SUA se angajează să lucreze cu românii pentru a combate traficul de ființe umane
SUA se angajează să lucreze cu românii pentru a elimina traficul de fiinţe umane, se arată într-un mesaj transmis de Ambasada Statelor Unite la București cu ocazia Zilei Mondiale împotriva Traficului de persoane, care este marcată la 30 iulie.
„Îndemnăm ferm toate guvernele să combată traficul de persoane prin servicii de protecţie cuprinzătoare şi concentrate pe victime, prin măsuri de prevenţie a infracţiunilor care vizează direct tacticile traficanţilor şi informează mai bine comunităţile şi prin acuzarea şi condamnarea traficanţilor, pentru a-i face să răspundă penal pentru faptele lor. Printr-o abordare concentrată a eforturilor noastre colective de luptă împotriva traficului de persoane, putem schimba ceva şi o vom face”, se arată în mesajul Ambasadei SUA.
România, criticată în raportul Departamentului de Stat pentru traficul de persoane
România a fost criticată luna aceasta într-un raport al Departamentului de Stat pentru că nu face suficiente eforturi pentru combaterea traficului de ființe umane. Țara noastră este o sursă principală de victime pentru rețelele de traficanți din Europa, spune documentul american. Cauzele variază de la lipsa de expertiză la lipsa de fonduri.
„Guvernul României nu îndeplineşte în totalitate standardele minime în vederea eliminării traficului de fiinţe umane” - așa începe raportul Statelor Unite cu privire la traficul de persoane din România. Datele se referă la anul trecut. Față de 2017, instanţele au condamnat un număr semnificativ mai mic de traficanţi, a constatat Departamentul de Stat.
Funcţionarii publici şi ONG-urile au identificat 497 de victime în 2018, cel mai mic număr din ultimii peste 10 ani. Anul trecut, în România au fost condamnați 130 de traficanți, față de 222 în 2017.
73% dintre victime erau femei, dintre care 67% au fost traficate în scop de exploatare sexuală.
Corupţia a continuat, în special în cazul funcţionarilor publici, care exploatează minore aflate în centre de plasament, iar judecătorii nu au beneficiat de pregătire specializată pentru cazurile de trafic de persoane, scriu experții americani. România rămâne o sursă principală pentru traficarea victimelor în scopul exploatării sexuale şi a exploatării prin muncă în Europa, se arată în același raport.
Documentul recomandă fermitate în pedepsirea traficanţilor cu închisoarea, sporirea semnificativă a eforturilor de anchetare, urmărire penală şi condamnare a funcţionarilor publici complici la trafic de persoane.
Redactare web: Luana Păvălucă
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News