Donald Trump a plătit cauţiunea de 175 de milioane de dolari în dosarul de fraudă financiară din New York
Fostul preşedinte american Donald Trump a depus o cauţiune de 175 de milioane de dolari în dosarul său de fraudă financiară din New York, evitând astfel confiscarea bunurilor sale. În același timp, preţul acţiunilor companiei sale Trump Media & Technology Group a scăzut luni cu peste 22%, după ce compania de aplicaţii de social media a raportat o pierdere netă de 58,2 milioane de dolari, la venituri de doar 4,1 milioane de dolari în 2023.
Donald Trump a fost obligat inițial să plătească întreaga sumă de 464 de milioane de dolari, dar o curte de apel a declarat că poate plăti o sumă mai mică în termen de 10 zile. În februarie, instanța a constatat că Trump a crescut în mod fraudulos valorile proprietăţilor sale, pentru a putea obține credite și dobânzi mai avantajoase, scrie BBC, potrivit News.ro.
Republicanul neagă orice abatere şi spune că acest caz este o vânătoare de vrăjitoare politică a procurorului democrat. Luna trecută, pe lângă faptul că i-a ordonat lui Trump să plătească o sancţiune financiară semnificativă, judecătorul Arthur Engoron i-a interzis să conducă afaceri în New York timp de trei ani.
De asemenea, i s-a interzis să obţină împrumuturi de la instituţii financiare din New York timp de trei ani.
Revista Forbes estimează în prezent că averea lui Trump se ridică la 6,4 miliarde de dolari, în creștere după ce ce compania mamă a platformei sale de socializare Truth Social s-a listat la bursă săptămâna trecută.
Cam în aceeaşi perioadă în care un judecător l-a găsit responsabil de fraudă financiară, Trump a trebuit să asigure și o cauţiune de 91 de milioane de dolari, după ce a pierdut un proces de defăimare intentat de scriitoarea E Jean Carroll.
Preţul acţiunilor Trump Media a scăzut cu peste 22%
Preţul acţiunilor Trump Media & Technology Group a scăzut luni cu peste 22%, după ce compania de aplicaţii de social media, strâns legată de fostul preşedinte Donald Trump, a raportat o pierdere netă de 58,2 milioane de dolari, la venituri de doar 4,1 milioane de dolari în 2023, relatează CNBC, potrivit News.ro.
În ciuda acestei scăderi a acţiunilor, capitalizarea de piaţă a companiei este încă de peste 6,8 miliarde de dolari, după declaraţia sa la Comisia pentru Valori Mobiliare şi Burse care a dezvăluit pierderea pentru anul trecut.
O mare parte din pierderea netă pare să provină din cheltuiala cu dobânzi de 39,4 milioane de dolari, potrivit declaraţiei.
Un purtător de cuvânt al companiei nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii cu privire la declaraţia financiară. Aceasta arată că, în 2022, Trump Media a avut un profit net de 50,5 milioane de dolari şi un venit total de doar 1,47 milioane de dolari.
Compania a încheiat anul 2023 cu numerar de doar 2,7 milioane de dolari.
Pierderile de anul trecut ale Trump Media – proprietara aplicaţiei Truth Social, folosită în mod obişnuit de fostul preşedinte, ar putea continua ceva timp, potrivit companiei.
„TMTG se aşteaptă să înregistreze pierderi operaţionale în viitorul previzibil”, se spune în declaraţia depusă, care a venit la o săptămână după ce compania a început să fie tranzacţionată sub simbolul DJT pe Nasdaq.
De asemenea, declaraţia îi avertizează pe acţionari că implicarea lui Trump în companie ar putea expune compania la un risc mai mare decât în cazul altor companii de social media.
TMTG a dezvăluit, de asemenea, autorităţilor de reglementare că a identificat „deficienţe semnificative în controlul său intern asupra raportării financiare” atunci când a pregătit o situaţie financiară anterioară pentru primele trei trimestre ale anului 2023.
De luni, Trump Media a spus că aceste „slăbiciuni materiale identificate continuă să existe”.
Riscuri pentru compania lui Trump
Trump deţine 57,3% din acţiunile Trump Media, o participaţie evaluată la peste 4 miliarde de dolari, despre care Forbes a declarat săptămâna trecută că ar reprezenta mai mult de jumătate din valoarea sa netă totală.
El va primi, de asemenea, alte 36 de milioane de acţiuni din aşa-numitele acţiuni earn-out, în următorii trei ani, atâta timp cât acţiunile Trump Media ating în acea perioadă o serie de valori de referinţă.
Aceste obiective sunt toate cu mult sub preţul acţiunilor companiei de luni dimineaţa.
Preţul acţiunilor Trump Media a crescut vertiginos când acţiunile sale au început să se tranzacţioneze marţea trecută, la câteva zile după ce firma a fuzionat cu o companie de achiziţii cu scop special, Digital World Acquisition Corp., care era tranzacţionată sub simbolul DWAC.
Compania recent fuzionată tranzacţionează acum sub iniţialele lui Trump, DJT.
Analiştii notează că evaluarea ridicată a companiei se datorează parţial achiziţiilor de acţiuni de către susţinătorii politici ai lui Trump, care sunt entuziasmaţi să deţină o parte dintr-o companie atât de strâns asociată cu presupusul candidat la preşedinţia republicană.
Cu toate acestea, acest entuziasm creează riscuri unice pentru companie. Noul document 8-K spune că Trump Media „poate fi supusă unor riscuri mai mari decât platformele obişnuite de social media din cauza concentrării ofertelor sale şi a implicării preşedintelui Trump”.
„Aceste riscuri includ descurajarea activă a utilizatorilor, hărţuirea agenţilor de publicitate sau a furnizorilor de conţinut, riscul crescut de piratare a platformei TMTG, nevoia mai mică de Truth Social dacă discursul Primului Amendament nu este suprimat, critica la adresa Truth Social pentru practicile sale de moderare şi creşterea numărului de procese ale acţionarilor.”
Editor : B.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News