„Cui îi pasă de George Clooney?” De ce susținerea oferită Kamalei Harris din partea unor mari vedete nu a ajutat-o împotriva lui Trump
George Clooney, Taylor Swift, Beyoncé și Oprah sunt doar câteva dintre vedetele care și-au exprimat susținerea pentru Kamala Harris în cursa pentru Casa Albă contra lui Donald Trump. Dar, în ciuda faptului că mesajele de sprijin din partea unor persoane cu atât de mulți fani ar fi trebuit să o ajute pe Harris, singurii care au profitat se pare că au fost chiar artiștii și nu candidatul pe care l-au susținut, potrivit The Guardian.
Cântăreața britanică Charli xcx a postat un tweet cu trei cuvinte în luna iulie, la doar o zi după ce Kamala Harris a anunțat că va candida pentru președinție în locul lui Joe Biden: „Kamala IS Brat” - un mesaj despre care unii comentatori au spus că va ajuta să schimbe soarta alegerilor.
Mesajul scurt face referire la cel mai nou album al artistei din Marea Britanie numit Brat, care a dominat mediul cultural pop în această vară, fiind plin de melodii populare despre consumul de droguri și o viață desfrânată petrecută pe scena de dans.
Probabil că nu a fost chiar cea mai bună comparație cu vicepreședinta de 59 de ani a Statelor Unite, dar mesajul general a fost clar: Kamala era candidata energică și autentică și avea susținerea vedetei pop a momentului.
Echipa lui Harris a profitat de moment și a schimbat imaginea de fundal a contului oficial de X al lui Harris în aceeași culoare verde care apare pe albumul lui Charli.
Harris voia astfel să se diferențieze de Joe Biden, a cărui imagine suferise în ultimul timp din cauza gafelor făcute de președintele american și a problemelor de sănătate legate de vârsta sa înaintată.
După victoria surprinzător de detașată obținută de Trump în alegerile prezidențiale, a devenit tot mai clar că mesajul lui Charli, cât și toate mesajele de susținere din partea vedetelor pro-Harris, nu au avut niciun impact semnificativ asupra rezultatului final.
Harris, susținută de Beyoncé, Harrison Ford și Eminem
Taylor Swift, cea mai mare vedetă a muzicii pop, și-a exprimat susținerea pentru Harris după dezbaterea din luna septembrie, scriind că Harris „luptă pentru drepturile și cauzele în care cred eu”.
Swift s-a semnat atunci folosind expresia „childless cat lady”, o trimitere ironică la comentariul acid făcut de alesul lui Trump pentru funcția de vicepreședinte, JD Vance, la adresa Kamalei Harris, care nu are decât copii vitregi, folosind o expresie derogativă bazată pe stereotipul femeii fără copii care se îngrijește de pisici.
Harrison Ford a publicat o înregistrare video în care i-a avertizat cu o privire sumbră pe alegători despre pericolul pe care Trump îl reprezintă pentru democrație.
Beyoncé a mers încă și mai departe și a apărut la unul dintre mitingurile lui Harris alături de colega ei din formația Destiny's Child, Kelly Rowland.
Pe lunga listă a vedetelor care au susținut-o pe Harris se numără și LeBron James, George Clooney, Bruce Springsteen, Oprah, Lizzo, Jennifer Lopez, Eminem, Arnold Schwarzenegger și mulți alții.
Așadar, de ce au avut vocile lor un impact atât de redus?
Intervenția celebrităților este benefică, dar nu neapărat pentru candidatul susținut
Mesajele de susținere pentru Harris au fost ineficiente pentru că au venit din partea unor vedete care, în mare parte, au fani ce oricum ar fi votat cu Harris, potrivit lui Seth Abramovitch de la Hollywood Reporter.
Singura excepție era Taylor Swift, care este populară atât printre fanii muzicii pop, cât și printre iubitorii de country. „Totuși, aș susține că influența ei uriașă nu a ajuns la două grupuri demografice cheie care l-au ajutat pe Trump să câștige de această dată – latino-americanii și bărbații afro-americani.”
