Live

SUA avertizează China că nu-i va permite să „joace la două capete”. Xi Jinping vrea relații bune și cu Europa, dar și cu Putin

Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Guvernul Statelor Unite nu este de acord ca dictatorul chinez, Xi Jinping, să „joace la două capete”, adică să consolideze legăturile Chinei atât cu Occidentul cât şi cu Rusia, a transmis, joi, diplomaţia americană. China „nu poate avea atât untul cât şi banii pentru unt”, a spus în faţa presei un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel.

China „nu poate juca la două capete și să dorească relaţii cu Europa şi cu alte ţări, în timp ce continuă să alimenteze cea mai mare ameninţare pentru securitatea europeană”, a declarat oficialul american, făcând referire la războiul din Ucraina.

În timp ce Occidentul sprijină deschis Ucraina în acest conflict cu arme şi muniţie, China încearcă să menţină o poziţie de echilibru pentru a păstra relaţii bune politice şi economice cu ambele tabere.

Totuşi, potrivit SUA, deşi China nu furnizează arme Rusiei, susţine indirect industria de apărare a acesteia din urmă prin vânzarea de diferite piese, componente şi echipamente, inclusiv componente de microelectronică.

Întrebat despre dorinţa exprimată recent de dictatorul Xi Jinping de a vedea revenirea păcii pe continentul european, acelaşi purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a răspuns: „Din punctul nostru de vedere, soluţia este simplă: Rusia nu are decât să se retragă din Ucraina”.

Xi Jinping l-a primit, joi, la Beijing, pe Vladimir Putin, după ce Xi a încheiat turneul său european în cadrul căruia s-a întâlnit cu preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

A dat pasă la portar din penalty, în minutul 9! Echipa lui a pierdut, iar la final a explicat gestul. VIDEO Imagini virale

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Germania doreşte să extindă comerţul cu Kazahstanul, dar fără a ocoli sancţiunile contra Rusiei

WSJ: Rusia câștigă cel puțin un miliard de dolari din grâul furat de la ucraineni

Putin își mărește iar armata. Câți soldați va avea acum Federația Rusă

Doi oficiali ruşi din domeniul apărării au recunoscut că au luat mită pentru contracte de furnizare pentru armată

Partenerii noștri