Live

SUA impun noi sancțiuni. Sunt vizați un oligarh rus, parlamentari și familia purtătorului de cuvânt al lui Vladimir Putin

Data actualizării: Data publicării:
Oligarhul rus Viktor Vekselberg, vizat de sancțiunile SUA. FOTO: Profimedia Images

Statele Unite au impus vineri sancţiuni care îi vizează pe miliardarul rus Viktor Vekselberg, trei membri ai familiei purtătorului de cuvânt al preşedintelui Putin şi o serie de parlamentarilor ruşi. Este cea mai recentă serie de sancțiuni pentru invazia Ucrainei de către armata rusă, transmite Reuters.

Printre cele mai afectate de aceste sancţiuni se află zece persoane din consiliul de administraţie al VTB Bank, al doilea cel mai mare creditor din Rusia, şi 12 membri ai Dumei, camera inferioară a parlamentului rus, se arată într-un comunicat al Departamentului Trezoreriei al SUA.

"Trezoreria continuă să tragă la răspundere oficiali ruşi pentru că au permis războiul nejustificat şi neprovocat al lui Putin", a declarat secretarul Trezorerie, Janet Yellen.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Putin, Dmitri Peskov, a fost vizat de sancţiuni încă de pe 3 martie. Măsurile de vineri se extind asupra soţiei sale şi a celor doi copii adulţi.

Aceştia duc "stiluri de viaţă luxoase care sunt incompatibile cu salariul de funcţionar public al lui Peskov", a afirmat Trezoreria într-un comunicat.

Kremlinul nu a răspuns imediat la o solicitare a Reuters pentru comentarii.

Forţele ruse au continuat să bombardeze vineri oraşe din toată Ucraina şi păreau să se regrupeze pentru un posibil asalt asupra capitalei Kiev.

La mijlocul lunii februarie, camera inferioară a parlamentului de la Moscova a votat pentru a-i cere preşedintelui Putin să recunoască independenţa celor două regiuni separatiste din estul Ucrainei, susţinute de ruşi.

Unsprezece membri şi preşedintele Dumei Viaceslav Volodin au fost adăugaţi vineri pe lista celor sancţionaţi.

Justificând votul, Volodin a declarat în februarie că guvernul de la Kiev "nu respectă acordurile de la Minsk. Cetăţenii şi compatrioţii noştri care locuiesc în Donbas au nevoie de ajutorul şi sprijinul nostru". Acordurile de la Minsk au fost semnate în 2014 şi 2015 în speranţa de a se pune capăt violenţei dintre separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei şi guvernul de la Kiev. 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin l-a primit pe premierul slovac Robert Fico la Kremlin

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Avertisment dur al Giorgiei Meloni: Rusia e o amenințare mai mare decât ne imaginăm. UE trebuie să fie pregătită

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Partenerii noștri