SUA plănuiește să trimită Ucrainei drone Gray Eagle, mai puternice decât Bayraktar și Predator, potrivit surselor (Reuters)
Administrația Biden are în plan să vândă Ucrainei patru drone MQ-1C Gray Eagle care pot fi înarmate cu rachete Hellfire pentru a fi folosite în luptă împotriva Rusiei, potrivit unor surse citate de Reuters.
Ucraina a folosit până acum câteva tipuri de sisteme aeriene fără pilot cu o rază de acțiune mai scurtă împotriva forțelor rusești care au invadat țara în luna februarie, precum RQ-20 Puma AE și faimoasa dronă turcească, Bayraktar-TB2.
Gray Eagle folosește o tehnologie mai avansată pentru că poate zbura cel puțin 30 de ore fără oprire și poate obține o gamă mai mare de informații din teren. Gray Eagle este o versiune îmbunătățită a mai bine cunoscutei drone Predator și poate fi înarmată cu până la 8 rachete Hellfire.
Vânzarea ar fi semnificativă pentru că ar fi pentru prima oară când Ucraina ar avea la dispoziție un sistem de luptă american reutilizabil și capabil să lovească mai multe ținte aflate mult în spatele liniei de front.
Vânzarea dronelor construite de General Atomics ar putea fi blocată de Congresul american, au spus sursele, adăugând că există în continuare riscul unei schimbări de ultimă oră a planului care s-a aflat în dezbateri la Pentagon de câteva săptămâni.
Gray Eagle, mai puternică decât drona Predator și de trei ori mai mare decât Bayraktar
Administrația președintelui american Joe Biden intenționează să informeze Congresul de vânzarea dronelor către Ucraina în zilele următoare urmând ca oficialii să facă un anunț public în acest sens.
O parte din cele 40 de milioane de dolari puse la dispoziție de americani pentru Ucraina au fost lăsați deoparte pentru a acoperi costurile vânzării dronelor și a antrenamentelor necesare pentru ca ucrainenii să le poată folosi, a spus un oficial american și una dintre surse.
„La modul general, MQ-1C este o aeronavă mult mai mare cu o greutate la decolare de trei mai mare decât cea a Bayraktarului și are avantaje considerabile în ceea ce privește armamentul, raza de acțiune și anduranța”, potrivit expertului în drone Dan Gettinger de la Societatea Zborului Vertical.
Instruirea făcută de General Atomics pentru folosirea dronei durează de obicei mai multe luni de zile, a spus Gettinger, dar în acest caz a fost propus un plan de instruire a inginerilor cu experiență din armata Ucrainei care ar urma să dureze doar câteva săptămâni, potrivit surselor.
Până miercuri, când americanii au anunțat că va trimite Ucrainei patru sisteme cu rachete HIMARS, Pentagonul a punctat de mai multe ori că sistemele mai mici precum Javelin și Stinger, pe care aliații le trimit Ucrainei aproape zilnic, sunt cele mai utile în lupta contra invadatorilor ruși.
Editor : Raul Nețoiu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News