Live

Manechinul Starman, aflat la volanul bolidului Tesla lansat în spaţiu de SpaceX, a survolat planeta Marte

Data publicării:
Automobilul „spaţial” şi „şoferul” poreclit „Starman” au fost lansaţi în spaţiu în februarie 2018. Foto: Profimedia

Starman, manechinul îmbrăcat în costum spaţial, lansat în spaţiu în februarie 2018 la volanul unui bolid Tesla Roadster ce-i aparţine fondatorului şi CEO-ului companiei SpaceX, Elon Musk, în cadrul unei strategii menite să atragă publicitate, a trecut prin apropierea planetei Marte pentru prima oară, transmite joi Space.com, potrivit Agerpres.

"Starman, care a fost văzut ultima oară părăsind Pământul, s-a apropiat astăzi, pentru prima oară, de Marte, ajungând până la distanţa de 0,05 unităţi astronomice (aproximativ 7,5 milioane de kilometri - 1 unitate astronomică este egală cu distanţa medie de la Pământ la Soare, adică aproximativ 150 de milioane de kilometri) de Planeta Roşie, conform unui anunţ făcut miercuri de SpaceX pe Twitter.

Starman şi bolidul Tesla încheie o orbită completă în jurul Soarelui la fiecare 557 de zile terestre. Până în prezent, Starman a parcurs prin spaţiu 2,1 miliarde de kilometri - distanţă echivalentă cu parcurgerea fiecărui drum de pe Pământ de peste 57 de ori.

Viitorul (îndepărtat, ce-i drept) nu arată bine pentru Starman, acesta urmând să cadă pe Pământ sau pe Venus peste câteva zeci de milioane de ani, conform unui studiu din 2018.

Automobilul „spaţial” şi „şoferul” poreclit „Starman” au fost lansaţi în spaţiu în februarie 2018

Automobilul "spaţial" şi manechinul "şofer" poreclit de presă "Starman" au fost lansaţi în spaţiu în februarie 2018 de la Centrul Spaţial Kennedy, din Cape Canaveral, Florida, pe post de încărcătură pentru a testa puterea rachetei Falcon Heavy aflată la prima misiune. Lansarea a fost un uriaş succes, după cum remarca chiar Elon Musk, însă soarta automobilului şi a "şoferului" său erau incerte.

Racheta Falcon Heavy este proiectată să amplaseze pe orbita joasă standard a Pământului, la un cost de 90 de milioane de dolari pe lansare, o încărcătură de până la 70 de tone, de două ori mai mult decât capacitatea de ridicare a celei mai puternice rachete existente în flota spaţială americană - Delta 4 Heavy, a companiei rivale United Launch Alliance (ULA), un parteneriat între Lockheed Martin Corp şi Boeing Co - la un cost cu circa un sfert mai mic.

Zborul demonstrativ a făcut ca Falcon Heavy să intre în istoria misiunilor spaţiale fiind cea mai puternică rachetă operaţională din lume, cu o capacitate de încărcare mai mare decât a oricărui vehicul spaţial care a zburat după Saturn V, racheta care i-a pus pe astronauţi pe traiectoria spre Lună şi a fost retrasă de NASA în 1973, sau după Energia, din epoca sovietică, a cărei ultimă misiune s-a încheiat în 1988.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Elon Musk a dezvăluit detalii din proiectul său „radical” de reformare a statului federal american. Ce prevede planul miliardarului

Musk, cel mai bogat om din lume, și lunga listă de conflicte de interese dacă ajunge în administrația lui Trump. „E ridicol de corupt”

Trump a asistat, alături de Elon Musk, la a șasea lansare de test a rachetei Starship

Elon Musk vrea să le dea „delete” unor părți din guvernul SUA. Ce agenții federale au intrat în vizorul lui Donald Trump

Partenerii noștri