Live

SUA înarmează până în dinți Taiwanul pe ascuns. Cum încearcă americanii să transforme insula într-o fortăreață imposibil de cucerit

Data publicării:
Taiwanul se pregătește să trimită în SUA două batalioane ale forțelor terestre pentru exerciții militare – un lucru care nu s-a mai întâmplat din anii '70. Foto: Profimedia Images

La presiunea Statelor Unite, Taiwanul își schimbă acum strategia militară de la una care se concentra în special pe apărarea antiaeriană și de coastă la o alta mult mai modernă care își propune să transforme insula într-o „fortăreață” imposibil de cucerit pentru China, scrie BBC.

Când președintele Statelor Unite, Joe Biden, a semnat de curând acordarea unui grant de 80 de milioane de dolari Taiwanului pentru achiziționarea de echipament militar american, China a spus că „regretă și se opune” deciziei luate de Washington.

Cu toate că suma nu este una impresionantă, ținând cont că armata taiwaneză va cumpăra arme în valoare de 14 miliarde de dolari, este pentru prima dată în 40 de ani când SUA își folosește propriile fonduri pentru a trimite arme într-un stat pe care nu îl recunoaște oficial.

Cele 80 de milioane de dolari nu sunt un împrumut. Suma vine din bugetul Statelor Unite prin programul de finanțare militară străină (FMF) – de când Rusia a invadat Ucraina, FMF a fost utilizat pentru a trimite în jur de 4 miliarde de dolari în ajutoare militare Kievului.

Programul a mai fost folosit pentru a trimite miliarde de dolari unor țări ca Afghanistan, Irak, Israel sau Egipt, dar, până acum, beneficiarele erau doar țări sau organizați recunoscute de ONU. Taiwanul nu este în această categorie.

Al 39-lea exercițiu militar Han Kuang al armatei taiwaneze (28 iulie 2023). Foto: Profirmedia Images

Vechea strategie americană de înarmare a Taiwanului nu mai funcționează

După ce SUA și-au schimbat politica privind recunoașterea diplomatică de la Taiwan la China în 1979, Washingtonul a continuat să vândă arme pentru apărarea insulei prin Legea Relațiilor cu Taiwanul. Ideea era ca americanii să le vândă destule arme încât să se poată apăra în fața unor posibile atacuri ale Chinei, dar nu atât de multe încât să destabilizeze relațiile cu Beijingul.

Timp de mai multe decenii, SUA s-au bazat pe această așa numită ambiguitate strategică pentru a face afaceri cu China în timp ce au rămas un aliat neclintit al Taiwanului. Dar în ultimul deceniu, balanța militară dintre cele două state de o parte și de alta a Strâmtorii Taiwan s-a înclinat drastic în favoarea Chinei.

Formula veche nu mai funcționa. Politica americană s-a schimbat fundamental, chiar dacă Washingtonul neagă acest lucru. Departamentul de Stat al Statelor Unite s-a grăbit să asigure că folosirea FMF pentru înarmarea Taiwanului nu reprezintă recunoașterea oficială a țării.

În ultimul deceniu, balanța militară dintre cele două state aflate de o parte și de alta a Strămtorii Taiwan s-a înclinat drastic în favoarea Chinei. Foto: Profimedia Images

„SUA scot în evidență nevoia disperată de a ne mări capacitatea militară”, a spus Wang Ting-yu, un parlamentar taiwanez din partea partidului aflat la conducere. „[SUA] trimit Beijingului un mesaj evident de claritate strategică că ne sunt alături.”

Cele 80 de milioane de dolari sunt doar vârful unui iceberg foarte mare

Potrivit lui Wang, cele 80 de milioane de dolari ar putea reprezenta doar vârful unui iceberg foarte mare și amintește faptul că Biden a folosit puteri discreționare pentru a aproba vânzarea de servicii și echipamente militare Taiwanului în valoare de 500 de milioane de dolari.

Taiwanul se pregătește să trimită în SUA două batalioane de trupe terestre pentru exerciții militare – un lucru care nu s-a mai întâmplat din anii '70. Dar cheia sunt banii, potrivit lui Wang. Suma ar putea ajunge la 10 miliarde în următorii cinci ani.

Acordurile care implică echipamente militare pot dura până la 10 ani, a explicat Lai I-Ching, președinte al Prospect Foundation, un centru de cercetare din Taipei. „Dar cu FMF, SUA trimit arme direct din stocurile proprii și sunt banii Statelor Unite – așa că nu trebuie să trecem prin întreg procesul de aprobare.”

