Live

Donald Trump, pus sub acuzare pentru a doua oară de Camera Reprezentanților. Este o premieră în istoria SUA

Data actualizării: Data publicării:
Donald Trump. Foto: GettyImages

Donald Trump devine primul președinte din istoria SUA care este pus sub acuzare de două ori în timpul mandatului. Camera Reprezentanților a decis, miercuri, pentru a doua oară, declanșarea procedurii de impeachment (punere sub acuzare) împotriva președintelui în exercițiu Donald Trump. El este acuzat de „incitare la insurecție” pentru rolul pe care l-a avut în asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie, când o mulțime violentă a pătruns în sediul Congresului american, care se pregătea să valideze victoria lui Joe Biden în alegerile prezidențiale din 3 noiembrie 2020. 

ACTUALIZARE ora 3.30 Președintele ales Joe Biden a transmis un comunicat, la aproape patru ore de la votul istoric din Camera Reprezentanților, exprimându-și speranța că procesul împotriva lui Donald Trump, care se va muta acum în Senat, nu va întârzia calendarul audierilor pentru membrii administrației sale și nici eforturile de combatere a pandemiei. 

ACTUALIZARE ora 2:30. Președintele Donald Trump a dat publicității un mesaj video în care condamnă violențele de la Capitoliu și spune că „adevărații” săi susținători n-ar fi făcut așa ceva. În schimb, nu pomenește nimic despre votul istoric din Camera Reprezentanților prin care este învinovățit el însuși pentru aceste violențe.

ACTUALIZARE joi, 14 decembrie, ora 1:07 (ora României). Nancy Pelosi, lidera majorității democrate din Camera Reprezentanților, a semnat actul de acuzare votat miercuri, ceea ce îi conferă putere de lege. Acum, actul de acuzare va fi transmis Senatului, care va trebui să se pronunțe dacă Donald Trump se face vinovat sau nu pentru incitare la violență.

Speakerul Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi,semnează actul de punere sub acuzare (impeachment) a lui Donald Trump, pe care îl va transmite Senatului Foto: Profimedia

Zece republicani au votat alături de democrați, patru s-au abținut

ACTUALIZARE 23:35. Au fost 232 de voturi pentru punerea președintelui sub acuzare, inclusiv din partea a 10 congresmeni republicani. Împotrivă au votat 197 de congresmeni, iar 5 s-au abținut. Dintre cei care nu au votat, patru au fost republicani. Votul „bipartizan” de acum pentru punerea sub acuzare a lui Donald Trump este cu atât mai semnificativ cu cât la prima procedură de impeachment a lui Donald Trump, anul trecut, nu a existat nicio „dezertare” din tabăra republicană.

Acum, mingea este în terenul Senatului, unde republicanii au o majoritate strânsă. Liderul senatorilor republicani, Mitch McConnell, a lăsat deschisă posibilitatea unui vot de condamnare, însă asta se va întâmpla după ce Donald Trump deja va fi părăsit Casa Albă, lucru care se va petrece miercurea viitoare, pe 20 ianuarie.

Mitch McConnell a transmis, miercuri seara, mesajul că acum lumea politică trebuie să se concentreze asupra învestirii viitorului președinte și asupra unei tranziții lipsite de haos. Prin urmare, procesul de judecare a lui Donald Trump în Senat, instituția chemată să dea verdictul, nu va avea loc înainte ca noul președinte să-și preia mandatul. Vor apărea, în aceste condiții, dezbateri de natură juridică: dacă nu mai este președinte, mai poate avea loc un vot de destituire?

În timpul dezbaterilor care au precedat votul asupra actului de punere sub acuzare, liderul minorității republicane din Camera Reprezentanților, Kevin McCarthy, a declarat că Trump „poartă responsabilitatea” pentru violențele de miercurea trecută de la Capitoliu, dar a pledat împotriva punerii lui sub acuzare în condițiile în care oricum își termină mandatul.

În schimb, lidera majorității democrate din Cameră, Nancy Pelosy, a spus că Trump este „un pericol clar și prezent” și că „trebuie să plece”.  

Citiți și:  GALERIE FOTO. Imagini distopice din Congresul SUA: soldaţi care dorm pe jos şi arme sprijinite de pereţi în ziua punerii sub acuzare a lui Trump

ACTUALIZARE 23:24. Majoritatea necesară pentru ca președintele să fie pus sub acuzare a fost deja atinsă. Camera Reprezentanților numără 435 de membri și este dominată de democrați. Deja sunt peste 220 de voturi în favoarea punerii sub acuzare a lui Donald Trump.


Știrea inițială:

Votul în camera inferioară a Congresului SUA a început și este acum în desfășurare.

La încheierea dezbaterilor asupra actului de punere sub acuzare, înainte de a trece la votul propriu-zis, nouă republicani anunțaseră că vor vota în favoarea punerii sub acuzare.

