Live

După ce a pierdut alegerile, Donald Trump a vrut să confiște toate aparatele electronice de vot din SUA (Politico)

Data publicării:
Donald Trump a făcut o scurtă declarație la scurt timp după închiderea urnelor, când încă nu erau numărate voturile în multe state, în care și-a revendicat victoria. Foto: GettyImages

La o lună și jumătate după înfrângerea lui Donald Trump la alegerile prezidenţiale din 2020, un proiect de decret al Casei Albe redactat în numele fostului președinte îi ordona ministrului apărării să sechestreze toată aparatura electronică de vot și informațiile stocate de pe întreg teritoriul Statelor Unite, privind scrutinul de pe 3 noiembrie 2020, potrivit unor documente publicate vineri de Politico.

Documentul exploziv, provenind din Arhivele Naţionale, pune în lumină măsurile extreme pe care fostul preşedinte republican era dispus să le ia pentru a rămâne la putere.

„Cu începere imediată, Secretarul Apărării are obligaţia de a sechestra, aduna, păstra şi analiza toate maşinile, toate echipamentele şi toate informaţiile stocate electronic” referitoare la alegeri, indică proiectul de trei pagini redactat în numele președintelui Donald Trump, dar niciodată semnat.

Datat 16 decembrie 2020, decretul prevedea şi numirea unui procuror special însărcinat să depună plângere pentru orice acuzaţii de fraudă decurgând din sechestru, arată AFP, preluată de Agerpres.

Pentru a justifica acest proiect, documentul enumeră o serie de teorii ale conspiraţiei - dezminţite în mod repetat - despre faptul că aparatele electorale ar fi fost fraudate. Nu se ştie de către cine a fost redactat.

Acesta face parte dintre cele peste 750 de documente predate comisiei Camerei Reprezentanţilor care investighează asaltul asupra Capitoliului, după ce Curtea Supremă a respins apelul lui Donald Trump de a bloca dezvăluirea acestora.

Comisia nu a răspuns solicitărilor AFP.

Acest grup, compus în principal din aleşi democraţi, urmăreşte să stabilească responsabilitatea lui Donald Trump şi a anturajului său în asaltul asupra sediului Congresului din 6 ianuarie 2021.

La un an după ce a părăsit oficial puterea, Donald Trump susţine în continuare că alegerile din 2020 i-au fost „furate”. Potrivit sondajelor de opinie, mai mult de jumătate dintre alegătorii republicani sunt de acord cu el, încheie AFP.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Două noi numiri ale lui Donald Trump în diplomație: un miliardar pleacă în Italia și un producător „The Apprentice” în Regatul Unit

Donald Trump amenință că va cere restituirea Canalului Panama. „Această escrocherie se va opri imediat”

Ce șanse are Europa să prevină colapsul Ucrainei, dacă SUA se retrag din joc, odată cu revenirea lui Donald Trump

Administrația Biden pregătește ultimul pachet de ajutor militar dedicat Ucrainei. Ce include acesta

Partenerii noștri