După Macron, Merkel la Casa Albă. Imagini care vorbesc mai mult decât cuvintele
Preşedintele american a avut al doilea oaspete european în decurs de doar o săptămână. Abia a plecat preşedintele francez Emmanuel Macron, că la Casa Albă a sosit cancelarul german Angela Merkel. Analişti politici spun că vizitele celor doi lideri au fost astfel organizate, încât ar trebui să fie văzute ca o abordare europeană orchestrată. Doar că, spre deosebire de strălucirea vizitei de stat efectuate de cuplul Emmanuel şi Brigitte Macron, Angela Merkel a preferat o vizită de trei ore, scurtă şi la obiect. Întâlnirile au avut loc în contextul în care, peste doar două săptămâni, Statele Unite vor decide dacă se retrag sau nu din acordul nuclear cu Iranul.
Donald Trump a deschis Bursa de Valori din New York
Nemulțumiri la USR după decizia Elenei Lasconi de a-i trimite o scrisoare lui Donald Trump
Cum îl descrie Sylvester Stallone pe Donald Trump
Motivul pentru care România vrea ca ridicarea vizelor pentru SUA să fie anunțată înainte ca Trump să-și preia mandatul
Putin l-a felicitat pe Trump „pentru alegerea în funcția de președinte” al SUA
Joe Biden, discurs către națiune după victoria lui Trump
Corespondență Digi24 de la Washington
Alegeri SUA 2024. S-a deschis prima secție de votare
Sumele uriașe cheltuite de candidații la alegerile prezidențiale din SUA
„Trebuie să ne asigurăm că acest regim sângeros nu ajunge nici măcar în apropierea armelor nucleare şi că Iranul opreşte proliferarea rachetelor periculoase şi sprijinul pentru terorism. Oriunde mergi în Orientul Mijlociu, oriunde este o problemă, este şi Iranul. Pe măsură ce eradicăm ce a mai rămas din ISIS în Siria, trebui să ne asigurăm că Iranul nu profită de succesele noastre”, a declarat președintele Donald Trump la conferința de presă comună.
„Când Marea Britanie, Franţa şi Germania au lucrat cu colegii americani au ajuns la un rezultat şi vom vedea acum ce decizii vor lua partenerii noştri americani. Întreaga regiune are o foarte mare importanţă pentru noi, pentru că nu este la mii de kilometri distanţă, aşa cum este cazul, de exemplu, între Statele Unite şi Siria. Siria şi Iranul sunt ţări care sunt la noi în prag. Este un lucru extrem de important pentru noi şi vom continua să purtăm discuţii pe acest subiect”, a punctat Angela Merkel.
Preşedintele american Donald Trump a primit-o la Casa Albă vineri, la trei zile după Emmanuel Macron, pe cancelarul german Angela Merkel, cu mai puţină pompă şi aceleaşi dezacorduri marcante - de la dosarul nuclear iranian la taxele vamale, comentează AFP, preluată de News.ro.
Cancelarul german Angela Merkel a fost primită vineri la Casa Albă de preşedintele Donald Trump cu un sărut pe fiecare obraz. Angela Merkel, purtând o jachetă albastră, şi Donald Trump, îmbrăcat în obişnuitul său costum bleumarin, au făcut schimb de amabilităţi, au zâmbit şi i-au salutat pe fotoreporteri, la venirea cancelarei la Casa Albă. Cei doi s-au îndreptat apoi spre Biroul Oval, unde au purtat convorbiri, după care avut un dejun de lucru.
„Abia aştept întâlnirea de azi cu cancelarul german Angela Merkel. Avem atâtea de discutat şi atât de puţin timp! Va fi bine pentru cele două măreţe ţări ale noastre” - a transmis Trump mai devreme pe Twitter.
După ce cancelarul german s-a aşezat alături de el, în Biroul Oval, preşedintele american a lăudat „o femeie extraordinară”, dând asigurări că, în pofida unor momente reale de tensiune anul trecut, au avut întotdeauna „relaţii excelente”.
Cei doi lideri şi-au strâns scurt mâna în Biroul Oval, însă reîntâlnirea lor nu a dus - fără ca asta să fie vreo surpriză - la îmbrăţişări, bătăi pe spate şi semne ostentative de prietenie ca cele afişate de preşedintele american şi omologul său francez la începutul săptămânii.
