul de a recupera pierderile suferite după campania post-electorală pe care a dus-o Trump în dorința de a induce ideea că rezultatul votului nu este corect.
În celălalt proces, compania l-a dat în judecată pe un alt avocat, Sidney Powell, care, alături de Giuliani, a răspândit astfel de afirmații.
Editor : Luana Pavaluca
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News