SUA vor trimite un "număr mic" de rachete cu rază lungă ATACMS în Ucraina
SUA vor trimite un "număr mic" de sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS în Ucraina, potrivit unor declarații sub anonimat ale unor oficiali americani, în contextul în care Casa Albă vrea să se asigure că nu furnizează arme care ar putea fi folosite pentru a lovi teritoriul Rusiei, de teamă ca acest lucru să nu fie considerat de Moscova o implicare directă a SUA în război, relatează SkyNews.
Trei oficiali, care au dorit să-și păstreze anonimatul, au declarat pentru NBC că SUA vor livra o cantitate nespecificată de armament Ucrainei, fără a oferi însă un calendar în acest sens.
De luni de zile, Ucraina cere sistemul de rachete tactice al armatei, cunoscut sub numele de ATACMS, care ar oferi Kievului capacitatea de a lovi ținte de la o distanță de până la aproximativ 300 de kilometri.
Oficialii americani au insistat până acum că furnizarea rachetelor este "pe masă", dar este foarte puțin probabil să fie incluse în acest ultim pachet de sprijin oferit Kievului.
Totodată, oficialii au declarat anterior că SUA nu au un stoc mare de rachete ATACMS, astfel încât să le furnizeze Ucrainei, spunând în mai multe rânduri că Pentagonul are îngrijorări cu privire la numărul de rachete pentru nevoile de apărare proprii ale SUA.
În plus, unele voci de la Washington s-au împotrivit furnizării acestui tip de armă, cunoscută sub denumirea colocvială de "attack-ems", de teamă că rachetele ar conduce la escaladarea războiului cu Rusia.
Pe de altă parte, Marc Polymeropoulos, un fost ofițer din cadrul CIA, a spus că dacă rachetele nu vor fi date ucraienilor, acesta ar fi considerat "un eșec nefericit" al administrației.
"Este corect să întrebăm dacă chiar vor ca Ucraina să învingă sau pur și simplu îi forțează să se apropie de masa negocierilor. Acest lucru arată timiditatea SUA, iar Rusia o va aprecia în consecință", a spus el.
Editor : Andreea Smerea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News