Live

Americanii au adus şase bombardiere B-52 în Europa. Unul dintre ele a survolat şi România

Data actualizării: Data publicării:

Statele Unite continuă să-şi întărească prezenţa militară în Europa. Americanii au mai adus patru bombardiere B-52, pe lângă cele două trimise recent. Unul dintre ele a survolat şi România şi a participat la un exerciţiu de realimentare. Totul, în condiţiile în care comandantul suprem al forţelor NATO din Europa spune deschis că alianţa trebuie să facă mai mult decât până acum, pentru a ţine pasul cu Rusia şi a descuraja Moscova în privinţa unor agresiuni militare.

Pe de altă parte, Ministerul Apărării de la Moscova a anunţat că două avioane de vânătoare Suhoi au interceptat un bombardier american deasupra Mării Baltice.

Şase bombardiere B-52, capabile să transporte bombe atomice, au aterizat într-o săptămână în Marea Britanie. Ele se adaugă celor 1500 de militari americani trimişi rapid cu destinaţia Polonia. Toate aceste mişcări de trupe şi tehnică militară sunt un răspuns la mobilizările sporite decise de Rusia de-a lungul flancului estic al NATO, la cinci ani de la anexarea ilegală a peninsulei Crimeea de la Ucraina. Şi, din câte spun oficialii militari, tot nu e suficient pentru descurajarea Kremlinului.

Curtis Scaparotti, comandantul trupelor NATO din Europa: „Momentan nu sunt mulţumit cu nivelul de descurajare de care dispunem în Europa, când analizezi capacităţile de înarmare şi procesul de modernizare a forţelor armate ruseşti şi, nu în ultimul rând, îngrijorările mele sunt legate de capacităţile noastre de supraveghere şi de recunoaştere, având în vedere ameninţarea sporită din partea Rusiei”.

Este prima oară după războiul din Irak din 2003 când americanii trimit să staţioneze în Marea Britanie una dintre cele mai temute arme ale lor. Bombardierul B 52 poate transporta 32 de tone de armament, iar anul trecut a participat la antrenamente comune în Europa, inclusiv în spaţiul nostru aerian. Americanii sunt conştienţi că Rusiei nu-i convine consolidarea capacităţilor militare ale Occidentului.

Lt. col. Mark Hertling, analist militar: „Ruşii vor privi întotdeauna orice fel de desfăşurare a forţelor militare americane în Europa dintr-o perspectivă negativă şi vor fi foarte vocali în această privinţă. Vor da replica mereu, pe motiv că este o ameninţare la adresa Rusiei. De fiecare dată au făcut la fel”.

Între timp, ministerul rus al Apărării a dat publicităţii o înregistrare cu cele două avioane de vânătoare Suhoi-27 ridicate de la sol pentru interceptarea unuia dintre bombardierele B-52 ale americanilor. Ruşii susţin că aeronava care survola Marea Batică se îndrepta spre spaţiul aerian rusesc. Potrivit Moscovei, avioanele Suhoi au fost rechemate în bază doar după ce aeronava americană şi-a schimbat cursul.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Submarine, rachete, artilerie. Bundestagul aprobă planuri de achiziții pentru Apărare în valoare de 21 de miliarde de euro

Viktor Orban este convins că în urma alegerilor din SUA „trecem de la vremea războiului la o eră a păcii"

Ministrul german al Apărării: „Dacă Putin atacă, trebuie să fim capabili să purtăm un război”

Declarație dură a unei delegații a Congresului SUA la NATO, despre interferența Rusiei în alegerile din România

Partenerii noștri