Decizia finală de punere sub acuzare și demitere a președintelui aparține Senatului, însă este puțin probabil ca votul să aibă loc în zilele care i-au mai rămas lui Donald Trump la Casa Albă. Potrivit unor informații vehiculate în presa americană, liderul majorității republicane din Senat, Mitch McConnell, nu este de acord să convoace o sesiune a Senatului în regim de urgență. Astfel, mai mult ca sigur, Senatul nu se va reuni înainte de data de 19 ianuarie, adică în ajunul învestirii oficiale a lui Joe Biden ca președinte.

Confruntat cu tot felul de informații vehiculate pe surse în presa americană, Mitch McConnell a transmis miercuri seara o scrisoare către colegii republicani și i-a înștiințat că nu a luat încă o decizie în privința votului său, lăsând astfel să planeze suspansul: va fi sau nu va fi condamnat Donald Trump în Senat? McConnell a spus că are de gând să asculte argumentele, atunci când vor fi ele prezentate în procesul ce se va desfășura în Senat.

Primul președinte american pus sub acuzare de două ori

Cert este că Donald Trump intră în istorie chiar pe final de mandat: el devine primul președinte american care este pus sub acuzare de două ori în Camera Reprezentanților, în spețe total diferite. 

Donald Trump a mai fost pus sub acuzare, la începutul anului trecut, pentru „obstrucționarea Congresului” și „abuz de putere”, dar a fost achitat de Senatul dominat de republicani. Anul trecut, Donald Trump a fost acuzat că a încercat să-l șantajeze pe președintele Ucrainei pentru a obține informații compromițătoare despre Joe Biden, contracandidatul său democrat în cursa pentru alegerile prezidențiale. 

Donald Trump este al treilea președinte american care trece printr-o astfel de procedură ce poate duce la destituire, dar este singurul căruia i se întâmplă de două ori în același mandat.

În 1868, democratul Andrew Johnson a fost inculpat, în urma destiturii unuia dintre miniştrii săi.  În 1998 a fost rândul lui Bill Clinton să fie inculpat, pentru sperjur, după ce a minţit cu privire la o legătură cu Monica Lewinsky, o stagiară de la Casa Albă.  

Amândoi au fost achitați în Senat.

Impeachment-ul sau procedura de punere sub acuzare este o procedură înscrisă în Constituţia americană prin care Congresul poate, în urma unei investigaţii, să acuze un oficial al puterii executive de „infracţiuni şi delicte grave” şi apoi să îl demită în urma unui proces politic.

Prerogativa de acuzare aparţine Camerei Reprezentanţilor, în timp ce prerogativa judecării cazului aparţine Senatului. Ea presupune un larg acord al forţelor politice, pentru că destituirea necesită votul unei majorităţi a două treimi dintre senatori.

Senatul are cuvântul decisiv

În acest moment, în Senat, republicanii au o majoritate de 51 la 48, un loc fiind vacant. O majoritate simplă ar fi ușor de obținut, având în vedere că există deja câțiva senatori republicani cunoscuți pentru opoziția față de Trump. În Senat este nevoie însă de 67 de voturi, adică două treimi, pentru a decide că președintele se face vinovat de acuzațiile formulate de Camera Reprezentanților.

De aceea, personajul-cheie pentru procedura din Senat este Mitch McConnell, influentul lider al majorității din Senat, cel care îi conduce pe republicanii din camera superioară din 2007. Conform unor surse din Partidul Republican citate de presa americană, Mitch McConnell crede că punerea sub acuzare a lui Trump ar fi modul cel mai ușor prin care partidul ar putea scăpa de „trumpism”, mișcare pe care deja mai mulți republicani, mulți foști aliați ai președintelui, o consideră toxică pentru partid.

Un vot pozitiv al Senatului înseamnă demiterea imediată şi automată din funcţie a lui Donald Trump. În acest caz, conform Constituţiei americane, vicepreşedintele Mike Pence va deveni preşedinte al Statelor Unite pentru restul de mandat al lui Trump, care expiră în șapte zile, la 20 ianuarie 2021. Nu este clar însă ce consecințe sunt dacă verdictul vine după ce președintele va fi părăsit deja Casa Albă, pentru că și-a încheiat mandatul. 

Senatul ar putea decide însă că Donald Trump nu are voie să mai candideze pentru funcţia de preşedinte. În caz contrar, acesta ar putea să candideze din nou în 2024, chiar dacă a fost găsit vinovat în urma procedurii de impeachment. 

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Controversatul republican Matt Gaetz se retrage de la nominalizarea pentru procuror general al SUA. Acuzațiile împotriva sa

„Trump părea complet fascinat de Putin”. Ce spune fostul cancelar german Merkel despre întâlnirile avute cu liderul american

Elon Musk a dezvăluit detalii din proiectul său „radical” de reformare a statului federal american. Ce prevede planul miliardarului

Cum l-au subestimat toate sondajele de opinie pe Donald Trump și de ce i se întâmplă asta numai lui

Partenerii noștri