Până acum, strategia armatei taiwaneze era să respingă orice atac al Chinei înainte ca armata invadatoare să poată pună piciorul pe insulă. Foto: Profimedia Images

Acest lucru este important având în vedere că un Congres american divizat a dus la blocarea unor ajutoare militare în valoare de miliarde de dolari pentru Ucraina. Taiwanul se pare că se bucură de sprijin din partea ambelor partide americane.

Războiul din Gaza va reduce și mai mult ajutorul militar pe care SUA îl poate oferi Taiwanului în acest moment. Biden încearcă să obțină mai multe ajutoare pentru Ucraina și Israel, fonduri care includ și bani pentru Taiwan.

Forțele navale și aeriene ale Taiwanului ar fi distruse în primele 96 de ore ale într-un război cu China

Evaluarea analiștilor care au studiat situația din Taiwan de mult timp este una foarte clară: insula este foarte slab pregătită pentru un eventual atac al armatei chineze.

Lista de probleme este una lungă. Armata taiwaneză are sute de tancuri vechi, dar mult prea puține sisteme moderne de rachete ușoare. Structura de comandă, tacticile și doctrina armatei nu au mai fost modernizate de jumătate de secol. Multe dintre unitățile care luptă în prima linie au doar 60% din soldații de care ar avea nevoie.

Vedere cu portul pescăresc Badouzi din orașul taiwanez Keelung. Foto: Profimedia Images

Operațiunile de contrainformații ale Taiwanului în China sunt ca și inexistente, iar sistemul de recrutare este defectuos.

O simulare militară desfășurată anul trecut de un think-tank a dezvăluit faptul că într-un conflict cu China, întreaga flotă și forță aeriană a Taiwanului ar fi distrusă în primele 96 de ore ale războiului.

Acum, atenția se va concentra pe armata de infanterie și artilerie a Taiwanului, care trebuie să fie pregătită să respingă o invazie a armatei chineze în regiunile de coastă ale insulei și, dacă este nevoie, în orașele și munții acoperiți de junglă din interiorul Taiwanului.

„După ce SUA au rupt relațiile în 1979, armata noastră a fost într-o izolare aproape totală. Așa că au rămas blocați cu doctrina armatei americane din era Războiului din Vietnam”, a explicat Lai.

Lecțiile pe care Taiwanul le-a învățat de pe urma invaziei rusești a Ucrainei au oferit concluzii șocante. Foto: Profimedia Images

Lecția șocantă pe care Taiwanul a învățat-o din războiul din Ucraina

Pentru Taiwan, lecțiile învățate în urma invadării Ucrainei de către armata rusă au produs rezultate șocante. Artileria a dominat câmpul de luptă – are o cadență de tragere mare și este teribil de precisă.

Taiwanul știe, însă, că nu poate spera să facă față Chinei de una singură, potrivit cercetătorului William Chung de la Institutul de Cercetare pentru Apărare și Securitate Națională din Taipei. Aceasta este cealaltă lecție învățată din Ucraina.

„Societatea internațională trebuie să decidă dacă Taiwanul este important”, a spus Chung. „Dacă G7 sau NATO consideră că Taiwanul este important pentru propriile lor interese, atunci trebuie să internaționalizăm situația Taiwanului – pentru că asta va forța China să se gândească de două ori cu privire la prețul [pe care îl va plăti în cazul unui război].”

Taiwanul știe că nu va putea face față Chinei de una singură. Foto: Profimedia Images

În încercarea Chinei de a „schimba statu-quoul din regiune”, Taiwanul „nu mai este izolat”. Țări precum Japonia, Coreea de Sud, Filipine, Australia și India au format în ultimul timp mai multe alianțe militare cu Marea Britanie și SUA pentru a contracara acțiunile agresive ale Chinei.

„Trebuie să păstrăm tăcerea în legătură cu toată problema cu ambiguitatea strategică, în timp ce înarmăm până în dinți Taiwanul”, a spus un analist care a studiat de mult timp situația dintre Taiwan și China.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un crater de impact a fost descoperit pentru prima dată pe o creastă montană din China

Donald Trump a anunțat ultima desemnare din guvernul său. Brooke Rollins, aleasă în postul de secretar pentru agricultură

Rachete nord-coreene „made in USA”. Toate componentele electronice ale rachetelor Phenianului folosite în Ucraina sunt occidentale

Un aliat al lui Donald Trump, declarație tranșantă despre Putin: „Ne înșelăm singuri dacă vom crede că putem negocia cu un tiran”

Partenerii noștri