Cauza incendiilor care au devastat California: o creangă ruptă de vânt şi căzută pe liniile de înaltă tensiune
Incendiul ''Getty'' a fost declanşat de o creangă ce a căzut pe liniile de înaltă tensiune, a anunţat primarul din Los Angeles, Eric Garcetti, în cadrul unei conferinţe de presă organizate marţi seară, relatează DPA şi Reuters.
Într-o înregistrare video se observă o creangă care se rupe dintr-un eucalipt, cade pe liniile de înaltă tensiune şi declanşează incendiul, în zona de nord a Sepulveda Boulevard, a declarat Garcetti.
Departamentul de pompieri din Los Angeles a indicat că, cel mai probabil, creanga s-a rupt din cauza vântului puternic, a ajuns pe liniile de înaltă tensiune şi a produs scântei care au aprins vegetaţia din zonă. Cablurile au rămas intacte, se precizează într-un comunicat al departamentului, citat de Reuters și Agerpres.
Liniile de înaltă tensiune analizate sunt în administraţia Departamentului de Apă şi Electricitate (DWP) din Los Angeles, potrivit unui reprezentat al departamentului de pompieri. Agenţia a anunţat că va coopera în cadrul anchetei.
Spre deosebire de marile companii furnizoare de electricitate Pacific Gas & Electric (PG&G) şi Southern California Edison (SCE), DWP nu sistează alimentarea cu energie electrică către clienţii săi înainte sau în timpul perioadelor cu vânt puternic. Spre deosebire de PG&G şi SCE, DWP furnizează energie electrică în zonele urbane, cu risc redus de izbucnire a unor incendii, notează DPA.
Peste 200 de hectare pârjolite şi mii de locuitori evacuați
Incendiul numit ''Getty'' a izbucnit luni, puţin după ora 1:30, în apropiere de muzeul de artă Getty Center din Los Angeles şi s-a răspândit în sud şi vest, pârjolind peste 242 de hectare şi conducând la evacuarea a mii de locuitori, în timpul nopţii.
Printre rezidenţii cărora li s-a cerut să evacueze preventiv locuinţele se numără mulţi milionari, inclusiv jucătorul de baschet LeBron James şi actorul Arnold Schwarzenegger.
În ciuda eforturilor echipelor de intervenţie, opt locuinţe au fost mistuite de flăcări, iar alte şase au fost deteriorate, a indicat şeful departamentului de pompieri din Los Angeles, Ralph Terrazas. ''Au fost pur şi simplu copleşiţi'', a precizat Terrazas cu referire la echipajele de pompieri care s-au luptat cu flăcările în zonă. ''Au fost nevoiţi să ia decizii grele, să hotărască ce case să protejeze. De multe ori, depinde de locul în care cad tăciunii'', a adăugat el.
Cel puţin un milion de locuinţe şi sedii comerciale din nordul şi centrul Californiei sunt afectate de o pană de curent provocată ca măsură de precauţie în condiţiile în care riscul de izbucnire a unor incendii este alimentat de vântul puternic, ce suflă în rafale de până la 113 km/h, notează Reuters.
În nordul Californiei, unde pompierii se luptă în cea de a cincea zi să controleze incendiul numit ''Kincade'', care a mistuit peste 30.000 de hectare în comitatul Sonoma, celebru ţinut viticol, prognozele meteorologice nu sunt îmbucurătoare. Potrivit acestora, se aşteaptă în continuare vânt puternic, ceea ce a determinat PG&G să ia noi măsuri de întrerupere a energiei electrice care vizează aproape 600.000 de locuinţe şi sedii comerciale, 400.000 dintre aceştia fiind deja afectaţi de penele de curent în scop preventiv.
Autorităţile nu au determinat deocamdată cu exactitate originea acestui infern, însă PG&E a făcut referire la un incident la unul dintre cablurile din zona unui stâlp de înaltă tensiune care îi aparţine, în apropiere de locul în care s-a declanşat incendiul ''Kincade'', la doar şapte minute înainte de izbucnirea flăcărilor.
Întregul stat american California, situat în vestul ţării şi afectat în ultimii ani de incendii devastatoare şi uneori letale, a fost plasat duminică în stare de urgenţă.
Până în prezent nu au fost raportate victime ale incendiilor de vegetaţie care au izbucnit în ultimele zile.
Editor web: A.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News