Live

Aproape 200 de oameni de afaceri reprezentând companii de top cer Congresului să valideze victoria lui Joe Biden

Data actualizării: Data publicării:
Aproape 200 de oameni de afaceri cer Congresului SUA să valideze victoria democratului Joe Biden în alegerile prezidențiale din 3 noiembrie Foto: Guliver/GettyImages

Congresul american este sub presiunea unor lideri din elita mediului de afaceri, care contează mult în economia SUA încercată de criză. Într-un demers ieșit din comun, aceștia le-au transmis aleșilor o scrisoare prin care le cer să valideze, miercuri, victoria lui Joe Biden în alegeri și să nu dea curs eforturilor lipsite de sens ale președintelui în exercițiu, Donald Trump, de a contesta rezultatul alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie și de a se agăța de putere fără niciun temei.

Aproape 200 de lideri din mediul de business de top al Statelor Unite au semnat luni o scrisoare prin care cer Congresului să valideze, miercuri, victoria în alegeri a președintelui ales Joe Biden, avertizând că „tentativele de a obstrucționa sau tergiversa acest proces contrazic principiile esențiale ale democrației” americane.

Această scrisoare este cel mai semnificativ gest al comunității de afaceri care vrea să se asigure că eforturile președintelui Trump de a răsturna rezultatul alegerilor din 3 noiembrie sunt sortite eșecului, scrie The Washington Post. Printre semnatari sunt o mulțime de directori din companii aflate în top 500 - bănci, companii aeriene, firme de investiții, companii farmaceutice, cluburi sportive profesioniste, grupuri de real estate, firme de avocatură și trusturi media.

„Rezultatul alegerilor prezidențiale a fost decis și este timpul să mergem mai departe”, spun semnatarii scrisorii. „Viitoarea administrație Biden are de luat decizii urgente pentru a învinge Covid-19 și pentru a reporni viețile a milioane de americani care și-au pierdut slujbele și afacerile în timpul pandemiei”, le spun congresmenilor liderii din business. 

Cine semnează scrisoarea

Mulți dintre ei - notează The Washington Post - s-au ferit până acum să se implice public în politică, iar unii chiar l-au susținut pe actualul președinte Donald Trump.

Kathryn Wylde, președinta Parteneriatului pentru New York City, cea care a inițiat petiția, spune că punerea la îndoială a procedului electoral național a făcut rău țării pe termen lung, în timp ce probleme importante, cum ar fi distribuirea vaccinului și rata mare de șomaj, ar fi avut nevoie de o mai mare atenție.

Parteneriatul pentru New York City reunește multe dintre firmele de top al metropolei americane. Printre semnatarii scrisorii sunt șefii de la Goldman Sachs, Microsoft, Pfizer, National Basketball Association, Mastercard, Blackstone Group, BlackRock, Lyft, Deloitte, Warby Parker, Moody’s, WeWork, Ernst & Young, JetBlue, MetLife, Condé Nast, Carlyle Group, Hearst, American Express, Saks Fifth Avenue, Price Waterhouse Cooper și Deutsche Bank, alături de alte 150 de companii sau investitori. 

Unii dintre ei au avut la început o relație cordială cu Trump, venind adesea la Washington la reuniuni organizate de fiica președintelui, Ivanka, și soțul ei, Jared Kushner. Ruptura s-a produs după comentariile lui Trump la adresa protestelor din Charlottesville, care le-au dat apă la moară susținătorilor supremației rasei albe și după ce administrația a luat unele decizii controversate în materie de impozitare. 

Citiți și: 10 foşti şefi ai Pentagonului avertizează împotriva atragerii armatei în disputa electorală din SUA: „Este un teritoriu periculos”

Ce se va întâmpla pe 6 ianuarie în Congres?

Donald Trump s-a angajat într-o adevărată cruciadă după alegerile din noiembrie pentru a nega victoria candidatului democrat Joe Biden, dar a suferit eşecuri sistematice în instanţă şi în faţa aleşilor locali, inclusiv a republicanilor, care au rezistat presiunilor sale.

Colegiul Electoral a declarat pe 14 decembrie victoria lui Joe Biden cu votul a 306 electori, faţă de 232 voturi pentru preşedintele în exerciţiu. Acest rezultat urmează să fie certificat miercuri, 6 ianuarie, în Congres pentru ca apoi, la 20 ianuarie, să aibă loc ceremonia de depunere a jurământului de către cel de-al 46-lea preşedinte al SUA.

Unsprezece senatori republicani au anunţat însă sâmbătă că se vor opune validării de către Congresul SUA a rezultatului alegerilor prezidenţiale din 3 noiembrie. Este o ultimă tentativă de contestare, care ar putea întârzia confirmarea victoriei lui Joe Biden, dar nu o va putea împiedica. Demersul este unul neobişnuit și riscă să expună liniile de fractură în cadrul Partidului Republican.

Pe de altă parte, Donald Trump le-a cerut susținătorilor să vină miercuri la Washington, la Capitol Hill, unde este sediul Congresului, și să protesteze față de rezultatul alegerilor, iar autoritățile se așteaptă la posibile ciocniri cu forțele de ordine.

Tensiunile au sporit și mai mult, după ce duminică a izbucnit un scandal imens în Statele Unite, ce amintește de alt cutremur politic - celebrul Watergate, care a dus la retragerea fostului președinte Richard Nixon. Acum, protagonist este președintele în funcție Donald Trump. Într-o convorbire telefonică de o oră, care a fost înregistrată și scursă către presă, Trump îi cere răspicat secretarului de stat din statul Georgia să „găsească” aproape 12 mii de voturi în favoarea lui, pentru a putea răsturna rezultatul alegerilor.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Două noi numiri ale lui Donald Trump în diplomație: un miliardar pleacă în Italia și un producător „The Apprentice” în Regatul Unit

Donald Trump amenință că va cere restituirea Canalului Panama. „Această escrocherie se va opri imediat”

Ce șanse are Europa să prevină colapsul Ucrainei, dacă SUA se retrag din joc, odată cu revenirea lui Donald Trump

Administrația Biden pregătește ultimul pachet de ajutor militar dedicat Ucrainei. Ce include acesta

Partenerii noștri