Live

Ancheta FBI privind presupusele legături dintre Donald Trump şi Rusia, desființată de un procuror numit de fosta administrație

Data publicării:
Fostul președinte american Donald Trump Foto: GettyImages

FBI, poliţia federală americană, s-a mulţumit cu informaţii discutabile pentru a deschide o anchetă asupra suspiciunilor de coluziune între Rusia şi Donald Trump în cursul alegerilor prezidenţiale din 2016, a concluzionat un procuror special într-un raport privind ancheta FBI asupra presupuselor legături dintre fostul președinte american și Moscova, publicat luni.

Procurorul John Durham a considerat că FBI s-a bazat pe „informaţii brute, care nu fuseseră analizate sau coroborate” pentru a-şi lansa investigaţiile şi ulterior i-a lipsit „obiectivitatea” în gestionarea acestui dosar foarte politic.

„Ancheta rusă”, care a umbrit prima parte a mandatului preşedintelui republican, fără a scoate la lumină dovezi solide de coluziune, a fost întotdeauna denunţată de Donald Trump drept o „vânătoare de vrăjitoare” orchestrată de adversarii săi.

Cu puţin timp înainte de sfârşitul mandatului, guvernul său i-a încredinţat lui John Durham misiunea de a investiga originile acestei anchete. După trei ani de investigaţii, el şi-a prezentat concluziile care se întind pe mai mult de 300 de pagini.

FBI, acuzat de dublă măsură

Pe lângă slăbiciunea elementelor ducând la demararea anchetei, procurorul special a reproşat poliţiei federale că a acţionat după un sistem cu două măsuri.

„Viteza şi maniera în care FBI-ul” a decis să ancheteze asupra lui Donald Trump „contrastează cu abordarea adoptată anterior într-un caz de posibilă ingerinţă străină în campania” candidatei democrate Hillary Clinton, a scris el, subliniind şi „atitudinea temerară” a anumitor anchetatori.

În opinia sa, „FBI-ul şi Departamentul de Justiţie trebuie să recunoască faptul că lipsa de rigoare analitică, părtinirile de confirmare şi prea multă încredere în surse legate de opozanţi politici i-au împiedicat pe anchetatori să ia în considerare ipoteze alternative şi să acţioneze cu obiectivitate adecvată”.

Cu toate acestea, procurorul special nu a recomandat urmăriri penale sau reforme specifice.

„Răspunsul nu este de a crea reguli noi, ci de a reînnoi loialitatea faţă de cele vechi”, a susţinut el.

Reacția lui Trump: „Publicul american a fost înşelat”

Donald Trump, care candidează pentru al doilea mandat în 2024, s-a grăbit să-i laude munca. „După cercetări ample, procurorul special John Durham a ajuns la concluzia că FBI nu ar fi trebuit niciodată să lanseze ancheta Trump-Rusia”, a scris el pe Truth Social. „Cu alte cuvinte, publicul american a fost înşelat”, a adăugat el.

Cât despre FBI, el a insistat că faptele descrise de procurorul Durham au dus deja la „zeci de acţiuni corective”. „Dacă ar fi fost în vigoare în 2016, gafele identificate în acest raport ar fi putut fi prevenite”, a comentat unul dintre purtătorii de cuvânt ai acestuia.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce șanse are Europa să prevină colapsul Ucrainei, dacă SUA se retrag din joc, odată cu revenirea lui Donald Trump

Administrația Biden pregătește ultimul pachet de ajutor militar dedicat Ucrainei. Ce include acesta

Trump va cere statelor NATO să crească bugetele Apărării la 5%

POT, SOS și AUR au făcut circ în Parlament în prima zi a noului Legislativ. Unii au sfidat presa, în timp ce alții au cântat colinde

Partenerii noștri