Live

Ce se știe despre medicamentul experimental administrat lui Trump. Dr. Adrian Popp: Probabil că starea președintelui nu este așa bună

Data actualizării: Data publicării:
Tratamentul pe bază de anticorpi monoclonali a reprezentat o speranță în lupta cu coronavirusul Foto: Guliver/GettyImages

Inițial, s-a anunțat că Donald Trump a făcut o formă ușoară de COVID, pentru ca după nici 24 de ore presa să afle că președintele american a primit un tratament experimental cu un medicament care este o combinație de anticorpi de coronavirus. Este un medicament care până acum a fost dat unui număr de aproximativ 250 de persoane, iar Donald Trump a primit această doză într-o cantitate mai mare (8 grame - n.r.) decât uzual, a arătat, vineri seara, la Digi24 Adrian Popp, medic român infecționist care profesează în SUA.

„Acest lucru ne spune că situația lui probabil nu este așa de bună așa cum s-a sperat inițial, deoarece acest medicament se dă doar la persoane care au forme de boală moderate spre grave. Transferarea președintelui la spitalul Walter Reed din nou ne spune că este într-o condiție mai serioasă decât s-a crezut inițial”, a spus dr. Adrian Popp.

Spitalul Walter Reed este cel mai mare spital militar din capitala americană în care se tratează de obicei personalitățile politice și militare. „Au echipamente foarte bune și sunt un spital universitar cu experți de renume mondial, deci Donald Trump se va afla într-o clinică foarte experimentată. Dânșii au acces la medicamentele cele mai importante și la experții care sunt necesari pentru a avea grijă de sănătatea președintelui”, a arătat dr. Adrian Popp.

Medicamentul trebuie dat cât mai repede, la începutul bolii

„Donald Trump are peste 65 de ani și este supraponderal și acești doi factori de risc îl pun într-o situație de a face probabil o formă mai severă de coronavirus. Faptul că deja i s-au dat acești anticorpi este o altă indicație că sănătatea lui este în pericol în acest moment. Noi știm că acest medicament trebuie dat cât mai repede cu putință pentru a administra acești anticorpi care credem că vor ajuta la combaterea bolii și vor face ca ulterior vindecarea să se facă mai ușor. Sunt convins că președintele probabil are deja o formă de pneumonie sau probabil și o anumită insuficiență respiratorie, ceea ce i-a făcut pe experți să-i administreze acest medicament”, a spus dr. Popp.

Acest medicament este doar experimental, este cumva asemănător cu plasma convalescentă de COVID. Se extrag anticorpii cei mai importanți și se creează acest medicament. „Noi nu avem încă acces la acest medicament decât prin protocoale de cercetare, nu este aprobat de Agenția Medicamentului, FDA-ul, din America. Președintele a avut acces probabil printr-o procedură care se numește compassionate use (autorizare pe bază individuală), în cadrul unui protocol de cercetare”, a explicat dr. Adrian Popp.

El a povestit, din experiența proprie din spital, că administrarea de plasmă convalescentă la pacienți nu are efecte secundare semnificative și este de presupus că și acest medicament din concentrat de anticorpi este tolerat destul de bine, iar medicii care au recomandat să-i fie administrat președintelui au ajuns la concluzia că este în interesul pacientului.

Prin administrarea acestui medicament se încercă anihilarea virusului sau împiedicarea unei evoluții severe a bolii. Se dă la începutul bolii, în speranța că boala se va manifesta într-o formă mult mai ușoară. „Nu înseamnă că președintele nu poate produce anticorpi. Sunt convins că chiar dacă are peste 65 de ani și chiar dacă este supraponderal, imunitatea lui este probabil normală, dar medicamentul în sine îl ajută să lupte cu boala mai ușor”, a explicat dr. Adrian Popp, medic la New York.

Directorul Regeneron: Trump a intrat „într-o cursă” împotriva coronavirusului

Președintele Trump este acum „într-o cursă” împotriva coronavirusului, a declarat vineri pentru CNN directorul companiei de biotehnologie Regeneron care produce medicamentul pe bază de anticorpi ce i-a fost administrat șefului Casei Albe. „Este într-o cursă în care sistemul său imunitar este în competiție cu virusul, iar dacă virusul învinge, ai consecințe urâte, evident. Ce fac anticorpii pe care îi producem noi este să facă din această luptă una echitabilă”, a declarat dr. Leonard Schleifer.

