Live

Biden asigură Kievul de „sprijinul neclintit” pentru suveranitatea Ucrainei, în timp ce Rusia a început exerciții militare în zonă

Data publicării:
Joe Biden, în timpul unui discurs. Foto: Profimedia

Preşedintele american Joe Biden a exprimat vineri sprijinul neclintital SUA pentru suveranitatea Ucrainei într-o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean Volodomir Zelenski, a comunicat Casa Albă, citată de Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

„Preşedintele Biden a afirmat sprijinul neclintit al Statelor Unite pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în faţa agresiunii Rusiei care continuă în Donbas şi în Crimeea, a declarat Casa Albă.

Ucraina acuzase joi Rusia de concentrarea a mii de militari la frontiera care separă cele două ţări şi în Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Moscova în 2014.

În aceeaşi zi, Washingtonul a avertizat Rusia împotriva oricărei tentative de „intimidare” la adresa Ucrainei, declarându-se „preocupat de recentele escaladări ale acţiunilor agresive şi provocatoare ale Rusiei în estul Ucrainei”.

Moscova a răspuns vineri că nu doreşte conflict, dar a avertizat Occidentul împotriva oricărei ingerinţe militare şi a cerut Kievului să se abţină de la orice „provocare”.

După un armistiţiu îndelungat în a doua jumătate a anului 2020, schimburile de focuri în estul Ucrainei s-au înmulţit începând din ianuarie. Cele două tabere îşi atribuie reciproc responsabilitatea escaladării conflictului.

În cursul convorbirii telefonice, Joe Biden şi-a reafirmat de asemenea voinţa de a revitaliza parteneriatul strategic între Ucraina şi SUA, asigurând că reformele aplicate de preşedintele Volodimir Zelenski împotriva corupţiei sunt cruciale pentru aspiraţiile euroatlantice ale Ucrainei.

La rândul său, preşedintele ucrainean a salutat parteneriatul crucial cu Washingtonul: Parteneriatul american este crucial pentru ucraineni, a scris el pe Twitter după convorbirea cu Biden.

În aceeaşi postare, Zelenski a menţionat că Ucraina şi SUA stau umăr la umăr atunci când vine vorba de prezervarea democraţiei, conform agenţiei ucrainene oficiale de presă Ukrinform. Sunt serios angajat în ceea ce priveşte reformarea Ucrainei, creşterea transparenţei şi obţinerea păcii în Donbas, a afirmat Zelenski.

Potrivit Ukrinform, aceasta este prima convorbire telefonică dintre preşedinţii Ucrainei şi SUA după învestirea lui Joe Biden în funcţie la 20 ianuarie.

Rusia: Exerciţii antidrone în apropierea graniţei cu Ucraina, manevre ale Flotei din Marea Neagră

Forţe armate ruse se pregăteau vineri să efectueze exerciţii militare destinate respingerii unui atac cu drone în cadrul unor manevre în apropierea frontierei cu Ucraina, care acuză Moscova de comasarea a mii de militari la frontiera dintre cele două ţări, relatează France Presse, citată de Agerpres.

Potrivit Districtului militar Sud, care cuprinde şi zonele de frontieră cu Ucraina şi Crimeea, peste 50 de batalioane reprezentând 15.000 de persoane se vor instrui în război electronic şi apărare antiaeriană cu scopul de a se proteja împotriva loviturilor cu drone.

Dacă armata rusă nu a precizat când vor fi organizate respectivele exerciţii, acestea se referă la o zonă unde Ucraina şi americanii au denunţat recent deplasări de trupe ruse.

Rusia a negat vineri că ar căuta un conflict armat cu Ucraina, avertizând totodată Occidentul împotriva oricărei ingerinţe militare în ţara vecină de partea autorităţilor ucrainene şi a cerut Kievului să înceteze provocările.

Dronele, care permit lovirea ţintelor de la distanţă fără riscul pierderii unui pilot sau unui avion, ca în bombardamentele clasice, sunt o armă din ce în ce mai folosită în războaiele moderne.

Forţele ruse au simulat deja neutralizarea unui atac cu drone

Utilizarea lor de către Azerbaidjan în războiul din Nagorno-Karabah în toamna anului 2020 a favorizat în special victoria forţelor azere, semănând derută în rândul forţelor armene şi distrugând echipamentele militare ale acestora.

Rusia a fost de altfel de mai multe ori ţinta unor atacuri cu drone lansate de rebeli şi jihadişti în Siria, care au vizat bazele sale militare din Hmeimim şi Tartus.

