Live

Iranul amenință cu un program nuclear militar dacă SUA nu renunță la sancțiunile impuse

Data actualizării: Data publicării:
Ayatollahul Ali Khamenei Foto: Guliver/GettyImages

Ministrul iranian a anunțat că Iranul ar putea lansa un program nuclear militar dacă Statele Unite vor menține în continuare sancțiunile impuse. Amenințările vin după ce președintele american Joe Biden a declarat că aceste sancțiuni nu vor fi ridicate până ce regimul de la Teheran nu se va opri din activitățile de îmbogățire a uraniului peste cotele acceptate.

În acest moment, Iranul nu are un program nuclear militar, însă ar putea iniția activități pentru a produce arme atomice dacă SUA nu renunță la sancțiunile internaționale, avertizează Mahmoud Alavi, ministrul iranian al Informațiilor.

„Programul nostru nuclear este pașnic, iar fatwa (decretul islamic) emis de liderul suprem a interzis armele nucleare, dar dacă împing Iranul în această direcție, atunci nu ar mai fi vina Iranului, ci a celor care au împins țara în această direcție”, a declarat Mahmoud Alavi pentru televiziunea publică iraniană, citată de agenția AP, conform Mediafax.

Declarațiile ministrului iranian reprezintă o ocazie rară în care Administrația de la Teheran semnalează că ar putea iniția un program nuclear militar, în condițiile în care Iranul insistă că actualul program atomic este unul strict civil.

Restabilirea acordului nuclear dintre SUA și Iran

În 1990 liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a emis un decret islamic, cunoscut sub numele de fatwa prin care a interzis posibilitatea deținerii de arme nucleare de către Iran.

Duminică, ayatollahul Ali Khamenei a cerut SUA să anuleze sancțiunile impuse Iranului, afirmând că Teheranul a luat „decizia finală și ireversibilă” de a reveni la respectarea în totalitate a Acordului nuclear semnat în 2015 cu marile puteri doar dacă statele Unite anulează sancțiunile.

Cu toate acestea, Președintele american Joe Biden a confirmat că SUA vor începe negocierile pentru revenirea în acordul nuclear doar atunci când Teheranul se va opri din activitatea de îmbogățire a uraniului.

Acordul nuclear a limitat activitatea de îmbogăţire a uraniului pentru a face mai dificilă dezvoltarea de arme nucleare de către regimul de la Teheran, ambiţie îndelung negată de Iran, în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale. Abandonând acordul aprobat de Barack Obama, Donald Trump a reimpus şi ulterior a înăsprit regimul de sancţiuni la adresa Iranului, fapt ce a dus la declanșarea unei recesiuni profunde a economiei iraniene.

Biden a spus în nenumărate rânduri, și în timpul campaniei, dar și după ce a fost ales, că își dorește restabilirea acordului dar că acest lucru se va întâmpla dacă Teheranul își respectă angajamentele.

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Auzi bătaia asta? Pregătește-te, tu urmezi”. Mărturii ale deținutelor torturate în închisorile din Iran

Viktor Orban este convins că în urma alegerilor din SUA „trecem de la vremea războiului la o eră a păcii"

SUA au expulzat 270.000 de migranţi ilegali într-un an, mai mulți decât în mandatul lui Trump

Pakistanul devine „o amenințare emergentă pentru SUA”. Care este motivul

Partenerii noștri