Live

SUA se tem să vândă rachete Javelin Braziliei, din cauza președintelui Bolsonaro

Data publicării:
Rachetă Javelin trasă de soldații americani. Foto: Profimedia Images

Armata braziliană vrea să cumpere din SUA rachete antitanc Javelin în valoare de până la 100 de milioane de dolari, dar cererea a fost blocată la Washington de luni întregi, din cauza îngrijorărilor parlamentarilor americani cu privire la președintele de extremă dreapta Jair Bolsonaro, inclusiv în legătură cu atacurile sale asupra sistemului electoral al Braziliei, au declarat mai multe surse americane citate de Reuters.

Cererea Braziliei de a achiziționa aproximativ 220 de sisteme Javelin a fost făcută când fostul președinte Donald Trump, un aliat al lui Bolsonaro, se afla la Casa Albă. Departamentul de Stat și-a dat acordul pentru aceasta la sfârșitul anului trecut, în ciuda obiecțiilor unor oficiali americani de rang inferior, potrivit a două persoane familiare cu subiectul.

Dar acordul confidențial a rămas neaprobat, din cauza îngrijorărilor tot mai mari ale parlamentarilor democrați cu privire la posibilitatea ca Bolsonaro, la fel ca Trump, să pună la îndoială integritatea votului, înaintea alegerilor din Brazilia din 2 octombrie, au spus sursele.

Solicitarea Braziliei pentru rachete de ultimă generație fabricate în SUA, care au devenit renumite după ce forțele urcrainene le-au folosit cu succes împotriva tancurilor rusești, a fost amânată, ca o încercare a democraților din SUA de a-i transmite un mesaj lui Bolsonaro și armatei sale.

Procedura „este parcursă încet la Capitoliu și nu va ajunge nicăieri prea curând” din cauza îndoielilor cu privire la Bolsonaro, a spus o sursă care a urmărit traseul cererii Braziliei.

Acest lucru subliniază impactul pe care retorica nedemocratică a lui Bolsonaro îl are deja asupra celei mai mari țări din America Latină. De asemenea, oferă o privire asupra modului în care Brazilia ar putea deveni mai izolată la nivel internațional, dacă Bolsonaro ar urma exemplul lui Trump și ar refuza să accepte orice pierdere electorală în fața rivalului său de stânga, fostul președinte Luiz Inacio Lula da Silva.

Administrația președintelui american Joe Biden a devenit din ce în ce mai îngrijorată de comentariile autoritariste ale lui Bolsonaro, trimițând delegații la Brasilia pentru a face apel la prudență.

Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a transmis Braziliei un apel la respect pentru democrație, în cadrul unei reuniuni a miniștrilor regionali ai apărării, în iulie. Anul trecut, directorul CIA, William Burns, le-a spus colaboratorilor lui Bolsonaro că ar trebui să înceteze să submineze încrederea în procesul electoral al țării.

Bolsonaro, care este în urma lui Lula în sondaje, i-a ignorat. În schimb, a continuat să pună la îndoială credibilitatea sistemului de vot electronic al Braziliei și a susținut că la ultimele alegeri au existat fraude, fără a furniza însă dovezi.

Potențialul rol după alegeri al forțelor armate braziliene, care au condus o dictatură militară timp de două decenii după o lovitură de stat din 1964, este o întrebare deschisă. Bolsonaro a cerut armatei, cea mai mare din America Latină, să efectueze propria numărătoare paralelă a voturilor, spunând: „armata este de partea noastră”.

Washingtonul este, de asemenea, îngrijorat de relația de prietenie a lui Bolsonaro cu președintele rus Vladimir Putin. Președintele brazilian a refuzat să condamne invazia Rusiei în Ucraina.

Fabricat de giganții apărării Lockheed Martin Corp și Raytheon Technologies Corp, sistemul Javelin a devenit una dintre cele mai cunoscute arme din lume datorită succesului său împotriva tancurilor rusești în războiul din Ucraina.

Brazilia nu se confruntă cu amenințări similare, ridicând semne de întrebare privind motivul pentru care ar avea nevoie de o astfel de putere de foc, au spus sursele Reuters. Armata Braziliei se concentrează în principal pe securizarea granițelor sale, printre cele mai lungi din lume, și pe misiunile internaționale de menținere a păcii.

„Brazilia nu are nevoie de ele”, a spus un fost consilier al Congresului SUA, care a lucrat pe probleme legate de arme.


Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cel mai grav accident din Brazilia din ultimii 17 ani: zeci de oameni au murit, după ce un autocar a fost lovit de un camion

Viktor Orban este convins că în urma alegerilor din SUA „trecem de la vremea războiului la o eră a păcii"

SUA au expulzat 270.000 de migranţi ilegali într-un an, mai mulți decât în mandatul lui Trump

Pakistanul devine „o amenințare emergentă pentru SUA”. Care este motivul

Partenerii noștri