Forţele ruse au simulat deja marţi neutralizarea unui atac cu drone, suprimând semnalele lor de control în cadrul unor manevre în Arctica.

Rusia a efectuat cu regularitate exerciţii antidrone în timpul diverselor manevre în ultimii ani, dar rareori acestea au implicat atât de mulţi militari precum cele anunţate vineri, notează AFP, potrivit Agerpres.

Responsabili ucraineni şi americani şi-au exprimat îngrijorarea în ultimele zile cu privire la comasarea a mii de militari ruşi la frontiera ruso-ucraineană, pe fondul escaladării tensiunilor în conflictul dintre forţele Kievului şi rebelii separatişti proruşi, care a început în 2014.

Această situaţie pune la încercare preşedinţia lui Joe Biden, în timp ce relaţiile cu Rusia sunt la cel mai scăzut nivel, Moscova rechemându-şi recent ambasadorul de la Washington după ce preşedintele american l-a calificat pe omologul său rus Vladimir Putin drept ucigaş.

Washington a asigurat Kievul de sprijinul său în caz de agresiune rusă şi a avertizat Moscova împotriva oricărui act agresiv.

Tensiunile din ultimele zile au făcut obiectul mai multor discuţii între înalţi responsabili militari americani şi ucraineni, între SUA şi aliaţii lor din NATO

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a avertizat vineri că Moscova va lua toate măsurile necesare pentru a-şi asigura securitatea, în cazul unui angajament militar al NATO în favoarea Kievului.

El a spus că Rusia nu ameninţă pe nimeni şi nu a ameninţat niciodată pe nimeni, atribuind escaladarea tensiunilor provocărilor repetate ale forţelor armate ucrainene împotriva separatiştilor, aminteşte France Presse.

Tensiunile din ultimele zile au făcut obiectul mai multor discuţii între înalţi responsabili militari americani şi ucraineni, între Statele Unite şi aliaţii lor din NATO, între statele majore de la Moscova şi Washington.

Forţele americane în Europa au fost plasate săptămâna aceasta în fază de supraveghere sporită în contextul unei crize iminente potenţiale, conform AFP.

Activitatea rusă reprezintă o provocare pentru administraţia preşedintelui american Joe Biden, care s-a întâlnit săptămâna aceasta cu înalţi oficiali ucraineni într-o demonstraţie publică de sprijin pentru guvernul preşedintelui Volodimir Zelenski, potrivit Reuters.

Moscova şi Kievul se acuză reciproc de mai mult timp de eşecul punerii în aplicare a acordului de pace în Donbas. Relaţiile s-au tensionat şi mai mult din cauza gazoductului Nord Stream 2 spre Germania, pe care Kievul şi Washingtonul doresc să-l stopeze.

Rusia a avertizat joi că o escaladare a conflictului din Donbas ar putea „distruge” Ucraina, în timp ce NATO şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la ceea ce consideră a fi o acumulare semnificativă de forţe ruse în apropierea estului Ucrainei, potrivit Reuters.

Între timp, Flota rusă a Mării Negre a anunţat că începe o inspecţie a forţelor amplasate în Peninsula Crimeea şi regiunea Krasnodar. În cursul acestei inspecţii vor fi efectuate manevre cu caracter ofensiv şi defensiv, a precizat Serviciul de presă al flotei, citat de RIA Novosti.

Kremlinul avertizează că va lua „măsuri” dacă Occidentul trimite trupe în Ucraina

Rusia spune că va fi forțată să ia „măsuri” dacă Occidentul trimite trupe în Ucraina pentru a consolida poziția acestei țări, pe fondul rapoartelor despre o acumulare de trupe rusești la graniță.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat joi Rusia că masează trupe la frontieră și că SUA s-au angajat să sprijine Ucraina în cazul unei „agresiuni” rusești.

„Nu există nicio îndoială că un astfel de scenariu ar duce la o creștere suplimentară a tensiunilor în apropierea frontierelor Rusiei. Desigur, acest lucru ar necesita măsuri suplimentare din partea rusă pentru a-și asigura securitatea”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ucraina a atacat pentru prima oară trupele ruse doar cu sisteme terestre robotizate, fără soldați

„Ultima vizită în Ucraina în calitate de director CIA”. Volodimir Zelenski dezvăluie că s-a întâlnit cu William Burns

După o dispută cu Zelenski, Fico va merge la Moscova să discute cu Putin

Cum vrea Viktor Orban să continue să importe gaz rusesc prin Ucraina. Premierul Ungariei vorbește despre „un truc”

Partenerii noștri