Live

SUA impun noi sancțiuni Teheranului: este vizat sectorul petrochimic. Măsura, ca urmare a atacului cu rachete asupra Israelului

Data publicării:
Industria petrolieră iraniană, ținta sancțiunilor americane Foto: Profimedia

Guvernul SUA a anunţat vineri noi sancţiuni împotriva Teheranului, ca răspuns la atacul iranian cu rachete comis pe 1 octombrie împotriva Israelului, informează Agerpresc care citează AFP, Reuters şi DPA.

Noile sancţiuni vizează industria petrochimică iraniană ca „răspuns la atacul din 1 octombrie contra Israelului, al doilea atac direct din acest an”, potrivit Washingtonului.

Sancţiunile se aplică întregului sector petrochimic, potrivit unui comunicat al Departamentului Trezoreriei american, dar şi unui număr de 20 de nave şi companii instalate în străinătate, toate fiind acuzate de implicare în transportul de petrol şi materiale petrochimice iraniene.

Companiile vizate sunt în principal instalate în China, însă este vorba de asemenea despre două întreprinderi din Emiratele Arabe Unite şi de una din Liberia.

Sunt vizaţi, de asemenea, proprietari de nave stabiliţi în special în Panama, Malayezia şi Insulele Marshall.

Acest anunţ „a fost făcut în coordonare cu aliaţii şi partenerii noştri, dintre care mulţi vor anunţa în următoarele zile propriile măsuri ce vizează tragerea la răspundere a Iranului pentru atacul său”, a subliniat Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american Joe Biden.

Noile sancţiuni contra Teheranului au fost convenite în 2 octombrie într-o videoconferinţă între Biden şi liderii celorlalte ţări din G7.

Sancţiunile impuse de Washington sunt menite să sporească presiunea financiară asupra Teheranului şi să „limiteze capacitatea regimului iranian de a strânge veniturile necesare destabilizării regiunii şi atacării partenerilor Statelor Unite”.

Aceste sancţiuni implică îngheţarea activelor deţinute direct sau indirect în SUA de companiile vizate şi interdicţia pentru companii cu sediul în SUA şi pentru cetăţenii americani de a avea relaţii comerciale cu entităţile vizate.

Editor : B.E.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Iranul a găsit cadavrul generalului Abbas Nilforoushan, ucis în același atac în care a fost eliminat liderul Hezbollah

Israel, în alertă maximă cu ocazia Yom Kippur, sărbătoare marcată în război activ. Toate activitățile, oprite

Apare „o nouă ordine mondială”, a spus Vladimir Putin după întâlnirea cu președintele Iranului

Statele Unite încă mai cred că Iranul nu a decis să-și construiască propriile arme nucleare

Partenerii noștri