Live

SUA vrea un tribunal special, cu sediul într-o țară europeană, care să judece crimele comise de ruși în Ucraina

Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Guvernul Statelor Unite a anunțat, marți, că sprijină înființarea unui tribunal special care să judece crimele comise de ruși în Ucraina pe parcursul invaziei declanșate de Putin. Conform SUA, tribunalul ar trebui să fie bazat pe sistemul judiciar ucrainean și să fie situat într-o țară din Europa.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că acest model de „tribunal naţional internaţionalizat” ar permite Ucrainei să conducă, cu sprijinul comunităţii internaţionale, tragerea la răspundere pentru crime de război.

„Statele Unite sprijină crearea unui tribunal special privind agresiunea împotriva Ucrainei care să se bazeze pe sistemul judiciar ucrainean cu elemente internaţionale”, conform sursei citate.

Administraţia Biden doreşte ca această instanţă să beneficieze de un sprijin special din partea partenerilor săi europeni şi „în mod ideal, să fie localizată în altă ţară din Europa”.

Potrivit purtătorului de cuvânt al diplomaţiei americane, o astfel de instanţă ar urma să completeze activitatea Centrului Internaţional pentru Inculparea Crimei de Agresiune (ICPA), un organism pe care Comisia Europeană intenţionează să-l lanseze în vară pentru a conserva probe şi a-şi pregăti analiza pentru un eventual proces al agresiunii rusești.

„Ne angajăm să lucrăm cu Ucraina şi cu ţările din întreaga lume pentru a sprijini tribunalul şi a maximiza posibilităţile unei trageri la răspundere”, a concluzionat purtătorul de cuvânt.

În intervenţia sa de marţi de la Summitul pentru Democraţie, sub auspiciile SUA, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a avertizat că implementarea păcii „cu orice preţ este iluzorie” şi a subliniat că menţinerea integrităţii teritoriale a ţării sale este o condiţie „esenţială”.

De asemenea, el a salutat mandatul de arestare emis în urmă cu câteva săptămâni de Curtea Penală Internaţională pe numele dictatorului rus, Vladimir Putin, pentru deportarea copiilor ucraineni în timpul războiului. Nici Rusia, nici SUA nu sunt parte a Statutului de la Roma al CPI.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un american a fost condamnat la 15 ani de închisoare în Rusia. FSB susține că a divulgat secrete biotehnologice

Rusia a amendat rețeaua TikTok

Papa a acceptat invitația de a vizita Ucraina anul viitor

Câți ucraineni cred că Donald Trump va aduce pacea mai repede în țară. Ce arată un nou sondaj

Partenerii noștri