Video SUA deschid o bază antiaeriană în Polonia, ca parte a unui sistem mai amplu. Cum a reacționat Kremlinul
În contextul amenințărilor în regiune, Statele Unite inaugurează astăzi o nouă bază antiaeriană în Europa. Sistemul este amplasat în Polonia, iar la deschidere participă inclusiv șeful NATO, Mark Rutte. Baza este parte dintr-un sistem mai amplu antiaerian al Statelor Unite, printre care se numără și scutul de la Deveselu din România.
„Pălăriile Patriei”. Profesoare din Rusia, păcălite să facă și să poarte coifuri din staniol. Motivul invocat de cel care a făcut farsa
Sumele uriașe cheltuite de candidații la alegerile prezidențiale din SUA
Prima reacție SRI, după alerta de securitate emisă de SUA: „SRI nu are date pentru creșterea nivelului de alertă teroristă”
Mărturia unei românce aflate în mijlocul uraganului Milton din Florida: A fost pericol. Multă lume a plecat prea târziu
SUA, amenințate de un uragan de nivel 5, la mai puțin de zece zile după ce Helene a ucis sute de oameni
Cea mai modernă dronă a Moscovei a fost doborâtă
Cazul gimnastelor Ana Bărbosu și Jordan Chiles: Cum încearcă SUA să întoarcă rezultatul care i-a adus româncei medalia de bronz la JO
Avertismentul șefului Poliției din R. Moldova după ce Rusia a plătit 130.000 de moldoveni să voteze anti-UE la referendum
Alertă de radiații la granița NATO-Rusia
Care este scopul acestui sistem
Baza aeriană din Polonia este extrem de importantă pentru apărarea estului Europei, odată pentru rolul pe care îl are, dar și pentru poziția geografică. Construcția a început în urmă cu mai mulți ani, după ce Statele Unite au făcut o analiză și au realizat că Europa are nevoie de mai multă protecție antiaeriană. Așa a apărut, de fapt, și scutul de la Deveselu din România.
Totuși, la început, polonezii nu au fost încântați de idee, dar cu cât amenințarea Rusiei a crescut, au căzut de acord. Baza de lângă Marea Baltică are sisteme care pot intercepta și distruge rachetele cu rază scurtă și medie. Sistemele din Polonia sunt operaționale încă din luna iulie, potrivit NATO.
Age Shore, așa cum este numit programul dezvoltat de Statele Unite, cuprinde și scutul de la Deveselu din România, inaugurat în 2016, un radar de avertizare din Turcia și în Spania sunt mai multe distrugătoare americane, parte din același scut. Vedem că cel puțin sistemele din România, din Polonia și din Turcia sunt foarte aproape de Rusia, care s-a împotrivit dezvoltării sistemelor antirachetă în est-estul Europei pentru că le consideră defensive, relatează Alexandra Dinu, jurnalist Digi24.
Reacția Rusiei
Kremlinul a reacționat și la inaugurarea sistemului din Polonia, spunând că îl consideră o limitare a potențialului militar rusesc.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: „Când George Bush era președintele SUA, Vladimir Putin era activ implicat în negocieri și și-a exprimat îngrijorarea noastră cu privire la planurile SUA de a desfășura zone poziționale ale sistemului de apărare antirachetă în Europa”.
„Deschiderea bazei de rachete a SUA în Polonia este un act de apropiere a infrastructurii militare americane din Europa de granițele noastre. Nu este altceva decât o încercare de a limita potențialul nostru militar. Și, desigur, acest lucru ne determină să luăm măsuri adecvate pentru a asigura paritatea”, a mai adăugat acesta.
Editor : C.S.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News