Live

„America este o țară ocupată”: De ce ultimul discurs al lui Trump ar putea prevesti cea mai radicală președinție din istoria SUA (CNN)

Data publicării:
Dacă Donald Trump va câștiga cursa pentru Casa Albă contra Kamalei Harris, ar putea urma cel mai radical mandat de președinte din istoria Statelor Unite. Foto: Profimedia Images

Prin discursul pe care l-a susținut la mitingul uriaș organizat la New York la finalul săptămânii trecute, Donald Trump a lansat ultima etapă a campaniei sale de a încerca să câștige ceea ce ar putea fi una dintre cele mai impresionante curse pentru revenirea la Casa Albă din istoria Americii, după ce nu a reușit să întoarcă rezultatul ultimelor alegeri și a părăsit Biroul Oval cu coada între picioare în 2021. Fostul președinte a amenințat din nou că va iniția un program de deportări în masă încă din prima zi a mandatului său pentru a inversa fluxul „invaziei de imigranți”, relatează CNN.

În timp ce aliații lui Trump îi luau apărarea în fața acuzațiilor democraților care susțin că este un „fascist” care va conduce țara în mod autoritar, fostul președinte american a susținut un discurs lung care ar putea prevesti cel mai radical mandat de președinte din istoria modernă a Statelor Unite, dacă o va învinge pe Kamala Harris pe 5 noiembrie.

America este „o țară ocupată”, a spus Trump, adresându-se publicului venit să îl vadă la Madison Square Garden din New York, în timp democrații proiectau în afara arenei mesaje cu „Trump este dezaxat” și „Trump l-a lăudat pe Hitler”.

Unul dintre invitații care au urcat pe scenă la mitingul de la New York al lui Donald Trump a fost și șeful Tesla și SpaceX, Elon Musk. Foto: Profimedia Images

Înainte să vorbească Trump, unii dintre cei mai mari susținători ai săi au folosit o retorică vulgară sau, chiar, rasistă. Fostul candidat în Congresul american, David Rem, a numit-o „antihrist” și „diavol” pe Harris, în timp ce alții au atacat-o pe Hillary Clinton, „imigranții ilegali” și oamenii fără adăpost.

Comediantul Tony Hinchcliffe a spus despre Puerto Rico că este o „insulă de gunoi plutitoare”. O mare parte din discursul lui Trump a conținut afirmații false și exagerări.

„Dacă Kamala Harris mai primește patru ani, economia noastră nu va mai putea niciodată să se recupereze. Dacă eu câștig, vom construi rapid cea mai puternică economie din istoria lumii”, a spus Trump.

Donald Trump și Kamala Harris sunt aproape la egalitate în sondajele pentru alegerile prezidențiale din 5 noiembrie. Foto: Profimedia Images

Fostul președinte american s-a folosit de o retorică agresivă la adresa mexicanilor în 2016, iar acum Trump spune că imigranții sunt de vină pentru neajunsurile cetățenilor Statelor Unite – o strategie folosite de liderii de extremă dreapta de-a lungul istoriei.

Candidatul la postul de vicepreședinte din partea democraților, Tim Walz, a comparat mitingul din centrul Manhattanului susținut de Trump cu celebra adunare pro-nazistă din 1939 de pe fosta arenă care a purtat numele de Madison Square Garden.

„Există o paralelă directă cu un miting mare care s-a întâmplat la mijlocul anilor '30 în Madison Square Garden... și să nu credeți nici o secundă că el nu știe ce fac ai acolo”, a spus guvernatorul din Minnesota.

Printre invitații care au susținut discursuri la mitingul de la New York al lui Donald Trump s-au numărat și fostul wrestler Hulk Hogan, comediantul Tony Hinchcliffe și președintele UFC Dana White. Colaj foto: Profimedia Images

Ultima săptămână a campaniei electorale îi găsește pe cei doi candidați principali la egalitate atât la nivel național, cât și în statele cheie care vor determina cine va câștiga alegerile.

40 de milioane de americani au votat deja anticipat în persoană sau prin poștă. Cursa se va decide în statele Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, Carolina de Nord, Georgia, Arizona și Nevada. Câteva zeci de mii de voturi ar putea decide câștigătorul.

Protestatarii anti-Trump au demonstrat în apropiere de Madison Square Garden în timpul mitingului lui Donald Trump. Foto: Profimedia Images

Vicepreședintele ales de Trump, JD Vance, a explicat într-un interviu pentru CNN că fostul președinte nu se referea la adversarii politici atunci când a spus că ia în considerare folosirea armatei și a Gărzii Naționale asupra „inamicului din interior”.

„El a zis că vrea să folosească armata să îi vâneze pe nebunii de extremă stânga care se revoltă și pe care i-a numit 'inamicul din interior'”, a spus Vance.

De partea cealaltă, fosta prima doamnă a Americii, Michelle Obama, a susținut un discurs în Michigan în care i-a rugat pe alegători „să nu cedeze soarta noastră cuiva de genul lui Trump, care nu știe nimic despre noi, care a arătat un dispreț profund față de noi”, referindu-se la femeile din America și dreptul la avort pe care Trump vrea să îl suspende.

„Pentru că un vot pentru [Trump] este ca un vot împotriva noastră, împotriva sănătății noastre, împotriva valorii noastre”, a mai spus Obama.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Ce i-a scris un fan de la Genoa Dianei Șucu, după ce Dan Șucu a devenit patronul clubului! Reacția soției omului de afaceri

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban: Bruxellesul vrea să transforme Ungaria în Magdeburg. Ce spune premierul maghiar despre aderarea României la Schengen

Viktor Orban este convins că în urma alegerilor din SUA „trecem de la vremea războiului la o eră a păcii"

Ce șanse are Europa să prevină colapsul Ucrainei, dacă SUA se retrag din joc, odată cu revenirea lui Donald Trump

Administrația Biden pregătește ultimul pachet de ajutor militar dedicat Ucrainei. Ce include acesta

Partenerii noștri