Melania Trump și-a publicat memoriile. Ce scrie despre soțul ei Donald și plagierea discursului fostei prime doamne Michelle Obama
Memoriile publicate ale Melaniei Trump sunt un exercițiu de 180 de pagini de evitare a vinovăției și de eschivare, scrie The Guardian într-o recenzie a cărții. Fosta primă doamnă a SUA dă vina pe angajații săi pentru plagierea lui Michelle Obama, subliniază în mod repetat dragostea sa pentru soțul său, în ciuda faptului că declară că detestă mincinoșii; și declară că avortul este un drept fundamental, fără a se opri să ia în considerare rolul lui Donald Trump în atacarea acestui drept cu ajutorul Curții Supreme a SUA.
„Melania” nu este în niciun caz o lectură exhaustivă, dar rămâne întrebarea de ce a ales să își dezvăluie gândurile cu doar câteva săptămâni înainte de alegeri. Sau dacă Kamala Harris i-ar putea reprezenta chiar ea preferințele politice mai mult decât soțul său, din nou candidat republican.
Multe subiecte lipsesc. Deloc surprinzător, Melania Trump nu are nimic de spus despre alte femei din viața soțului ei: E Jean Carroll (femeia pe care Donald Trump a defăimat-o și a agresat-o sexual); Stormy Daniels (vedeta de filme pentru adulți care a primit bani să nu vorbească în public, plăți care au dus la condamnarea penală a lui Donald); Karen McDougal (fosta Playmate Playboy care a avut, de asemenea, o aventură cu Donald Trump). Există mai puțin de o mână de referiri trecătoare la Ivanka, fiica cea mare a lui Donald, despre care acesta a declarat că ar fi curtat-o dacă nu ar fi fost propriul copil și pe care Melania se pare că o detestă. Copiii pe care Trump i-a avut cu alte femei abia dacă primesc o mențiune. Melania spune în repetate rânduri că își iubește propriul fiu, Barron, dar și pe părinții ei.
Ca de obicei, nu se oferă niciun indiciu cu privire la cine a ajutat la scrierea cărții. Spre deosebire de „Breaking History” - memoriile de la Casa Albă scrise de Jared Kushner, soțul Ivankăi - „Melania” nu oferă mulțumiri. Este foarte probabil ca cineva să-i fi dat o mână de ajutor.
Cartea ei conține 64 de pagini de fotografii. Prima este o pagină de pașaport, ștampilată la 27 august 1996 la aeroportul JFK din New York, ziua în care Melania a sosit în SUA. Ultima pagină include un „obiect digital de colecție”, disponibil pe melaniatrump.com. Ca și soțul ei, brandul este totul. „Independența financiară este o valoare de bază a mea”, scrie Melania. „Melania Timepieces and Jewelry reprezintă pasiunea mea, proiectul meu și afacerea mea - un simbol al independenței, respectului de sine și împuternicirii pentru toate femeile”.
Este de înțeles că opiniile Melaniei cu privire la politică au primit mai multă atenție. Fără a menționa cazul Dobbs vs Jackson, hotărârea prin care o instanță supremă care include trei partizani de linie dură instalați de Donald Trump a eliminat dreptul constituțional la avort și viață privată, poziția sa pentru libertatea personală este clară.
„Este imperativ să se garanteze că femeile au autonomie în ceea ce privește decizia de a avea copii, pe baza propriilor convingeri, fără nicio intervenție sau presiune din partea guvernului”, scrie aceasta. „Restrângerea dreptului unei femei de a alege dacă să întrerupă sau nu o sarcină nedorită echivalează cu negarea controlului asupra propriului corp. Am purtat această convingere cu mine de-a lungul întregii mele vieți de adult”.
Aceste cuvinte nu se potrivesc cu dosarul partidului său. Și totuși, un alt capitol este și mai revelator.
Melania îi acuză pe angajații săi că au redactat discursul pentru Convenția republicană din 2016 în care a plagiat-o pe Michelle Obama. Doar că Melania reușește, de asemenea, să arate cu degetul spre ea însăși.
„În timpul revizuirii multor discursuri ale primelor doamne anterioare, accentul pus de Michelle pe valorile fundamentale ale muncii asidue, integrității și bunătății a rezonat profund”, scrie ea, despre o conversație cu asistentul care a scris discursul.
Cu alte cuvinte, Melania arată că era familiarizată cu discursul lui Michelle Obama din 2008 la convenția democrată, porțiuni din care le va repeta republicanilor din Cleveland în 2016.
Și nu numai. Înainte de a vorbi la RNC, Melania a „repetat de mai multe ori cu teleprompterul, simțindu-mă încrezătoare în discursul meu”. Și totuși, susține ea, când plagiatul a ieșit la iveală și a izbucnit o furtună mediatică, a fost șocată.
„La o examinare mai atentă, asemănările incontestabile dintre cele două discursuri m-au lăsat fără cuvinte”.
„Am avut încredere că toate verificările politice și juridice au fost luate în considerare, dar acum mi-am dat seama că campania și RNC m-au lăsat singură.”
„«De ce nu a fost verificat discursul?», l-am întrebat frustrat pe Donald... Din acel moment, mi-am dat seama cât de important este să fiu implicat îndeaproape în fiecare detaliu al vieții mele publice. Nu voi mai delega sarcini specifice sau nu voi mai avea încredere în alții pentru a mă asigura că reputația mea este protejată”.
Concret, Melania dă vina pe Meredith McIver de la Trump Organization - căreia spune că ea însăși i-a citit cuvintele lui Michelle Obama, cuvinte pe care Melania le-a exersat apoi în mod repetat.
Nici când vine vorba de soțul ei, Melania nu împarte blamul. Haosul din 6 ianuarie este rezolvat la fel de rapid ca orice inconvenient care ajunge în paginile ei. Ea îi arată cu degetul pe cei care au asaltat Capitoliul în încercarea de a anula înfrângerea lui Donald în 2020, dar susține, de asemenea, că nu a știut de multe evenimente din acea zi.
„Violența la care am asistat a fost fără echivoc inacceptabilă”, scrie ea. Dar în următoarea parte ea adaugă că a „recunoscut că multe persoane au simțit că alegerile au fost gestionate greșit și că vicepreședintele ar trebui să oprească procesul de confirmare”.
Desigur, interpretarea Melaniei asupra protestelor după uciderea lui George Floyd este mult mai stridentă, completă cu o condamnare a „retoricii incendiare a liderilor Black Lives Matter”. Într-adevăr, ea nu îl numește în mod expres pe Floyd, bărbatul din Minneapolis a cărui ucidere de către poliție a declanșat protestul îndelungat și fierbinte din vara anului 2020.
Însă nu sunt menționate îndemnul soțului ei către gruparea „Proud Boys” de extremă-dreapta de a da „înapoi și să stea pe-aproape” în timpul alegerilor, sau așteptarea lui Donald pentru un „Mare protest în DC pe 6 ianuarie[,] Fii acolo, va fi sălbatic!”, sau îndemnul său către adepți să „lupte puternic”.
Editor : A.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News