„El este într-o grupă de risc din mai multe motive, cum ar fi vârsta, iar prin anticorpii noștri sperăm să-i dăm sistemului său imunitar un avânt astfel încât să poată câștiga lupta și să se recupereze complet”, a explicat Schleifer. El spune că deși medicamentul este încă în fază experimentală, atunci când ai de-a face cu o pandemie și există persoane la risc merită încercat. 

Schleifer a mai explicat că doza de anticorpi monoclonali dată președintelui este una mare, tocmai în speranța că va avea efect pe termen mai îndelungat, chiar și după ce își va reveni complet.

Ce sunt anticorpii monoclonali 

Medicamentul este o combinație între doi anticorpi monoclonali realizați artificial, în laborator, după modelul acelor proteine din sistemul imunitar care atacă în mod specific coronavirusul. „Nu e așa de complicat. Pur și simplu încercăm să mimăm sistemul imunitar natural, care în realitate nu este încă gata de pornire, în timp ce virusul deja a luat-o din loc”, a explicat Schliefer. El a spus că rezultatele de până acum ale testelor clinice sunt promițătoare. 

Regeneron este o companie cu sediul la New York, iar medicamentul bazat pe combinația a doi anticorpi monoclonali a primit numele de REGN-COV2.

Anticorpii policlonali sunt făcuți folosind câteva celule imunitare diferite, în timp ce anticorpii monoclonali sunt făcuți folosind celule imunitare identice, care clonează o celulă-părinte specifică. 

Pentru a face acest medicament, cercetătorii Regeneron au selectat doi anticorpi care au neutralizat cel mai bine noul coronavirus în condiții de laborator. Apoi au clonat acești anticorpi și i-au pus în medicament. Cercetătorii au selectat cei doi anticorpi pentru că ei cred că vor lucra cel mai bine în condițiile în care virusul suferă mutații.

Ce au arătat până acum testele clinice

Compania a început să testeze medicamentul pe oameni în iunie și primele rezultate au arătat că nu are efecte secundare, reduce nivelul încărcăturii virale și îmbunătățește simptomele la pacienții infectați. Compania a anunțat chiar marți rezultatele obținute după testarea pe 275 de pacienți nespitalizați.

Cele mai bune rezultate au fost obținute la pacienții cărora medicamentul le-a fost administrat înainte ca propriul lor sistem imunitar să înceapă să reacționeze la coronavirus.

Pacienții pe care a fost testat medicamentul au fost însă mai tineri decât Donald Trump, vârsta medie fiind de 44 de ani. Mai mult de 40 la sută din acest eșantion au fost pacienți obezi, iar 64 la sută aveau cel puțin un factor de comorbiditate.

Experții spun că rezultatele sunt „promițătoare”, dar este nevoie de testarea pe un eșantion mai amplu de pacienți.

Un alt studiu al companiei se desfășoară pe un grup de persoane cărora li s-a administrat medicamentul preventiv, după ce au avut contact cu cineva din casă care a fost diagonsticat cu COVID.

Compania este în negocieri cu Agenția americană a Medicamentului pentru o autorizare în procedură de urgență a terapiei. Cel puțin alte 70 de tratamente pe bază de anticorpi pentru COVID-19 sunt în curs de analizare.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Reuters: Don Jr, fiul lui Donald Trump, îşi ajută tatăl să aleagă cel mai controversat cabinet din istoria timpurilor moderne

Donald Trump a anunțat ultima desemnare din guvernul său. Brooke Rollins, aleasă în postul de secretar pentru agricultură

Zelenski vrea „propuneri” de la Trump pentru încheierea războiului cu Rusia: „Avem toate şansele să reuşim anul viitor”

Adevărul despre fluorul din apă, sare și pasta de dinți: Una dintre cele mai mari realizări din domeniul sănătății sau otravă?

Partenerii noștri