Live

Justiţia americană vrea să-l audieze pe fostul vicepreşedinte Mike Pence despre asaltul de la Capitoliu

Data publicării:

Departamentul Justiţiei din Statele Unite intenţionează să îl audieze pe fostul vicepreşedinte Mike Pence în cadrul anchetei privind asaltul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului, scrie presa americană.

Surse ale ziarului New York Times şi ale televiziunii CNN afirmă că Pence este dispus să ia în considerare cererea de a depune mărturie, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Ministrul justiţiei, Merrick Garland, a numit săptămâna trecută un procuror special care să ancheteze independent acţiunile fostului preşedinte Donald Trump, care a contestat victoria lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale din noiembrie 2020 şi a încercat să împiedice Congresul să certifice rezultatul scrutinului.

Susţinătorii lui Donald Trump au atacat Capitoliul, iar Trump a făcut în mod public presiuni asupra lui Mike Pence să nu valideze alegerile. Vicepreşedintele SUA este cel care prezidează şedinţa de oficializare în Congres a componenţei Colegiului Electoral, din care fac parte electorii desemnaţi de fiecare stat pentru alegerea efectivă a preşedintelui Statelor Unite.

Pence a calificat contestarea rezultatelor electorale drept „iresponsabilă”, dar a refuzat să fie audiat de comisia de anchetă a Camerei Reprezentanţilor. De data aceasta, însă, este vorba de o anchetă penală, aşa că el ar putea avea în vedere o mărturie, arată New York Times.

Pence este un posibil candidat la alegerile prezidenţiale din 2024. Trump şi-a anunţat deja oficial candidatura.

Fostul preşedinte ar putea să încerce invocarea prerogativelor puterii executive privind confidenţialitatea comunicaţiilor, pentru a-l împiedica pe fostul vicepreşedinte să depună mărturie, la fel cum a procedat şi în cazul altor oficiali citaţi în ancheta federală.

Procurorul special coordonează acum două anchete separate, începute în urmă cu câteva luni. Prima are ca obiect eforturile lui Trump de a contesta alegerile; a doua vizează gestionarea de către fostul preşedinte a documentelor secrete care ar fi trebuit arhivate după plecarea sa de la Casa Albă. Decizia privind o recomandare de inculpare a lui Trump îi va reveni însă lui Garland.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Zelenski vrea „propuneri” de la Trump pentru încheierea războiului cu Rusia: „Avem toate şansele să reuşim anul viitor”

Adevărul despre fluorul din apă, sare și pasta de dinți: Una dintre cele mai mari realizări din domeniul sănătății sau otravă?

Mark Rutte l-a vizitat pe Donald Trump în Florida. Mesajul scurt postat de purtătoarea de cuvânt a NATO după întâlnire

Averea lui Elon Musk a ajuns aproape cât PIB-ul României, după ce Trump a câștigat alegerile din SUA

Partenerii noștri