Live

NYT: SUA au elaborat planuri de evacuare a bombelor atomice din Turcia, în contextul crizei siriene

Data actualizării: Data publicării:
Foto: GettyImages

Administraţia Donald Trump a elaborat, în secret, planuri de evacuare a 50 de bombe atomice staţionate în Turcia, în contextul crizei generate de ofensiva turcă în Siria, afirmă surse citate de cotidianul The New York Times, potrivit Mediafax.

Oficiali din cadrul Departamentului de Stat şi Departamentului Energiei au revizuit, în ultimele zile, planurile de evacuare a celor 50 de arme atomice tactice pe care armata americană le deţine în Baza aeriană Incirlik, situată în Turcia, la circa 400 de kilometri de frontiera siriană, au declarat pentru NYT doi oficiali de la Washington.

„Acum, aceste bombe sunt ţinute ostatice de preşedintele Recep Erdogan. Evacuarea acestor arme ar marca de facto încheierea alianţei dintre Turcia şi SUA. Menţinerea acestor arme în Turcia înseamnă perpetuarea unei vulnerabilităţi nucleare care ar fi trebuit eliminată de câţiva ani”, comentează cotidianul The New York Times.

Intervenţia militară turcă în nordul Siriei a generat o criză gravă între Administraţia Donald Trump şi Ankara.

În acest context, oficiali de la Pentagon depun eforturi pentru a gestiona adecvat riscul unor atacuri accidentale ale armatei turce asupra celor aproximativ 1.000 de militari americani blocaţi în Siria. Armata turcă a blocat drumurile, astfel că militarii americani ar putea fi evacuaţi doar pe cale aeriană.

„Cred că este o premieră - o ţară în care sunt staţionate arme atomice americane a atacat cu obuze de artilerie trupe americane”, afirmă analistul Jeffrey Lewis, de la Centrul James Martin pentru Studii în domeniul Neproliferării, referindu-se la un incident militar din Siria.

Recep Erdogan are propriile ambiţii nucleare - în urmă cu doar o lună, în faţa susţinătorilor, a declarat că nu poate accepta reglementările prin care Turcia nu are dreptul de a avea bombe atomice, notează NYT într-un articol intitulat "Donald Trump şi-a urmat aroganţa în privinţa Siriei. Calamităţile s-au produs rapid".

„Existau toate avertismentele. Dar faptul să preşedintele Donald Trump s-a bazat pe instincte şi pe relaţiile sale l-au făcut să ignore consecinţele unei manevre care consolidează poziţiile Rusiei, Iranului şi reţelei teroriste Stat Islamic”, subliniază editorialistul NYT David E. Sanger.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a fost criticat dur de politicieni americani, dar şi la nivel internaţional pentru a retras trupe americane din nordul Siriei pentru a permite Turciei să lanseze o operaţiune militară împotriva grupurilor insurgente kurde care erau aliate cu Washingtonul. Ulterior, Administraţia Donald Trump a somat Turcia să înceteze ofensiva militară din Siria.

Editor web: Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Armele din Siria vor fi puse sub controlul statului. Anunțul făcut de Ahmed al-Sharaa, noul lider sirian

Patru morți după ce un elicopter a intrat în clădirea unui spital, în Turcia

Liderul ISIS, Abu Yusif, a fost ucis într-un atac aerian în Siria, susțin SUA

Austria atenționază refugiații sirieni să se pregătească de plecare. Câți oameni au primit notificări

Partenerii noștri