Implicarea vedetelor în alegeri ajută uneori la creșterea numărului de oameni care votează, dar nu are neapărat un impact direct asupra candidatului cu care ei votează, potrivit lui Margaretha Bentley, profesoară la Universitatea de Stat din Arizona.
De cele mai multe ori, studenții spun că sunt influențați de familie (în special, părinți), prieteni și valori personale în alegerea candidatului cu care votează.
„Votanții s-ar putea să facă mai multe cercetări după ce o vedetă susține [un candidat], dar ei vor vota în funcție de propriile lor valori și nu neapărat conform valorilor vedetei susținătoare”, a explicat Bentley.
Efectul surprinzător al susținerii oferite de Taylor Swift pentru Harris
Un studiu din 2008 realizat de Universitatea Northwestern susținea că sprijinul oferit de Oprah Winfrey lui Barack Obama a adăugat 1 milion de voturi în contul fostului președinte.
Dar acest lucru se întâmpla într-o perioadă foarte diferită. Un sondaj realizat de YouGov la puțin timp după mesajul de susținere al lui Swift pentru Harris a arătat că doar 8% dintre votanți ar fi „ceva mai” sau „mult mai” dornici să voteze cu candidata democrată.
În mod surprinzător, 20% dintre alegători au spus că intervenția lui Swift i-ar face „mai puțin” dornici să voteze cu Harris.
„Cred că susținerile mereu au fost probabil mai benefice pentru vedetă decât pentru persoana susținută”, a spus și Laurence F Maslon, profesor de arte la Universitatea New York.
„Chiar dacă te uiți la susținerea oferită de Sinatra lui John F. Kennedy, a fost probabil mai important pentru Sinatra pentru că i-a permis să stea la aceeași masă [cu Kennedy] și probabil că a crezut că îl va ajuta să atingă următorul nivel de celebritate”, a mai spus Maslon. „Cui îi pasă ce cred oameni ca George Clooney și Robert de Niro?”
Republicanii au atacat în ultimii ani aceste mesaje de susținere pentru candidații democrați din partea vedetelor, pe care le-au descris drept „elite” ale căror interese nu sunt împărtășite și de oamenii de rând. Când va fi Beyoncé cu adevărat îngrijorată de prețul benzinei?
Teoriile conspirației și neîncrederea în vedetele de la Hollywood
Imaginea vedetelor care sunt atât de desprinse de realitatea cotidiană încât nici nu se merită să le asculți a fost exprimată cel mai bine într-un videoclip scurt postat în iunie de comediantul Ricky Gervais.
El spunea ironic: „În calitate de vedetă, eu știu totul despre știință și politică, așa că aveți încredere în mine când vă spun cu cine să votați. Dacă nu votați cum trebuie, este ca o infracțiune motivată de ură și asta mă va face foarte trist și supărat și o să părăsesc țara asta și voi nu vreți așa ceva.”
În timpul campaniei electorale, multe dintre mesajele de susținere ale vedetelor pentru Harris au fost atacate de fanii lui Trump, care susțineau că acele celebrități ar fi participat la petrecerile organizate de rapperul P. Diddy, care acum se află la închisoare și este acuzat de trafic de persoane în scopul exploatării sexuale și șantaj.
„Mereu va fi un segment de alegători care nu are încredere în celebrități și în Hollywood și se bazează pe teoriile conspirației”, a spus și Abramovitch.
Se pare că un singur tip de susținere din partea unei vedete a făcut până acum diferența, și anume atunci când candidatul era deja o celebritate și s-a „auto-susținut”, așa cum s-a întâmplat în cazul lui Ronald Reagan, Arnold Schwarzenegger și, bineînțeles, Donald Trump.
„Se pare că asta se întâmplă de multe ori în partidul Republican”, a remarcat profesorul Maslon.
Așadar, dacă Swift și Beyoncé vor cu adevărat ca puterea celebrității lor să aibă un efect direct asupra rezultatului alegerilor, poate că ar trebui să uite de susțineri și să candideze ele pentru președinție – numai să nu o facă pentru partidul pe care îl susțin acum.
Editor : Raul Nețoiu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News