Scurta vizită a lui Merkel contrastează cu vizita de stat a lui Macron, în care acesta a avut dreptul la covorul roşu, dineu și declarații comune la Casa Albă.
Angela Merkel e pentru a doua oară la Casa Albă, dar prima dată după obținerea – destul de dificilă – a unui nou mandat de cancelar, cel de-al patrulea. După învestirea lui Donald Trump, Angela Merkel era al doilea lider european – înaintea sa fusese Theresa May – invitat la Casa Albă de noul președinte american. N-au fost nici atunci momente de mare apropiere, ca și acum, ci mai degrabă gesturi de politețe și de bunăvoință în spatele cărora adesea par să se ascundă nemulțumiri. Iată o galerie foto de la întâlnirea de vineri de la Casa Albă, în care imaginile par să spună mai mult decât declarațiile (clic pe prima fotografie pentru a le vedea pe toate celelalte):
„Este important, în această primă vizită în afara Europei, să vin în Statele Unite pentru (...) a aprofunda şi mai mult relaţiile (între cele două ţări)”, a subliniat Merkel înaintea vizitei.
Deplasarea Angelei Merkel la Washington, care durează doar o zi, are loc după vizita de stat de trei zile în capitala SUA a preşedintelui francez Emmanuel Macron, care în pofida „complicităţii” afişate cu liderul de la Casa Albă nu pare să fi reuşit să obţină concesii în două importante dosare - a-l convinge pe preşedintele american să renunţe la impunerea de taxe vamale pentru importurile de oţel şi aluminiu din Uniunea Europeană şi să nu abandoneze acordul strategic privind programul nuclear iranian.
Trump a impus recent taxe de 25% asupra importurilor de oţel şi de 10% asupra celor de aluminiu, acuzându-şi partenerii comerciali de practici neloiale. Însă a scutit Uniunea Europeană de la aceste taxe până la 1 mai. Principalul său consilier economic a avertizat joi că scutirile vor fi prelungite doar dacă Statele Unite vor obţine concesii, evocând mai ales sectorul automobilelor.
Declaraţiile sale au antrenat un răspuns usturător din partea ministrului francez al Economiei şi Finanţelor, Bruno Le Maire, care a dat asigurări că UE va reacţiona în cazul unui „război comercial”. „De ce am face concesii? În numele cui, în numele a ce?”, a tunat el.
Cancelarul german, care a sosit în capitala federală americană joi seara, îşi face puţine iluzii în acest dosar spinos.
Celălalt obiectiv al lui Merkel era să încerce să-l convingă pe preşedintele american că acordul în dosarul nuclear iranian este necesar să fie păstrat, altfel Teheranul putând să-şi reia drumul către dotarea cu arma nucleară şi să provoace o cursă a înarmării într-o regiune instabilă.
Însă odată cu apropierea datei-limită de la 12 mai, semnalele sunt puţin încurajatoare. Preşedintele republican pare să se pregătească să „rupă” acest text negociat de predecesorul său democrat Barack Obama.
La finalul vizitei sale de trei zile la Washington, Emmanuel Macron a declarat că are sentimentul că Donald Trump va retrage Statele Unite din acest acord „din motive de politică internă”.
Dincolo de îmbrăţişări şi fotografii, preşedintele Franţei n-a reuşit să-i schimbe părerea nici despre înţelegerea cu Iranul, nici despre taxele pe importurile din Uniunea Europeană, nici despre acordul climatic de la Paris. La momentul bilanţului, Emmanuel Macron a fost acid în declaraţii: „Nu sunt nici Sisif, nici sado-masochist ca să-mi doresc să-l fac pe Donald Trump să se răzgândească”.
Cu excepţia Washingtonului, toţi semnatarii - Parisul, Berlinul, Londra, UE, Beijingul şi Moscova - şi inspectorii internaţionali consideră că Teheranul îşi respectă angajamentele.
Acum, speranțele – fie ele și slabe – se legau de Angela Merkel. Rămâne de văzut ce a reușit după vizita la Casa Albă. În orice caz, Merkel i-a adus drept cadou lui Trump o hartă istorică, datând din 1705, cu regiunea germană Rheinpfalz, de unde s-ar trage strămoșii președintelui american. (vezi galeria foto de mai sus)
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News