Live

SUA îl ironizează pe Putin după ce dictatorul rus a recunoscut că e „război” în Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Statele Unite au lansat, vineri, un apel, pe un ton ironic, dictatorului rus, Vladimir Putin, la recunoaşterea realităţii conflictului din Ucraina şi retragerea trupelor sale după ce a folosit cuvântul „război”, interzis în Rusia, în cursul unei conferinţe de presă.

Declanşată pe 24 februarie, invazia rusească în Ucraina este denumită oficial în Rusia drept „operaţiune militară specială”, un termen ridicol folosit de dictatura de la Kremlin pentru a nu recunoaște faptul că poartă un război de agresiune împotriva țării vecine.

Autorităţile ruse au introdus o lege care prevede pedepse grele cu închisoarea pentru orice publicare de informaţii despre armata rusă considerate „false” şi mai multe persoane au fost condamnate, în special după ce au numit public acest conflict drept „război”.

Cu toate acestea, joi, într-o conferinţă de presă, Vladimir Putin a folosit acest cuvânt în timp dădea asigurări că doreşte ca războiul din Ucraina să se încheie „cât mai curând posibil”. Putin a ținut un discurs la o zi după vizita președintelui Volodimir Zelenski la Casa Albă.

„Din 24 februarie, Statele Unite şi restul lumii ştiu că «operaţiunea militară specială» a fost un război neprovocat şi nejustificat împotriva Ucrainei”, a afirmat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american.

„În cele din urmă, după 300 de zile, Putin i-a spus războiului pe nume”, a adăugat el. „Ca următor pas în recunoaşterea realităţii, îl îndemnăm să pună capăt acestui război prin retragerea trupelor sale din Ucraina”, a mai afirmat purtătorul de cuvânt.

„Agresiunea Rusiei împotriva suveranităţii statului vecin a provocat moartea, distrugerea şi strămutarea unor populaţii”, indiferent de terminologia folosită de Putin, a continuat Departamentul de Stat.

La rândul său, un deputat municipal rus din Sankt-Petersburg, Nikita Iuferev, a anunţat că a depus o plângere împotriva lui Vladimir Putin pe care îl acuză că a susținut „informaţii false” folosind cuvântul „război” pentru a descrie „operaţiunea” din Ucraina.

Această cerere nu are şanse de reuşită, cu atât mai mult cu cât textul deputatului local conţine mai multe erori factuale, precum data discursului lui Putin sau chiar numele dictatorului, scris într-un loc la feminin.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin l-a primit pe premierul slovac Robert Fico la Kremlin

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Avertisment dur al Giorgiei Meloni: Rusia e o amenințare mai mare decât ne imaginăm. UE trebuie să fie pregătită

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Partenerii noștri